Σελίδες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΔΑΟΚ Μεσσηνίας: Ζημιές σε πατατοκαλλιέργειες και κηπευτικά από τον παγετό έδειξαν οι αυτοψίες


“Η ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ”
Σημαντικές οι ζημιές από τον παγετό σε καλλιέργειες στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις
Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες της Μεσσηνίας από τον παγετό τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, μετά από αυτοψίες που διενεργήθηκαν.
Ειδικότερα, όπως ενημερώνει με σχετικό έγγραφό της η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, “το µεγαλύτερο ποσοστό των φυτειών της εαρινής πατάτας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο-προφυτρωτικό, και οι απώλειες στην παραγωγή από τον παγετό σ᾽ αυτό το στάδιο θα είναι µικρές, µε µία µικρή οψίµιση όµως στο φύτρωμα.
Στις πιο πρώιμες φυτείες, του 2ου δεκαπενθηµέρου Νοεμβρίου µε αρχές Δεκεμβρίου, οι ζημιές στο υπέργειο τµήµα των φυτών είναι εκτεταμένες από τις ιδιαίτερα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν τους -5⁰ και διήρκησαν πολλές ώρες. Η αναβλάστηση θα καθυστερήσει, ίσως και ένα µήνα και η τελική παραγωγή θα είναι µικρή. Ισως υπάρξουν και περιπτώσεις που θα αντικατασταθούν καλλιέργειες.
Οι καλλιεργητές εαρινής πατάτας που προσδοκούν σε πρωιμότητα παραγωγής και επίτευξη καλύτερης τιµής και κατά συνέπεια αυξηµένου εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στα χωράφια τους µε µέτρα αντιπαγετικής προστασίας, δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν τα προβλήματα από τον παγετό.
Τέλος, φαίνεται ότι στα εσπεριδοειδή υπάρχουν κάποιες ζημιές, που όμως αυτές θα μπορέσουν να αποτιμηθούν µετά από ένα δίμηνο”.
ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ: ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Σε αντίστοιχο έγγραφό της, η ΔΑΟΚ Τριφυλίας ενημερώνει εξ άλλου ότι “στις 25 και 26 Ιανουαρίου, εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, προξενήθηκαν ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Οι ζημιές εντοπίζονται στην Δ.Κ. Φιλιατρών. Ζημιώθηκαν καλλιέργειες πιπεριάς σε θερμοκήπια σε έκταση 10 στρεμμάτων” αναφέρει η εν λόγω Διεύθυνση, η οποία σημειώνει πως παρακολουθεί την εξέλιξη των καλλιεργειών σε καθηµερινή βάση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα