Σελίδες

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα, δολοφονείται στην Πράγα ο αιμοσταγής Ναζί και εμπνευστής της εξόντωσης των Εβραίων: Πώς Τσέχοι σκότωσαν τον Ράινχαρτ Χάιντριχ


Μια μέρα σαν σήμερα, 27 Μαΐου του 1942 την Πράγα βάλλεται ο πλέον αιμοσταγής Ναζί ο εμπνευστής της εξόντωσης των Εβραίων: Ράινχαρτ Χάιντριχ, που καταλήγει στα τράυματά του λίγες μέρες μετά. Πώς Τσέχοι σκότωσαν το Ξανθό Κτήνος.
Το 1942 οι Γερμανοί εξαφάνισαν τον οικισμό Λίντιτσε, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ναζί στρατιωτικού διοικητή της περιοχής. Στις 10 Ιουνίου οι Ναζί συγκέντρωσαν όλους τους άντρες του οικισμού (199 ανθρώπους) - εκτός από έναν, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη γύρω περιοχή - και τους τουφέκισαν. Οι γυναίκες και τα παιδιά οδήγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν.
Γιατί όλα αυτά; Μα για την ψυχή του πιο απάνθρωπου των Ναζί, του Ράινχαρντ Χάιντριχ! Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε η κωδική ονομασία της επιχείρησης δολοφονίας του: «Επιχείρηση Ανθρωποειδές»!
Ο Ράινχαρντ Όιγκεν Τρίσταν Χάιντριχ είχε το παρατσούκλι ο Δήμιος και τέτοιος ήταν! Επίσης φίλοι και εχθροί του είχαν κολλήσει κι άλλα προσωνύμια, όπως «Το ξανθό κτήνος». Λέγεται ότι περισσότερο από τους πολέμιούς του τον μισούσαν και τον έτρεμαν οι δικοί του! Ο Χάιντριχ, υψηλά ιστάμενο στέλεχος των SS, δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Χάινριχ Χίμλερ, ήταν ο εμπνευστής και αυτός που πρωτοστάτησε στη Τελική Λύση, το σχέδιο των Ναζί για την εξόντωση των Εβραίων.


Η άποψη ότι η μουσική εξημερώνει ακόμα και τα θηρία, στο πρόσωπο του Χάιντριχ ανατράπηκε εντελώς: Γεννήθηκε και ανατράφηκε σε περιβάλλον υψηλής μουσικής καλλιέργειας: Ο πατέρας του ήταν ο ιδρυτής του Μουσικού Ωδείου του Χάλε, μονωδός σε όπερες του Βάγκνερ και η μητέρα του ήταν γνωστή πιανίστα. Ο Χάιντριχ... κώφευε, αλλά υποχρεώθηκε να μάθει βιολί και μάλιστα έδειξε μεγάλο ταλέντο. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια του Χάιντριχ έχασε την οικονομική της άνεση κι ο νεαρός Ράινχαρντ γράφτηκε στη Σχολή του Ναυτικού, όπου κι εκεί του κόλλησαν ένα καθόλου κολακευτικό προσωνύμιο: Λόγω της τσιριχτής φωνής του τον αποκαλούσαν «κατσίκα», όμως, απεχθανόταν και το «Ιζι», που σήμαινε «Εβραίος» και του το κόλλησαν λόγω της φημολογίας περί της εβραϊκής καταγωγής της οικογένειάς του.
Η πορεία πλάι στον Χίμλερ
Το 1931 γίνεται μέλος του Ναζιστικού κόμματος και εντάσσεται στα SS. Με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, το 1933, ο Χίμλερ αναθέτει στον Χάιντριχ η οργάνωση της Sicherheitsdienst (Υπηρεσίας Ασφαλείας). Και οι δυο τους ήταν οι επιβλέποντες τις μαζικές συλλήψεις κομμουνιστών, αντιφρονούντων πολιτικών, συνδικαλιστών και γενικά όλων όσοι ήταν αντίθετοι στο Χίτλερ και το Κόμμα του. Την ίδια χρονιά ο Χάιντριχ διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της αστυνομίας του Μονάχου και βοήθησε να τεθούν οι πολιτικές αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη Γερμανία υπό τον έλεγχο του Χίμλερ.
Ο αιμοδιψής Χάιντριχ διορίστηκε αρχηγός των SS για το Βερολίνο το 1934, και όταν ο Χίμλερ έγινε αρχηγός όλων των γερμανικών αστυνομικών δυνάμεων, το 1936, ο Χάιντριχ ανέλαβε την ευθύνη της SD, της εγκληματικής αστυνομίας και της Γκεστάπο. Ο Χάιντριχ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην εκκαθάριση του γερμανικού στρατού το 1938, χαλκεύοντας στοιχεία και οδηγώντας αθώους στο θάνατο. Κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων τον Νοέμβριο του 1938, ο Χάιντριχ, διέταξε τη σύλληψη χιλιάδων Εβραίων από την Γκεστάπο και τα SS και τη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η φήμη του είχε εξαπλωθεί σαν αρρώστια!
Στις 31 Ιουλίου 1941, ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανέθεσε στον Χάιντριχ να εκπονήσει μια «οριστική λύση στο εβραϊκό ζήτημα», εξουσιοδοτώντας τον να λάβει όλα τα οργανωτικά και διοικητικά μέτρα που απαιτούνται για την εξόντωση των Εβραίων. Ο Χάιντριχ προήδρευε του διαβόητου Συνέδριο Wannsee (20 Ιανουαρίου του 1942), οι συμμετέχοντες της οποίας συζήτησαν την επιμελητεία της Τελικής Λύσης!
Τον Σεπτέμβριο του 1941 ο Χάιντριχ είχε διοριστεί Reichsprotektor (κυβερνήτης) της Βοημίας και της Μοραβίας (τώρα Τσεχική Δημοκρατία). Συνδύασε τα κατασταλτικά μέτρα και τις μαζικές εκτελέσεις με μια προσπάθεια να κατευνάσει Τσέχους αγρότες και εργάτες. Βλέποντας την επιτυχία του να «ειρηνεύσει» τον πληθυσμό της Τσεχίας επαναπαύθηκε ο Χάιντριχ με μια ψευδή – όπως αποδείχτηκε - αίσθηση ασφάλειας.
Σχεδιασμένη από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και με την υποστήριξη της εξόριστης τσεχοσλοβακικής κυβέρνησης, η προετοιμασία για τη δολοφονία του Χάιντριχ περιλάμβανε τους αξιωματικούς Γιόζεφ Γκάμπτσικ και Γιαν Κούμπις ως πρωταγωνιστές. Οι εκτελεστές του Δήμιου, μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από τη Μεγάλη Βρετανία στην Τσεχοσλοβακία μαζί με άλλους επτά Τσέχους στρατιώτες τον Δεκέμβριο του 1941. Οι τολμηροί αντιστασιακοί, αποφάσισαν να επιτεθούν στον Στόχο τους σε μια απότομη στροφή στην περιοχή Λίμπεν της Πράγας. Ο Γκάμπτσικ και ο Κούμπις περίμεναν στη στάση του τραμ όπου υπήρχε μια στροφή στο δρόμο, όταν πλησίασε το αυτοκίνητο του Χάιντριχ, ο Γκάμπτσικ προσπάθησε να τον πυροβολήσει, αλλά το πιστόλι του έπαθε εμπλοκη! Ο Κούμπις τότε έδωσε τη λύση ρίχνοντας μια χειροβομβίδα, που όμως εξερράγη στον πίσω τροχό του αυτοκινήτου. Ο Χάιντριχ τραυματίστηκε σοβαρά (σπασμένο πλευρό, ρήξη διαφράγματος και θραύσματα στον σπλήνα). Αν και βαριά τραυματισμένος, ο Χάιντριχ, προσπάθησε να κυνηγήσει τον Γκάμπτσικ, αλλά κατέρρευσε.


Ο 38χρονος Χάιντριχ διακομίστηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου πέθανε στις 4 Ιουνίου στις 4:30.
Αντίποινα και οργή από τους Ναζί
Η δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ προκάλσε το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία του Τρίτου Ράιχ. Οι Ναζί πρόσφεραν αμοιβή ενός εκατομμυρίου μάρκων για τη σύλληψη των Τσέχων δολοφόνων! Οι εκτελεστές του Χάιντριχ κρύφτηκαν μαζί με άλλους πέντε αλεξιπτωτιστές, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία Karel Boromejsky στη Νέα Πόλη της Πράγας. Γρήγορα προδόθηκαν και 700 Γερμανοί στρατιώτες επιτέθηκαν στην εκκλησία. Τρεις Τσέχοι μαχητές της αντίστασης, συμπεριλαμβανομένου του Κούμπις, σκοτώθηκαν στο πατάρι, ενώ τέσσερις αλεξιπτωτιστές, συμπεριλαμβανομένου και του Γκάμπτσικ, αυτοκτόνησαν.
Ο Χίτλερ έδωσε διαταγή εκδίκησης: Εξοντώθηκαν χιλιάδες Εβραίοι. Επίσης ήθελε να σκοτώσει 10.000 Τσέχους κρατούμενους, αλλά ο Χάινριχ Χίμλερ τον απέτρεψε λέγοντάς του ότι χρειάζονταν τους Τσέχους για να διατηρήσουν το Προτεκτοράτο βιομηχανικά παραγωγικό. Και πλήρωσε το Λίντιτσε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα