Οι επιστήμονες του Τμήματος Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατροδικαστικής-τοξικολογίας Νίκο Ράϊκο, έχουν καταλήξει ποιο είναι το φάρμακο που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για βλάβες, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο το άτυχο κορίτσι.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν ύποπτη είναι ουσία που εμπεριέχει το φάρμακο ή το ίδιο το φάρμακο στο σύνολό του, σε περίπτωση που δοθεί υπερβολική δόση. Τα στελέχη του Τμήματος Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, γνωρίζουν την λίστα φαρμάκων που λάμβανε η Τζωρτζίνα και θα ερευνήσουν αν το φάρμακο ή η ουσία του εντασσόταν στην φαρμακευτική αγωγή της ή ήταν εκτός αυτής. "Κάθε μέρα είναι ώριμη" αναφέρουν επιστήμονες που ασχολούνται με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του άτυχου κοριτσιού, όσον αφορά την ημέρα εξαγωγής των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων.
Από εκεί και έπειτα ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης έχοντας στην κατοχή του τις ιστολογικές και τις τοξικολογικές εξετάσεις θα έχει τα πρώτα συμπεράσματα για το τι συνέβη στην Τζωρτζίνα. Στη συνέχεια θα δώσει μία πρώτη κατάθεση στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής που έδωσε την παραγγελία, με τα σαφή αίτια θανάτου του άτυχου παιδιού, προκειμένου οι αρμόδιοι αστυνομικοί χειριστές της υπόθεσης να συνεχίσουν το προανακριτικό έργο σε άλλα επίπεδα με πιο συγκεκριμένη στόχευση. Θα ακολουθήσει η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή, με λεπτομέρειες των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο την Τζωρτζίνα.
Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής αναφέρουν χαρακτηριστικά πως πρώτα θέλουν να έχουν επιστημονικά "πως" πέθανε η Τζωρτζίνα, από "τι", αν υπάρχει "εξωγενής" παράγοντας και στη συνέχεια "αν" είναι εγκληματική ενέργεια και "ποιος" την διέπραξε.
Η πολυπλοκότητα της υπόθεσης είναι δεδομένη για τους αρμόδιους αξιωματικούς, οι οποίοι εκτός της συνεργασίας ιατρών, ιατροδικαστών, τεχνικών συμβούλων, γενετιστών, θα ανασύρουν ‘βιβλιογραφία’ για την επιστημονική ταυτοποίηση των ιατρικών δεδομένων που έχουν προκύψει.
Αν τα επιστημονικά ευρήματα είναι ικανά να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, δεν αποκλείεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και άσκησης ποινικών διώξεων, αν και κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν αναμένεται, και η έρευνα θα έχει σημαντικό χρόνο διάρκειας, όπως επισημαίνουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές.
Πιθανόν η Εισαγγελία Εφετών Πάτρας που ανέθεσε την προκαταρκτική εξέταση στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής να ζητήσει συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες, εκτός αν υπάρξει κάποια ομολογία, σημαντική κατάθεση που αλλάζει τα δεδομένα και επιταχύνει τις διαδικασίες.
Σε περίπτωση που καθοριστεί ότι η "ύποπτη" ουσία θα μπορούσε να ευθύνεται ή ευθύνεται για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση θεωρούν ότι υπάρχει τουλάχιστον "κάτι" το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εύρημα εγκληματικής ενέργειας για περαιτέρω έρευνα και ανακριτικές ενέργειες.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν, πως στην περίπτωση που τα ιατροδικαστικά πορίσματα δεν μπορέσουν να αναδείξουν με σιγουριά τα ακριβή αίτια θανάτων των παιδιών, αλλά δώσουν έστω και για δια "αποκλεισμών" την πιθανότερη αιτία, θα απαιτηθούν συνδυαστικές ανακριτικές τεχνικές, προκειμένου να φωτιστούν οι συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών και κυρίως της Τζωρτζίνας.
Το πόρισμα για τη Μαλένα
Σημειώνεται πως το πόρισμα της άτυπης επιτροπής των ιατροδικαστών, αναφορικά με τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας, το καλοκαίρι του 2019, μπορεί να καθυστερήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα, λόγω ασθένειας μέλους της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι ο θάνατός της έχει αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια, ενώ είχε αντιμετωπίσει και μια σπάνια μορφή λευχαιμίας λαμβάνοντας μια σειρά χημειοθεραπειών. Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατός του αποδόθηκαν από την ιατροδικαστή σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Η επανεξέταση του φακέλου της από την άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, δεν αναδεικνύει την πιθανότητα ανωμαλίας στον μεταβολισμό ή χρήσης τοξική ουσίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της ασφυξίας, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ευρήματα επιβεβαίωσης. Στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι οι θάνατοι δεν οφείλονται στις παθήσεις που νοσούσαν τα παιδιά.
Επισημαίνεται ότι στην 3,5 ετών Μαλένα διαπιστώθηκε μακροσκοπικά μετά τον θάνατό της τραύμα στη μύτη και στην 6 μηνών Ίριδα τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο, στοιχεία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εκδοχή του ασφυκτικού θανάτου των κοριτσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα