Σελίδες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Επίδομα προϋπηρεσίας σε εργαζόμενους -Πόσο είναι & γιατί παραμένει “θολό”


Το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετία», ισούται (κανονικά) με 10% επί του κατώτατου μισθού. Χορηγείται όμως πια μόνο σε όσους είχαν συμπληρώσει την εν λόγω χρονική προϋπόθεση έως τον Φεβρουάριο του 2012.
“Σήμερα παραμένει αυτονόητο ότι κάποιοι εργοδότες δίνουν τις τριετίες και άλλοι δεν τις δίνουν. Ουσιαστικά, υπάρχει ασάφεια του νόμου ακόμα από το 2013 και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δεν έχει να κάνει με το ξεπάγωμα (συνολικά) των τριετιών”.
Τα παραπάνω δήλωσε ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος σχετικά με την πρόσφατη απόφαση-“ανατροπή” για τις τριετίες.
Όπως εξήγησε:
“Το ΣτΕ δεν παίρνει επί της ουσίας θέση γιατί δεν είναι θέμα που μπορεί να το κρίνει… Κάνει μια προτροπή στο τέλος, οι εργοδότες να λάβουν υπόψιν τους ότι αν δεν εφαρμόσουν σωστά τον νόμο θα έχουν κυρώσεις”.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν τις τριετίες αλλά δεν τις εξελίσσουν και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα γιατί σημαίνει ότι κάθε που συμπληρώνονται τρία χρόνια θα λαμβάνεται ένα 10%, άλλα τρία χρόνια, άλλο ένα 10% κλπ. Αυτό το απαγόρευσε το μνημόνιο μέχρι η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Άρα δεν κρίθηκε το ξεπάγωμα. Κρίθηκε το κατά πόσο ένας που προσλαμβάνεται στον ιδιωτικό τομέα και έχει μια προϋπηρεσία ο εργοδότης του θα την αναγνωρίζει. Ποια προϋπηρεσία; Μέχρι τις 14/2/2012. Εκεί σταμάτησε η αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τις προσλήψεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «…το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να βγει και να πει ότι δίνει εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να δίνονται οι τριετίες. Δεν το είπε το ΣτΕ γιατί δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της δίκης, το λένε άτυπα οι επιθεωρήσεις εργασίας, οφείλει και το υπουργείο να το ξεκαθαρίσει. Ο κ. Χατζηδάκης καθόρισε τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ με την αύξηση 2% που δόθηκε όμως, δεν επανέλαβε αυτό που έκανε η κα Αχτσιόγλου να βάλει μέσα στην υπουργική απόφαση τις τριετίες. Η απόφαση του ΣτΕ χωρίς να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης φέρεται να διατυπώνει σκέψεις που την καθιστούν… χρησμό», πρόσθεσε.
Θυμίζουμε ότι με απόφασή του, το ΣτΕ απορρίπτει ως απαράδεκτη την αίτηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που ζητούσε να ακυρωθεί η εγκύκλιος Αχτσιόγλου του 2019, η οποία περιέγραφε την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν και επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες) στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ τότε, εφόσον είχε θεμελιωθεί δικαίωμα σε αυτά τα επιδόματα έως τον Φεβρουάριο του 2012.
Οι δικαστές απορρίπτουν ως απαράδεκτη την αίτηση του ΣΕΒ και άλλων έξι περιφερειακών Συνδέσμων – Ενώσεων, διασώζοντας κατ’ αρχήν την ισχύ της εγκυκλίου και συνεπώς και τα επιδόματα τριετιών που ορίζει.
Ωστόσο, δεν μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης που αφορά το αν ο νόμος του 2013 – 2014 κατήργησε τις τριετίες του κατώτατου μισθού. Απορρίπτουν την προσφυγή για τυπικούς λόγους, επειδή η εγκύκλιος είναι κατά το δικαστήριο καθαρά ερμηνευτική και δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα