Σελίδες

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Στον «αέρα» η εφαρμογή «my health», το νέο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας με πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό (εικόνα)


Κυριάκος Πιερρακάκης και Βασίλης Κικίλιας παρουσίασαν στο Μέγαρο Μαξίμου την πολύ σημαντική εφαρμογή «My Health», ουσιαστικά πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας με πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό. Πώς λειτουργεί, ποια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση.
Μία σημαντική δέσμευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (03/08), μιας και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Βασίλης Κικίλιας παρουσίασαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας. Μιλάμε για την πολύ σημαντική εφαρμογή «My Health», που είναι στον «αέρα» και πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας με πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό. Θα είναι άμεσα διαθέσιμο και προσβάσιμο για όλους μέσω του «Gov.gr».
Στον φάκελο αυτό, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις συνταγογραφήσεις που τον αφορούν και σε δεύτερο χρόνο και στο ιστορικό υγείας του.
Οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή μέσω του gov.gr και στη συνέχεια μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητές συσκευές με τους κωδικούς του Taxisnet. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι, ωστόσο, να είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.
Όταν είναι έτοιμη η σχετική λειτουργία, κάθε πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει και ειδοποιήσεις για τα ιατρικά ραντεβού που έχει προγραμματισμένα, καθώς και για τις συνταγές οι οποίες χρεώνονται στον ΑΜΚΑ του.
Επιπλέον, η υποδομή της εφαρμογής έχει ήδη προβλέψει την εμφάνιση και των ιατρικών βεβαιώσεων. Αυτό που εκκρεμεί για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία είναι η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.
Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν, παράλληλα, μέσω του «My Health» να έχουν πρόσβαση και σε εξετάσεις ή φάρμακα που αφορούν προστατευόμενα μέλη της οικογένειας που δεν αυτασφαλίζονται ακόμα.
Τέλος, στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι οι πολίτες, χωρίς να επιβαρύνονται με χαρτούρα, να έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό τους ανά πάσα ώρα και στιγμή και βάσει αυτού να προγραμματίζουν και οι ίδιοι τις ενέργειες που θέλουν να κάνουν κα αφορούν στην υγεία τους. Μέχρι πρότινος αυτά τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα μόνο στους ιατρούς.

Όλα μέσω του κινητού
Τέλος, η εφαρμογή θα διαθέτει και μια επιπλέον λειτουργία πέραν του «αρχείου», καθώς θα παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να λαμβάνει στο κινητό του ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε νέα συνταγή, βεβαίωση ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ του.
Τα μέχρι στιγμής κανάλια ενημέρωσης (SMS και email) που καταχωρούνται στην άυλη συνταγογράφηση παραμένουν σε πλήρη λειτουργία. Οι ειδοποιήσεις έρχονται να τα συμπληρώσουν με ένα πιο σύγχρονο κανάλι, το οποίο θα είναι σχεδιασμένο ακριβώς για την αποστολή του.
Όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το «myHealth »θα αποτελέσει το «πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας», η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και θα περιλαμβάνει το σύνολο της ιατρικής πληροφορίας για κάθε πολίτη.
Στην τελική του εκδοχή, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις, ακτινολογικούς ελέγχους και πολλές ακόμα διαδικασίες η ψηφιοποίηση της καταγραφής των οποίων ακόμα εκκρεμεί.
Στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα ενταχθούν και οι στοχευμένες ανά ηλικιακή ομάδα ειδοποιήσεις για προληπτικές εξετάσεις, οι υπενθυμίσεις για τη διεξαγωγή εμβολίων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, καθώς και σειρά από λειτουργίες, οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη δυνατότητά τους να φροντίζουν την υγεία τους έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι, οι πολίτες χωρίς να επιβαρύνονται με χαρτούρα, να έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό τους ανά πάσα ώρα και στιγμή και βάσει αυτού να προγραμματίζουν και οι ίδιοι τις ενέργειες που θέλουν να κάνουν κα αφορούν στην υγεία τους. Μέχρι πρότινος αυτά τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα μόνο στους ιατρούς.
Όπως έχει δηλώσει σε πρότερο χρόνο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «αυτό θα δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλες θετικές συνεπαγωγές στο Σύστημα Υγείας, αλλά και ευρύτερα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από αυτό. Φυσικά, δεν θα περιμένουμε την πλήρη ολοκλήρωση του φακέλου». Αυτή η φάση συνοψίζει, άλλωστε, και τη φιλοσοφία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο προτιμά να καταστεί διαθέσιμες προς τους πολίτες τις όποιες εφαρμογές και εν συνεχεία να τις βελτιώσει και να τις εμπλουτίζει εν λειτουργία αντί να αναμένει να είναι έτοιμες στο 100% εξ αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα