Σελίδες

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Δημόπουλος για 3η δόση εμβολίου: Πιθανή χορήγηση και στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες


Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και τρίτη δόση για όσους έκαναν το εμβόλιο πριν από 6 με 8 μήνες δήλωσε ο Θάνος Δημόπουλος μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση. Την ίδια ώρα η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται και οι ειδικοί περιμένουν νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Η επιστροφή των εκδρομέων θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα επισημαίνουν οι ειδικοί με τον κ. Δημόπουλο να τονίζει ότι είναι φυσικό. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει σύσταση και για τρίτη δόση και για άλλες ομάδες πληθυσμού εξηγώντας ότι περιμένουμε το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος είναι «φυσικό να περιμένουμε ότι με τη μαζική επιστροφή θα υπάρχει αύξηση στα αστικά κέντρα. Μας ανησυχεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη» είπε στο Mega.
«Όταν λέμε ‘δεν είναι άτρωτος’ εννοούμε ότι μπορεί να μολυνθεί και να μεταδόσει αλλά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία και πολύ μικρότερη να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Όσον αφορά την ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες. Στις ΗΠΑ υπάρχει σύσταση για 3η δόση, περιμένουμε τις εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».
Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων δεν μπορεί να μας βοηθήσει απόλυτα γιατί έχουμε κύτταρα μνήμης, αλλά «φαίνεται ότι θα προχωρήσουμε σε διαδικασία τρίτης δόσης ξεκινώντας από αυτούς που εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς».
Ποιοι θα κάνουν 3η δόση από 1η Σεπτεμβρίου
-Καρκινοπαθείς
-Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή (λαμβάνουν θεραπείες)
-Μεταμοσχευμένοι
-Νεφρική ανεπάρκεια
Η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνει 4 εβδομάδες μετά από την ολοκλήρωση εμβολιασμού ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό αναμένεται έγκριση.
«Οι περισσότεροι λένε ότι φοβούνται τις μακροχρόνιες συνέπειες. Το εμβόλιο εκθέτει τον οργανισμό μας σε μια πρωτείνη. Η πιθανότητα να μου δημιουργήσει αυτό πρόβλημα τέσσερα χρόνια μετά, δεν υφίσταται. Αν κολλήσω κορονοϊό και δεν πάω νοσοκομείο κλπ τι έχει συμβεί στον οργανισμό μου; έχω εκτεθεί στην ίδια πρωτεϊνη. Υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που να φοβάται τι θα γίνει στον οργανισμό του μετά την νόσηση του ιού; Είναι τελείως παράλογο αυτό.
Το εμβόλιο μας προστατεύει, δεν έχει κάποιο μηχανισμό που μπορεί να μας κάνει μακροχρόνιες συνέπειες. Αυτή η σπέκουλα δημιουργήθηκε από έναν ψεύτη συνάδελφό μας που δημοσίευσε μια έρευνα η οποία αποσύρθηκε και ο άνθρωπος αυτός έχασε την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος».
Στην κουβέντα μπήκε και ο κ. Κωνσταντίνου μέλος σωματείου ΕΚΑΒ Αθήνας. Μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Όπως είπε «οι εργαζόμενοι έχουν στοχοποιηθεί. 17 μήνες δίνουμε αγώνα μάχης απέναντι στον κορωνοϊό. Έχω εμβολιαστεί, δεν είμαστε κατά του εμβολιασμού. Στο ΕΚΑΒ αντιδρούμε και ως υγειονομικοί. Η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου είναι απαράδεκτη. Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει την ψυχή τους 17 μήνες. Και στους 17 μήνες η κυβέρνηση του απολύει, τους βγάζει σε αναστολή.»
«Το ερώτημα είναι ότι σε μια υγειονομική κρίση η κυβέρνηση πρέπει να έχει τους εργαζόμενους δίπλα της. Οι εργαζόμενοι στην υγεία έχουμε δώσει αγώνες για ενίσχυση του ΕΣΥ,να ενισχυθούμε με Μέσα.», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε όλους τους υγειονομικούς», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Δημόπουλος.
Στο 68% η πληρότητα στις ΜΕΘ
Την ίδια ώρα η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται με την Ματίνα Παγώνη να ξεκαθαρίζει  ότι έχουμε πρόβλημα με την πληρότητα στο σύνολο της χώρας να φτάνει το 68%.
Η κ Παγώνη «χτύπησε καμπάνες», ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.
«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Μιλώντας ειδικά για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»
Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.
«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα