Σελίδες

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ – Η νέα φιλοσοφία και οι 5 προτεραιότητες


Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα οι αλλαγές στον τρόπο δράσης της ομάδας ΔΙΑΣ της αστυνομίας, που είχαν εξαγγελθεί μετά την αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα με έναν νεκρό στις 23 Οκτωβρίου.
Οι πρώτοι 100 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ξεκινούν τη Δευτέρα την εκπαίδευσή τους, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Παράλληλα, μετά και την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην Άμεση Δράση, αλλάζει ριζικά και η φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των περιστατικών που επιλαμβάνεται η ομάδα ΔΙΑΣ. Έως σήμερα, προτεραιότητα δινόταν στις συλλήψεις κακοποιών. Τώρα πλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του enikos.gr, έμφαση θα δίνεται στην πρόληψη και την αποτροπή παράνομων ενεργειών, κάτι που οι επιτελείς της Αστυνομίας εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί με τις συνεχείς περιπολίες σε συνοικίες σε όλη την Αττική.
Προτεραιότητα της ομάδας ΔΙΑΣ η ενδοοικογενειακή βία
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos, πέντε είναι οι περιπτώσεις παράνομων ενεργειών που κατατάσσονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων και στις οποίες θα ανταποκρίνεται άμεσα η ομάδα ΔΙΑΣ. Κλοπές, διαρρήξεις, πυροβολισμοί, ληστείες και για πρώτη φορά η ενδοοικογενειακή βία.
Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα περιστατικά αυτά τους τελευταίους μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση και κοινωνικές αντιλήψεις», το πρώτο 9μηνο του 2021 καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία 5.857 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, περισσότερα από ότι ολόκληρο το 2020 και το 2019, οπότε και καταγράφηκαν 5.413 και 5.221 καταγγελίες, αντίστοιχα.
Η εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ, υπό την επίβλεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Λευτέρη Οικονόμου, ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορά σ 2,5 χιλιάδες αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα πρώτης ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ.
Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνεται στο κέντρο μελετών και έρευνας της Αστυνομίας (ΚΕ.ΜΕΑ) με μαθήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον ποινικό κώδικα, ενώ η επιχειρησιακή εκπαίδευση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο.
Τα μαθήματα
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα με διατάξεις του ποινικού δικαίου, κανόνες αστυνομικής λειτουργίας και χρήσης όπλων, αλλά και ρατσισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αφορούν ειδικά δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά. Επίσης, θα περιλαμβάνει μαθήματα συμπεριφοράς, ιδιαίτερα απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, διαχείρισης θυμού, διαχείρισης βίας και ειδικών θεμάτων ψυχολογίας και επικοινωνίας.
Σύμφωνα με σχετική διαταγή, στη μετεκπαίδευση θα συμμετάσχει το σύνολο των αστυνομικών και ειδικών φρουρών που στελεχώνουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, δηλαδή 2.000 άτομα, με ημερομηνία έναρξης την 29-11-2021, σε 25 εκπαιδευτικές σειρές των 100 ατόμων η κάθε μια, διάρκειας 6 ημερών, κατά το χρονικό διάστημα από 29-11-2021 έως 16-07-2022.
Ύστερα από κάθε διδακτική ενότητα, όπου θα διδάσκουν καθηγητές Πανεπιστημίου, πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί θα υποβάλλονται σε αξιολόγηση και γραπτές εξετάσεις και όποιος αποτύχει θα επαναλαμβάνει μαθήματα και τεστ, μέχρι να περάσει.
Στην πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνονται κυρίως μαθήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρήση των όπλων, τεχνικές σύλληψης, σωματικές έρευνες, μπλόκα, καταδιώξεις και εξομοίωση ένοπλων συμπλοκών, καθώς και πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης.
Το κεφάλαιο «Ανθρώπινα δικαιώματα- Ρατσισμός- Ξενοφοβία- Διεθνής Προστασία», περιλαμβάνει ενότητες όπως η αξία του ανθρώπου και το δικαίωμα της ζωής, η αρχή της ισότητας, η προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, η απαγόρευση των βασανιστηρίων, η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, το άσυλο κατοικίας και η προστασία της ιδιοκτησίας, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας και τέλος: Ρατσισμός- ξενοφοβία, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά.
Η μετεκπαίδευση περιλαμβάνει και θέματα ψυχολογίας, που σχετίζονται κυρίως και το αστυνομικό έργο στο δρόμο, όπως είναι η δυναμική της ομάδας, ο έλεγχος της ομάδας, η διαχείριση του εργασιακού στρες, η διαχείριση του θυμού και της βίας και το μετατραυματικό στρες.
Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μαθήματα που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική αγωγή, κανόνες δεοντολογίας και στοιχεία επικοινωνίας. Σε αυτά έχουν σημαντική θέση οι γενικοί κανόνες επαγγελματικής αγωγής και συμπεριφοράς των αστυνομικών, η συμπεριφορά του αστυνομικού κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, αλλά και εκτός αυτής, παράγοντες που επηρεάζουν τις σχέσεις αστυνομικού και πολίτη και τρόποι επικοινωνίας, συμπεριφοράς και ελέγχου ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Στην έναρξη των μαθημάτων θα παραβρεθούν το πρωί της Δευτέρας στις 8.30 ο κ. Θεοδωρικάκος και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα