Σελίδες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανική κρίση: Ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες - Ποιες ευρωπαϊκές είναι εκτεθειμένες



Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα χαράματα της Πέμπτης, ορθώνει ένα μεγάλο εμπόδιο στην πορεία της Ευρώπης προς την ανάκαμψη, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έρχεται να κάνει ακόμα πιο εκρηκτικό το «κοκτέιλ» του πληθωρισμού και της δραματικής αύξησης των τιμών ενέργειας.
Ωστόσο η εξίσωση έχει πολλούς άγνωστους «Χ», καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τα επόμενα βήματα του Πούτιν, τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και το είδος του, ποια θα είναι η κορύφωση, τις επιπτώσεις που θα έχει και ποια είναι τα πραγματικά περιθώρια αντίδρασης της Ευρώπης που καλύπτει το 40% των αναγκών της με ρωσικό φυσικό αέριο.
Η ηγεσία της Ευρώπης, εν μέσω δριμείας κριτικής για έλλειμμα ηγεσίας, καλείται να πάρει αποφάσεις σε ταραγμένα, αχαρτογράφητα νερά και η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μια βασανιστική στάση αναμονής.
Στο πλαίσιο αυτό τραπεζικά στελέχη και αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει να αλλάξει τη ρότα σε ό,τι αφορά το QE, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 10 Μαρτίου.
Η κίνηση των ελληνικών τραπεζών
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες τις προηγούμενες εβδομάδες αντικατέστησαν τίτλους βραχυπρόθεσμων λήξεων με τίτλους μακροπρόσθεσμων λήξεων, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους και να προστατευθούν από ενδεχόμενο άνοιγμα της καμπύλης των ομολόγων.
Τα… καλά νέα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ότι έχουν σχεδόν μηδενική έκθεση στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στην Ουκρανία -καθώς μόνο η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί ισχνή παρουσία μηδενικού κινδύνου, μέσω της JSC Piraeus Bank ICB, μιας μικρής τράπεζας με 15 υποκαταστήματα, το ενεργητικό της οποίας διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,12% των αντίστοιχων μεγεθών του ομίλου (80 δισ. ευρώ). Από τους 300 εργαζόμενους οι 3 είναι Eλληνες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα μας.
Αντίθετα, οι εξελίξεις αποτελούν πονοκέφαλο για τις τράπεζες της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία και τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), η έκθεση των γαλλικών τραπεζών ήταν γύρω στα $25 δισ. και αντίστοιχα ήταν τα ποσά για τις ιταλικές το τρίτο τρίμηνο του 2021, των αυστριακών ήταν στα $17,5 δισ. και των αμερικανικών στα $14,7 δισ.
Υπό στενή παρακολούθηση τα δανειακά χαρτοφυλάκια
Αυτό που ωστόσο αποτελεί πανευρωπαϊκά πηγή ανησυχίας είναι ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος που έχει εκτιναχθεί -με κίνδυνο να συνεχιστεί η ανοδική πορεία- αυξάνοντας τους κινδύνους στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Όπως είχε γράψει η «Η» πριν από λίγες ημέρες, η ακρίβεια δοκιμάζει ήδη νοικοκυριά και βιομηχανίες, και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρές ενδείξεις ότι βαδίζουμε προς ένα γενικευμένο φαινόμενο αθέτησης -έστω και παροδικής- πληρωμών, εντούτοις οι τράπεζες έχουν υπό στενή παρακολούθηση τα δανειακά χαρτοφυλάκια και ειδικότερα τις ροές πληρωμών ώστε να παρέμβουν προληπτικά, αν κριθεί απαραίτητο.
Πάντως η αλλαγή προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των υποχρεώσεων εκ μέρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτυπώθηκε στα έσοδα από φόρους τον Ιανουάριο, όπου υπάρχει υστέρηση 244 εκατ. ευρώ, μιας και νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στον βαθμό που μπορούν, «πάτησαν» φρένο ώστε να καλύψουν άλλες δαπάνες, όπως παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα