Σελίδες

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Μαγνησία: Έχασε 1.500 ευρώ σε λίγα δευτερόλεπτα - Η νέα απάτη που χρησιμοποιούν


Δεν σταματούν οι επιτήδειοι να βρίσκουν τρόπους εξαπάτησης.
Νέο περιστατικό απάτης απασχολεί τις αστυνομικές αρχές στη Μαγνησία. Αυτή τη φορά, κάτοικος της Σκοπέλου έχασε από τον τραπεζικό της λογαριασμό ποσό 1.500 ευρώ, όταν πείστηκε να αλλάξει τους κωδικούς της.
Η κάτοικος του νησιού δέχθηκε μήνυμα στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο e-mail, δήθεν από την τράπεζα στην οποία διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό. Το μήνυμα την ενημέρωνε ότι είχε κάποιο πρόβλημα με τους κωδικούς της και θα έπρεπε να τους αλλάξει.
Η σελίδα που εμφανίστηκε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή της ήταν πανομοιότυπη με την πραγματική της συγκεκριμένης τράπεζας. Οι επιτήδειοι την καλούσαν να ακολουθήσει link προκειμένου να αλλάξει τους κωδικούς της όπως αναφέρει το taxydromos.gr.
Η ίδια δεν παρατήρησε την αλλαγή στη σελίδα. Όταν καταχώρησε τους νέους της κωδικούς ήταν πλέον αργά. Είδε από τον λογαριασμό της να κάνουν φτερά καταθέσεις ύψους 1.500 ευρώ.
Προχθές το πρωί, κατήγγειλε το συμβάν στο Α.Τ. Σκοπέλου.
Δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο απάτης στον νομό. Αντιθέτως τα κρούσματα είναι απανωτά από επιτήδειους που σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να προσεγγίσουν τα θύματά τους και να τους αφαιρέσουν χρηματικά ποσά.
Άλλοι ενημερώνουν, κυρίως επαγγελματίες, ότι δήθεν εκ παραδρομής κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, ως αντίτιμο για υπηρεσία ή προϊόν που αγόρασαν από αυτούς και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς (ισχυρίζονται συνήθως ότι, κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 700 ευρώ κατέθεσαν 7.000 ευρώ ή αντί για 1.300 ευρώ κατέθεσαν 13.000 ευρώ). Για να αποδείξουν μάλιστα τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες, προσποιούμενοι αστυνομικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό, συνήθως ανήλικου παιδιού. Ακολούθως απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να αποφευχθούν δήθεν επικείμενες ποινικές συνέπειες,
Αλλοι αναζητούν υποψήφιους αγοραστές για να πωλήσουν, ως «ευκαιρία», διάφορα είδη (κοσμήματα, ηλεκτρικά είδη, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), δήθεν μεγάλης αξίας, σε χαμηλές τιμές. Αφού «παζαρέψουν» την τιμή αρκετή ώρα, τελικά «συμβιβάζονται» σε μια όντως χαμηλή τιμή και πωλούν τα είδη, τα οποία ωστόσο είναι κατά κανόνα ευτελούς αξίας.
Κάποιοι αναρτούν ή αναζητούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία προϊόντων ή οχημάτων και εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ.), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας.
Τελευταίως, επιτήδειοι αντέγραψαν τις σελίδες τραπεζών και μέσω αυτών ενημερώνουν τα θύματά τους για την ανάγκη να αλλάξουν τους κωδικούς τους. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων τους και τραβούν χρήματα.
Για την αποφυγή εξαπάτησης η αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες:
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
-Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
-Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.
-Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).
-Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.),
-Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού,
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα