Σελίδες

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Ξέσπασε "πόλεμος" για τα τεστ: Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid και θετικό το PCR - Τεράστιες ουρές σε ΕΟΔΥ και διαγνωστικά


Όλο και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να κάνουν μοριακό τεστ, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει "τσουνάμι" μολύνσεων, με τα κρούσματα να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Οι ουρές είναι μεγάλες σε κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χρειάζεται να περιμένουν ώρες ολόκληρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα αναρίθμητα περιστατικά, όπου σε κρούσματα κορονοϊού βγαίνουν αρνητικά τα rapid test και μόνο τα PCR βγαίνουν θετικά. Το αμερικανικό FDA έχει πει επισήμως ότι τα rapid test συχνά δυσκολεύονται να εντοπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον και συστήνει μοριακό τεστ ειδικά σε περίπτωση συμπτωμάτων.
Οι ελληνικές αρχές πάντως καθησυχάζουν για την αξιοπιστία των rapid τεστ και η κυβέρνηση διά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας συστήνει να μη γίνεται μοριακό τεστ σε περίπτωση θετικού rapid και συμπτωμάτων, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία. Ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης αναγνώρισε το ζήτημα, αλλά εξήγησε ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι από μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε: "Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση, γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid”.
Στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη δόθηκαν νέες οδηγίες σε εμβολιασμένους όσον αφορά τη διενέργεια μοριακών τεστ.
"Μην κάνετε μοριακό αν έχει βγει θετικό το rapid test - Μείνετε σπίτι"
Επίσης, η Μίνα Γκάγκα ζήτησε οι εμβολιασμένοι πολίτες με θετικό rapid test να μην προσέρχονται για PCR, γιατί υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση, και να μένουν σπίτι τους.
"Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι", ανέφερε η κ. Γκάγκα.
Παπαευαγγέλου: Δεν έχει νόημα το PCR σε εμβολιασμένους
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι "μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι".
Σημείωσε ακόμη ότι έχουμε περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.
"Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη. Η μετάλλαξη Όμικρον διαφέρει από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι' αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων. Γι' αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας", είπε και συνέχισε:
"Με βάση τα δεδομένα, ο χρόνος επώασης της παραλλαγής είναι σημαντικά βραχύτερος. Μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Όμικρον είναι μικρότερη. Γι' αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση τον κανόνα 5+5. Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας. Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα".
"Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορονοϊό. Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου" σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς και τα νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα.
"Όσο και πιο ήπια να φαίνεται η Όμικρον, ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα, με την Όμικρον να έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές μας με ηλικιωμένους ή με άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Γι' αυτό απαιτείται η διενέργεια τεστ". Ειδική αναφορά έκανε και στους νεαρούς, που θα πρέπει να δείξουν αυξημένη υπευθυνότητα.
"Με τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει σε όλη τη χώρα, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος. Επίσης σημείωσε ότι κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.
Μαγιορκίνης: Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid και θετικό το PCR
Με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι "τα rapid test που έχουν λάβει έγκριση από το Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης και απέδωσε το φαινόμενο της ανακολουθίας ανάμεσα στα αποτελέσματα των rapid test και των πιο αξιόπιστων -ούτως ή άλλως- μοριακών (PCR) στο φαινόμενο του "διαγνωστικού παραθύρου”.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι από μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε: "Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid”.
Όπως είπε, "η χρήση της PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουνε
επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid, καθότι έχει
παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό. Επίσης να επισημάνουμε ότι σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR- σε πολύ χαμηλό φορτίο- και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι η
PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη,
χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν".
"Συμπερασματικά, λοιπόν", κατέληξε, "η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα
πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά
της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη
του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη.
Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά
αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε
αυτό το χρονικό διάστημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα