Σελίδες

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

O Περικλής Μαντάς ζητά να μη συσσωρευτούν τα χρέη της πανδημίας στα χρέη των μνημονίων


ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Να μη συσσωρευτούν τα χρέη επιχειρήσεων από την περίοδο της πανδημίας στα χρέη της περιόδου των μνημονίων, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνουν μη διαχειρίσιμα, ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα…
Η ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Μαντά έχει ως εξής: 
“Η κυβέρνηση εδώ και σχεδόν δύο έτη έχει θέση σε εφαρμογή ένα τεράστιο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας της οικονομίας και της εργασίας, ως αντιστάθμισμα στα πλήγματα που επέφεραν η πανδημία και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι γνωστό όμως ότι παρότι οι κρατικές παρεμβάσεις και οι στηρίξεις ήταν πολλαπλές, καίριες και αποτελεσματικές σε πολύ μεγάλο βαθμό, η ελληνική οικονομία προερχόταν από μια ιδιαίτερα βεβαρημένη δεκαετία κατά την οποία συσσωρεύτηκαν σημαντικά χρέη προς φορείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα πάρα πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να έχουν προηγούμενες οφειλές σε καθεστώς ρύθμισης.
Με την έλευση της πανδημίας, δυστυχώς δημιουργήθηκαν συνθήκες που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τις ταμειακές ροές και τα διαθέσιμα των επιχειρήσεων, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τη δημιουργία νέων χρεών προς το Δημόσιο. Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών ήταν κατά τη τελευταία διετία να βεβαιωθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών (ΚΕΑΟ) σημαντικές εκκρεμότητες οι οποίες λόγω ύψους δεν μπορούν να εξοφληθούν εφάπαξ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τυχόν άλλες ρυθμισμένες οφειλές των οποίων η ρύθμιση μπορεί πλέον να απολεσθεί, αφού ως γνωστόν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πληρώνονται κατά προτεραιότητα.
Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, από πολλούς φορείς της αγοράς προτείνονται δύο λύσεις, είτε κατ’ αποκλειστικότητα είτε συνδυαστικά: αφενός για τα πιο πρόσφατα χρέη να υπάρξει έκδοση ξεχωριστής ταυτότητας οφειλής στο ΚΕΑΟ, ώστε να μην συνδυαστούν οι νέες εκκρεμότητες με τυχόν άλλες οφειλές. Αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα μιας νέας ρύθμισης ειδικά για αυτά τα νέα χρέη, στα πρότυπα της ρύθμισης που θεσπίστηκε για οφειλές προς την ΑΑΔΕ, ώστε οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να μην κινδυνεύσουν να χάσουν ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις 12, 100 ή και 120 δόσεων τις οποίες εξυπηρετούσαν προηγουμένως κανονικά, ούτε να βρεθούν αντιμέτωποι με τυχόν δέσμευση ποσών από τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
  1. Εξετάζει η κυβέρνηση την έκδοση ξεχωριστής ταυτότητας οφειλής στο ΚΕΑΟ για τα χρέη που προέκυψαν λόγω της πανδημίας;
  2. Σχεδιάζει η κυβέρνηση τη θέσπιση νέας ρύθμισης για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία λόγω της πανδημίας, στα πρότυπα της ρύθμισης οφειλών προς ΑΑΔΕ;
  3. Σε ποιες άλλες ενέργειες προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να διευκολύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να εξοφλήσουν συσσωρευμένα χρέη προς φορείς του Δημοσίου που προέκυψαν λόγω της πανδημίας;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα