Την ώρα που καθημερινά οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποιών που συλλαμβάνονται όπως για παράδειγμα ο 35χρονος Βούλγαρος που βίασε την 50χρονη καθαρίστρια στα Πετράλωνα έχουν περάσει από τις φυλακές και έχουν βγει με ευνοϊκές διατάξεις νόμων, σοκ προκαλεί το γεγονός ότι την τετραετία 2015-2019 με τον λεγόμενο Νόμο Παρασκευόπουλου, αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 17.000 κρατούμενοι με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών!
Το protothema παρουσιάζει με αναλυτικό τρόπο τα στοιχεία που δείχνουν πως οι συγκεκριμένες αποφυλακίσεις δημιούργησαν τη λεγόμενη ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε μήνα έβγαιναν από τη φυλακή περίπου 430 με 450 κρατούμενοι κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.
Μόνο για το 2017, με τον συγκεκριμένο νόμο, αποφυλακίστηκαν 320 άτομα με καταδίκες για ληστείες και 1.137 με καταδίκες για κλοπές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά υποθέσεις ναρκωτικών πλησιάζει τους 700.
Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι αποφυλακίσεις με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου - Κοντονή, ξεπέρασαν τις 17.000, τα έτη 2015-2019 και ειδικότερα από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 .
Ο ισχυρισμός ότι θα γινόταν αποσυμφόρηση των φυλακών δεν αποδείχθηκε καθώς γίνονταν και γίνονται συνεχώς φυλακίσεις.
Αναλυτικά:
Το 2015 αποφυλακίστηκαν 1735.
Το 2016 αποφυλακίστηκαν 3.455
Το 2017 αποφυλακίστηκαν 4.635
Το 2018 αποφυλακίστηκαν 4.765
Το 2019 αποφυλακίστηκαν 3.603
Και τελικά ο νόμος Παρασκευόπουλου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, έπαψε να ισχύει στις 28 Αυγούστου 2019.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2018, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έκανε κάποιες αλλαγές στο νόμο και εξαίρεσε ορισμένα αδικήματα. Εξαίρεσε κυρίως τα σεξουαλικά αδικήματα (βιασμοί, αποπλάνηση, αρπαγή ανηλίκων, ασέλγεια) και τις ληστείες με βαρύ οπλισμό, αλλά κράτησε μέσα στο νόμο ακόμη και τις ανθρωποκτονίες.
Τι λέει ο νόμος
Με τον νόμο αυτό μειώνονται κατά πολύ τα όρια εκτίσεως των ποινών: α) για ποινές φυλακίσεως, μέχρι 3 έτη, στο 1/10 (δηλ. αντί 1.080 ημέρες, 108!), για φυλάκιση, από τρία μέχρι και πέντε έτη και μεγαλύτερη, ως και κάθειρξη πέντε ετών, στο 1/5 (δηλ. αντί για 1.800 ημέρες, 360), β) για ποινές καθείρξεως μέχρι δέκα έτη, στα 2/5 της ποινής (δηλ. αντί για 120 μήνες, 24), γ) για ποινές καθείρξεως άνω των δέκα ετών, στο 1/3 της ποινής (δηλ. αντί για 25 έτη, 8!).
Ο νόμος Παρασκευόπουλου ούτε προέβλεπε κάποια εξαίρεση ούτε κάποιο περιορισμό όσον αφορά στο ύψος της ποινής. Με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου μπορούσαν να αποφυλακιστούν κρατούμενοι ανεξαρτήτως του αδικήματος το οποίο είχαν διαπράξει και ανεξαρτήτως του ύψους της ποινής τους.
Εδινε το δικαίωμα σε κρατούμενους, ακόμα και σε καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, να αποφυλακιστούν νωρίτερα έχοντας εκτίσει ένα μικρό μόνο μέρος της ποινής τους. Επιπλέον, αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι για την αποφυλάκιση των κρατουμένων δεν έπαιζε καμία σημασία η διαγωγή τους μέσα στη φυλακή, με αποτέλεσμα να αποφυλακίζονται κρατούμενοι που όχι μόνο ενδεχομένως είχαν διαπράξει βαριά εγκλήματα και είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αλλά επιπλέον κατά τη διάρκεια της κράτησης τους η διαγωγή τους δεν ήταν καλή έχοντας διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα γεγονός που καταδεικνύει απουσία σωφρονισμού και μεταμέλειας.
Σοβαρές περιπτώσεις αποφυλακίσεων
Ο 47χρονος στην Κέρκυρα που ονομάστηκε ‘’Τέρας του κάβου’’, Ασπιώτης, είχε καταδικαστεί σε πολυετή ποινή κάθειρξης για βιασμούς κατ’ εξακολούθηση, αποφυλακίστηκε το 2019, με τον νόμο Παρασκευόπουλου και στη συνέχεια κατηγορήθηκε εκ νέου για βιασμό. Είχε βιάσει τρεις γυναίκες, είχε καταδικαστεί σε 53 χρόνια φυλακή, βγήκε στα 10 χρόνια
με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου.
Ο Ιμπραήμ Καστριότ, που δολοφόνησε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 25 ετών, βγήκε το 2015.
Ο Αλβανός Ιλι Μούκα, στις 27.6.2014, αφού λήστεψε με άλλους τέσσερις Αλβανούς κοσμηματοπωλείο, τιμωρήθηκε τελικά με κάθειρξη 20 ετών. Έπρεπε να βγει από τις φυλακές το 2035 και βγήκε το 2017.
Ο Ρώσος Ιγκόρ Γκουσέφ είχε διαπράξει 36 ληστείες και στη διάρκεια μίας εξ αυτών, μαζί με τους συνεργούς του, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν περαστικό και τη 12χρονη κόρη του, αποφυλακίστηκε το 2015 και κατηγορήθηκε ξανά για απόπειρα κλοπής.
Οι Ιγκόρ Τσακμάζοφ και Ιρακλί Κατζάτζεφ, έγκλειστοι στις φυλακές από το 2012 για κλοπές και ληστείες, στις 14 Ιουλίου και 9 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς αποφυλακίστηκαν και στις 16 Αυγούστου σκότωσαν τον Μανώλη Οικονόμου επιχειρηματία στην Υδρα, με βασανιστήρια για να τον ληστέψουν.
Αφγανός μετανάστης το 2013 επιτέθηκε σε νεαρή φοιτήτρια για να της αρπάξει την τσάντα και την πέταξε στα βράχια από ψηλά, τραυματίζοντάς τη σοβαρά. Καταδικάσθηκε σε 10ετή κάθειρξη. Υστερα από 30 μήνες αποφυλακίστηκε και μετέβη στη Γερμανία όπου, στον ποταμό Ντρέισα της πόλης Φράιμπουργκ, βίασε και σκότωσε 19χρονη φοιτήτρια. Ο Χουσείν Χαβαρί είχε καταδικαστεί το 2013 σε δεκαετή κάθειρξη για απόπειρα δολοφονίας της φοιτήτριας στην Κέρκυρα. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Οκτώβριο του 2015 και λίγο αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του.
Ληστές που βασάνισαν και σιδέρωσαν 85χρονη στην Κυψέλη το 2017. Οι τρεις από τους 7 Γεωργιανούς είχαν αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου. Ένας από αυτούς βρίσκεται ξανά στη φυλακή για ίδια αδικήματα.
Συμμορία που εισέβαλε το 2017 σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο. Ο ένας είχε σκοτωθεί πέφτοντας στο κενό. Είχαν αποφυλακιστεί με το νόμο.
Το Σεπτέμβριο του 2015 δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας ένας 27χρονος κοσμηματοπώλης στη Θεσσαλονίκη, ο Θόδωρος Παπαδόπουλος. Δράστης ήταν ο Γεωργιανός Ρομπέρτο Σοχακιάν, είχε αποφυλακιστεί έναν μήνα νωρίτερα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου
Ο κακοποιός Σαντέρ Πεμάι, στενός συνεργάτης του Αλβανού Μάριαν Κόλα, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών και αποφυλακίστηκε την άνοιξη του 2015. λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη εκ νέου για τη συμμετοχή του σε διακίνηση ναρκωτικών. Ο Μάριαν Κόλα μαζί με τον Σαντέρ Πεμάι τον Φεβρουάριο του 2010, στον Βύρωνα, σκότωσαν έναν πολίτη και τραυμάτισαν σοβαρά δύο αστυνομικούς του τμήματος Ληστειών της Ασφάλειας, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον δεύτερο να αποφυλακιστεί σε χρόνο-ρεκόρ.
Τι λεει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου
Η «σιδηρά κυρία των φυλακών» κυρία Σοφία Νικολάου, μιλώντας στο protothema επισημαίνει πως «Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου, 4322/2015, «αιμοσταγή». Διότι, στο όνομα της δήθεν αποσυμφόρησης των φυλακών, αποφυλακίστηκαν και εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί ληστές. Ο «προσωρινός» νόμος, που θα ίσχυε δήθεν για ένα έτος, κράτησε περισσότερο από 4 χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2015, μέχρι τον Αύγουστο του 2019.
Το εγκληματικό λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι προχώρησε σε χιλιάδες αποφυλακίσεις κρατουμένων χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς να προβλέπει «μπλοκάρισμα» αιτήσεων από στυγερούς κι επικίνδυνους εγκληματίες. Ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί σε δολοφονίες ή για σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα ακόμη και παιδιά.
Ας σταματήσει, λοιπόν, η παραπληροφόρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κι ας ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, και κυρίως από τα θύματα εκείνων που ενώ είχαν καταδικαστεί, βγήκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου και προέβησαν σε νέες εγκληματικές ενέργειες.
Το αίσθημα δικαίου σε όλες τις πολιτισμένες χώρες ικανοποιείται όταν ένα οργανωμένο κράτος προνοεί ώστε να τιμωρούνται αυστηρά οι επικίνδυνοι εγκληματίες, κι όταν δείχνει επιείκεια σε όσους την αξίζουν». protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα