Τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου, αλλά και η κακή ποιότητα ύπνου είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που έχουν ήδη διαβήτη. Ωστόσο, το 73% των συμμετεχόντων σχετικής μελέτης είχαν «προδιαβήτη» - τον προάγγελο του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, με τον οποίο βέβαια είχαν πρόσφατα διαγνωστεί οι υπόλοιπο συμμετέχοντες, αν και δεν είχαν αντιμετωπιστεί ακόμα.
Ο «προδιαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας», προειδοποιούν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Ο προδιαβήτη σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου».
Συνολικά, στη μελέτη συμμετείχαν 962 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ύπνου. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δήλωσαν στα ερωτηματολόγια ότι κοιμήθηκαν 7 ή 8 ώρες κάθε βράδυ, οι άνθρωποι που είχαν μέσο όρο λιγότερο από 5 ώρες ή περισσότερο από 8 ώρες ύπνου τη νύχτα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C στο αίμα τους, αντανακλώντας τον κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους 2 ή 3 μήνες. Αυτό ίσχυε είτε οι άνθρωποι είχαν διαβήτη είτε προδιαβήτη.
Ακόμη και ο υπερβολικός ύπνος δεν είναι καλός
«Στο παρελθόν, η γενική εντύπωση ήταν ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου είναι κακή αλλά εδώ διαπιστώσαμε επίσης ότι ίσως η πολύ μεγάλη διάρκεια ύπνου δεν είναι επίσης καλή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Babak Mokhlesi του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής ύπνου συμβουλεύει τους ενήλικες να κοιμούνται για τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα. Η τρέχουσα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι συνήθειες ύπνου επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τους κινδύνους διαβήτη. Δείχνει μόνο μια συσχέτιση.
Πώς ο ύπνος για περισσότερες από 8 ώρες τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη δεν είναι πλήρως κατανοητός, έγραψαν οι ερευνητές στο Diabetes Care. Ο ύπνος για πολλές ώρες θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υποκείμενων παθήσεων υγείας που με τη σειρά τους οδηγούν σε χειρότερο έλεγχο της γλυκόζης, υποψιάζονται οι ειδικοί.
«Η υπόθεση είναι ότι είναι ο ίδιος ο προδιαβήτης ή άλλα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου ωθούν τους ανθρώπους να κοιμηθούν περισσότερο ... όχι ότι ο υπερβολικός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη», δήλωσε ο James Gangwisch, του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Τα υπόλοιπα συμπεράσματα της μελέτης
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η διάρκεια του ύπνου συνδέθηκε και με άλλους παράγοντες κινδύνου διαβήτη, εκτός από την αιμοσφαιρίνη A1c. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερο από 8 ώρες τη νύχτα είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά μέσο όρο. Και οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, και εκείνοι που έκαναν βάρδιες, είχαν υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι «βραδινοί άνθρωποι» που μένουν ξύπνιοι αργά τη νύχτα και κοιμούνται αργά το πρωί, και τα άτομα με «κοινωνικό jet lag» που πηγαίνουν για ύπνο και ξυπνούν αργότερα τα Σαββατοκύριακα από ό, τι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είχαν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση.
Το επόμενο βήμα θα ήταν η διεξαγωγή μελετών όπου οι άνθρωποι είτε γίνονται για να βελτιώσουν είτε να συνεχίσουν τις τρέχουσες ακανόνιστες συνήθειες ύπνου τους και να δουν αν υπάρχει βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αρτηριακής πίεσης και ΔΜΣ, δήλωσε ο Mokhlesi ΠΗΓΗ: Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα