Σελίδες

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Θερμοκηπιακές καλλιέργιες στην Τριφυλία: Υποχωρεί η τιμή του αγγουριού αισιοδοξία για ντομάτα


Η τιμή του αγγουριού υποχωρεί από τα... υψηλά του Αυγούστου, ενώ αισιοδοξία για διατήρηση της τιμής υπάρχει στην αγορά της ντομάτας.
Στην Τριφυλία σε 900 στρέμματα θερμοκηπίων η παραγωγή αγγουριού ήταν ικανοποιητική και η ποιότητα πολύ καλή, ενώ η ντομάτα καλλιεργείται σε 1.100 στρέμματα θερμοκηπίων.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ypaithros.gr για την αγορά της ντομάτας και του αγγουριού:
"Αισθητή υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές του θερμοκηπιακού αγγουριού, σε σχέση με εκείνες του προηγούμενου διαστήματος έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ οι καλλιέργειες συνεχίζονται στα ηπειρωτικά της χώρας, αλλά και στην Κρήτη, όπου οι φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο και εξελίσσονται μέχρι και τον Οκτώβρη.
Οι εκτάσεις φαίνεται ότι και φέτος παραμένουν σταθερές και οι παραγωγοί ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξουν οι περιορισμοί της πανδημίας, που την προηγούμενη διετία δυσκόλεψαν την κατάσταση. Παράλληλα, οι καλλιεργητές θερμοκηπιακής ντομάτας περιμένουν την αυλαία της φετινής σεζόν για να δουν αν θα κόψουν εκτάσεις και αν θα τις αντικαταστήσουν με άλλα κηπευτικά.
Οι φυτεύσεις στην Τριφυλία έχουν γίνει από τον Ιούλιο σε περίπου 900 στρέμματα θερμοκηπίων, με το μακρύ αγγούρι να καταλαμβάνει ποσοστό 97%. Η παραγωγή ήταν ικανοποιητική, όχι όμως και η καλύτερη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα που επικράτησε, αλλά η ποιότητα χαρακτηρίζεται πάρα πολύ καλή. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο προϊστάμενος της τοπικής ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, έως τώρα ήταν μία καλή χρονιά για τα αγγούρια της περιοχής, αφού και οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές κατά τον Αύγουστο και κράτησαν έτσι μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη. Όμως, τα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου δεκαπενθήμερου έχουν δημιουργήσει μία ανησυχία για τους παραγωγούς.
«Αυτή την περίοδο είναι γύρω στα 60-70 λεπτά το κιλό», αναφέρει για τα αγγουράκια τύπου Κνωσού ο καλλιεργητής θερμοκηπίων στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής, Σπύρος Σινγκ. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τα 30-50 λεπτά πέρυσι, όμως νωρίτερα το καλοκαίρι ήταν πιο ακριβά, φτάνοντας μέχρι και το 1,80/κιλό, όταν υπήρχε μεγάλη έλλειψη, σημειώνει ο παραγωγός, που καλλιεργεί 11 στρέμματα θερμοκηπιακά με αγγούρι και ντομάτα. Ο ίδιος στέλνει τα προϊόντα του στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, σε εταιρείες που ανεφοδιάζουν τις αλυσίδες, αλλά και στη λιανική, και εξηγεί τη μεταβλητότητα των τιμών στις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, σε ντομάτα, αγγούρι και άλλα λαχανικά, οι καύσωνες που προηγήθηκαν προκάλεσαν ζημιές και ελλείψεις στην αγορά, ενώ τα κατά πολύ υψηλότερα κόστη λειτουργούν αποτρεπτικά για τους παραγωγούς.
Σταθεροποιημένες χαμηλά τιμές, εν αντιθέσει με εκείνες του Αυγούστου, μετέφερε και από την περιοχή της Κρήτης ο Μανώλης Μπερκάκης, διευθυντής στον ΑΣ Τυμπακίου. Στο Τυμπάκι η φύτευση έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο και τώρα κόβονται κάποιες λίγες ποσότητες εν αναμονή του Οκτωβρίου, οπότε και θα αρχίσει ο κύριος όγκος, αλλά και οι εξαγωγές και η προμήθεια σούπερ μάρκετ από τις παραγωγές της Κρήτης.
«Το αγγούρι είναι μια καλλιέργεια η οποία ως επί το πλείστον πηγαίνει στο εξωτερικό» προσθέτει ο διευθυντής του ΑΣ Ανατολή, Σπύρος Σιγουράκης, αναμένοντας και αυτός τα τέλη του Οκτώβρη.
Η ΝΤΟΜΑΤΑ
Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας για τις βασικές φυτεύσεις της θερμοκηπιακής ντομάτας στην Ιεράπετρα, που ξεκινά να συγκομίζει από τις αρχές Δεκέμβρη. Πρόκειται για ένα προϊόν «ναυαρχίδα» των κηπευτικών για την περιοχή, όπως εξηγεί ο κ. Σιγουράκης, αφού καταλαμβάνει το 40% των καλλιεργειών. Κάποιες λίγες καλοκαιρινές ποσότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο δεν είναι αντιπροσωπευτικές για την εξαγωγή συμπερασμάτων προσώρας.
Αναμένεται η τελική εικόνα των φυτεύσεων για να φανεί αν η ντομάτα χάνει ένα μικρό κομμάτι της φέτος από αγγούρι, πιπεριές ή ντοματίνια βελανίδι. Και αυτό διότι, από όσα ακούγονται στην περιοχή, η συνεχής αύξηση του κόστους στην ντομάτα και οι ολοένα και δυσκολότερες συνθήκες καλλιέργειας κάνουν παραγωγούς της περιοχής να σκέφτονται ή να έχουν αποφασίσει να στραφούν σε κάποια άλλη καλλιέργεια. Πάντως, δεν πρόκειται για μεγάλες αποκλίσεις, διευκρινίζει ο κ. Σιγουράκης, που υπενθύμισε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αγρότες τα δύο χρόνια της πανδημίας.
Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια οι πρώιμες ντομάτες είχαν τιμές, οι τωρινές φυτεύσεις είναι λίγο αυξημένες. Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα θα είναι οι οκτωβριανές και μειωμένες οι όψιμες του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, εξηγεί ο κ. Μπερκάκης, αναφερόμενος στις τρεις περιόδους φύτευσης στο Τυμπάκι, με την τελευταία να χάνει λόγω χαμηλότερων τιμών που επικράτησαν πέρυσι και πρόπερσι, αυξημένου κοστολογίου παραγωγής, αλλά και προβλημάτων από προσβολές.
Αναμένοντας τις πρώτες συγκομιδές από τις αρχές Νοέμβρη, ο ίδιος ευελπιστεί να πάνε όλα καλά φέτος, δεδομένων και των αυξήσεων που παρατηρούνται στα κοστολόγια και των δυσκολιών στην καλλιέργεια. «Προς το παρόν, έχουν τιμές, μένει να φανεί αν θα διατηρηθούν και την περίοδο που κόβουμε» σημείωσε.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Καλές τιμές, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναφέρονται και από την Τριφυλία για την ντομάτα, όπου δειλά-δειλά έχει αρχίσει η πρώτη συγκομιδή στις πρώιμες φυτεύσεις. «Εκτιμάμε ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί με την ίδια καλή απορρόφηση για κάποιο διάστημα» σχολίασε ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφέροντας καλή ποιότητα για την παραγωγή της περιοχής, η οποία έχει φυτευτεί Ιούλιο-Αύγουστο και αναμένει τον κύριο όγκο της Οκτώβρη-Νοέμβρη.
Πρόκειται για περίπου 1.000-1.100 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας με κόκκινες και ροζ ντομάτες, που φαίνεται να κρατούν τις εκτάσεις τους ως το κυριότερο κηπευτικό που απορροφάται περισσότερο στην αγορά. Το διάστημα, όμως, που προηγήθηκε δεν ήταν χωρίς προβλήματα στην παραγωγή, αφού πρόκειται για ένα ευπαθές προϊόν στις υψηλές θερμοκρασίες. «Είχαμε μία μειωμένη παραγωγή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, έχουμε και τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, η οποία σε ορισμένα θερμοκήπια με τις προσβολές υποβαθμίζει την ποιότητα και μειώνει την παραγωγή», εξηγεί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα