Σελίδες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Τι ψάχνουν οι ξένες εταιρείες που κάνουν εξαγορές στην Ελλάδα;


Σε επενδυτικό μαγνήτη τείνουν να μετατραπούν οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες, ολοένα και συχνότερα, μπαίνουν στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρήσεων που προσβλέπουν στην ισχυροποίηση των ρυθμών ανάπτυξής τους. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία διετία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 13 τέτοιου είδους συναλλαγές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη deals από ξένα funds. Ποιοι είναι οι λόγοι που ελληνικές επιχειρήσεις εξαγοράζονται από ξένους ομίλους;
Οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτουν οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες όμως στερούνται των απαιτούμενων κεφαλαίων. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις, η ανυπαρξία διαδοχής στη διοίκηση μικρών και μεσαίων εταιρειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξαγορά τους από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.
Ο εξωστρεφής χαρακτήρας μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων ιδίως στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, που αναπτύσσουν εξειδικευμένες λύσεις και εφαρμογές, επιτρέποντας την περαιτέρω διεθνοποίηση επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού.
Οι συνεχώς αυξανόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, με 5,5 εκατ. Έλληνες να υπολογίζεται ότι πραγματοποιούν αγορές μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με εξαμηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), η συνολική ετήσια αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου τοποθετείται στα 14 δισ. ευρώ.
Το υψηλά καταρτισμένο και φθηνό προσωπικό που διαθέτει η Ελλάδα, με τη χώρα λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της να προσελκύει εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων.
Η συσσώρευση ισχυρής ρευστότητας και ταμειακών διαθεσίμων, λόγω των αρνητικών επιτοκίων, που επιδιώκουν να διοχετεύσουν οι ξένες εταιρείες σε νέες εξαγορές.
Με τα δεδομένα αυτά η λίστα των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) της τελευταίας διετίας είναι μακρά, περιλαμβάνοντας εταιρείες με ένα ευρύ φάσμα δραστηριότητας.
Πληροφορική
Στον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, ένα από τα deals που πραγματοποιήθηκαν φέτος περιλαμβάνει (1) την εξαγορά και συγχώνευση της ελληνικής εταιρείας Mantis με τη γερμανική Ecovium, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες, που εντάχθηκαν στον όμιλο Ecovium, ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία διεθνών λύσεων για τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Την τελευταία διετία έχουν πραγματοποιηθεί 13 μεγάλες συμφωνίες.
Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη συναλλαγή (2), συνολικού ύψους 235 εκατ. ευρώ, στην ελληνική αγορά πληροφορικής, με τη δανική Netcompany να αποκτά το 100% της Intrasoft. Εν προκειμένω, το γεγονός ότι η Intrasoft αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκά, εταιρεία παροχής λύσεων λογισμικού σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, με υπογεγραμμένες συμβάσεις της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, επιτρέπει στη Netcompany να καταστεί στο πεδίο της ψηφιοποίησης ηγέτιδα δύναμη.
Πέρυσι εξαγοράστηκε προς 10 εκατ. ευρώ και η ελληνική εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου SomewhereWarm από τον όμιλο Automattic (3), που ελέγχει, μεταξύ άλλων, την πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδων WordPress.
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Λόγω και της πανδημίας που έστρεψε τους καταναλωτές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Instashop, η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα για την παραγγελία οπωροκηπευτικών, φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων, που δημιούργησαν το 2015 οι Γιάννης Τσιώρης και Ιωάννα Αγγελιδάκη, εξαγοράστηκε (4) το 2020 από τη γερμανική Delivery Hero προς 360 εκατ. δολάρια. Η γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών παραγγελιών έχει αποκτήσει τον έλεγχο και τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μούχαλη (5), ενώ, πριν από χρόνια, ενέταξε στην ομπρέλα της την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food. Με τις εξαγορές αυτές ενισχύει την παρουσία της στη μικρή λιανική (μέσω της εξαγοράς των μίνι μάρκετ και περιπτέρων kiosky’s), στη χονδρική του εν λόγω κλάδου, αλλά και στις ψηφιακές πλατφόρμες μέσω της απόκτησης του delivery.gr και της υπηρεσίας κράτησης σε εστιατόρια e-table.gr (6).
Κατά το πρώτο έτος της πανδημικής κρίσης, τον Μάιο του 2020, υπό τον έλεγχο της εισηγμένης στο Nasdaq αμερικανικής Αpplied Materials περιήλθε, προς περίπου άνω των 20 εκατ. ευρώ, η ελληνική εταιρεία με έδρα την Πάτρα, Think Silicon (7). Η πατρινή εταιρεία ειδικεύεται στη σχεδίαση μονάδων επεξεργασίας γραφικών υψηλής απόδοσης και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές συσκευές, όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2020, η ελληνική Lamda Hellix που παρέχει υπηρεσίες κεντρικής και απλοποιημένης διαχείρισης κέντρων δεδομένων, εξαγοράστηκε από την αμερικανική Digital Realty (8), με τις δύο εταιρείες να δρομολογούν επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.
Στις τηλεπικοινωνίες, αρχές της χρονιάς ολοκληρώθηκε η (9) εξαγορά της Wind Ελλάς από τον όμιλο υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης United Group έναντι τιμήματος της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί, μέσα στο 2020, η (10) απόκτηση της Forthnet από τον όμιλο που ανήκει στην BC Partners.
Τρόφιμα
Επίσης, ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, όπως και το λιανεμπόριο έχει διακριτό αποτύπωμα στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ετσι, η Mondelez International, με έδρα το Σικάγο, εξαγόρασε την Chipita (11) προς 2 δισ. δολάρια, κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στον αμερικανικό κολοσσό των σνακ να ενισχύσει την παρουσία του στην ελκυστική παγκόσμια αγορά των συσκευασμένων σνακ, που είναι αξίας 65 δισ. ευρώ.
Αθλητικά είδη
Ακόμη τον Οκτώβριο του 2021 το 80% της ελληνικής Cosmos Sport εξαγοράστηκε –το τίμημα της συναλλαγής δεν έχει γνωστοποιηθεί– από τη βρετανική JD Sports (12), σηματοδοτώντας την είσοδο στην ελληνική αγορά ενός κορυφαίου παίκτη της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών ειδών. Τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων φανέρωσε και η ίδρυση, πρόσφατα, του ειδικού επενδυτικού σχήματος BC Partners GR Investment LP με έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε μικρομεσαίες, που απέκτησε ποσοστό πλειοψηφίας στην εταιρεία ζωοτροφών Petcity (13) την οποία ίδρυσε το 1988 o Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης. Η αύξηση των επενδύσεων ξένων εταιρειών αποδίδεται, σύμφωνα με αναλυτές, στο ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο, στη σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος, αλλά και στη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα