Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Με σπασμένα φρένα η πανδημία: Εκτιμήσεις για έως 30.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού - Επιχειρησιακό σχέδιο 5 σημείων στο ΕΣΥ


Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας. Το νέο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η κορύφωση θα καταγραφεί στα μέσα Ιουλίου. Μέσα σε αυτό το κλίμα κι ενώ σήμερα εκτιμάται πως ίσως τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 20.000, καταρτίζεται ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για το ΕΣΥ.
Προειδοποίηση Τζανάκη για έως 30.000 κρούσματα κορονοϊού
Καμπανάκι κινδύνου για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως οι σημερινές μολύνσεις θα κινηθούν από 17.000 έως 22.000. Στις αιχμές του πανδημικού κύματος, τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν 30.000, είπε.
«Έως τις 15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο Πορτογαλίας που μας ‘’μοιάζει’’ πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά τα κροτήματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η ‘’Όμικρον 2», 20.000 με 30,000 κρούσματα στις αιχμές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250».
Κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.
Για την τέταρτη δόση εμβολίου, παροτρύνει όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.
«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε.
Βόμβα Μαγιορκίνη για τεράστια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού
Υπενθυμίζεται πως με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε πως σήμερα θα ανακοινωθούν περισσότερα από 20.000 κρούσματα, παραθέτοντας ταυτόχρονα μια σειρά από στοιχεία.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής: «Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις».
«Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης», ανέφερε και συνέχισε: «Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)».

Επιχειρησιακό σχέδιο 5 σημείων στο ΕΣΥ για το νέο κύμα της πανδημίας
Όπως έγραψε δε το ethnos.gr, με ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή στο ΕΣΥ, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να προετοιμάσει τα νοσοκομεία για την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλωστε δεν είναι ενθαρρυντικά αφού δείχνουν καθημερινή αύξηση των περιστατικών covid στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο 5 σημείων ώστε να αναχαιτισθεί το νέο κύμα και να αντιμετωπισθούν τα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν. Άλλωστε οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι από τις αρχές Αυγούστου, πιθανώς και νωρίτερα θα υπάρξει ένταση του κύματος της πανδημίας που διανύουμε.
Γι αυτό και όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, στο υπουργείο Υγείας τα στελέχη είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ ξεκινά και ο επανασχεδιασμός των δημοσίων νοσοκομείων που μπορεί να χρειασθεί να σηκώσουν και πάλι το βάρος των περιστατικών.
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο
Ειδικότερα υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr υπογραμμίζουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Επαναφορά των πρωτοκόλλων προστασίας στις εισόδους των νοσοκομείων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες με την άρση όλων των μέτρων, η είσοδος στα περισσότερα νοσοκομεία γινόταν με μία απλή μάσκα. Κάτι που αποτελούσε απόφαση του κάθε Διοικητή ξεχωριστά. Πλέον επανέρχονται τα αρνητικά rapid test για όλους τους επισκέπτες. Μάλιστα εάν χρειασθεί θα τεθεί και πάλι νέο όριο στον αριθμό των ατόμων που θα περνούν την πύλη, ανεξάρτητα εάν θα επισκέπτονται ασθενείς ή θα βρίσκονται στο νοσοκομείο για άλλες υπηρεσίες.
Καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, με δεδομένο ότι υπήρξαν μετακινήσεις το τελευταίο διάστημα, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις. Στόχος να καταγραφεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα διατεθούν για τις νοσηλείες covid εφόσον αυτές αυξηθούν δραματικά.
Ορίζονται σε ειδική λίστα τα υπεύθυνα τμήματα τα οποία θα αναλάβουν τα περιστατικά covid, καθώς σήμερα αντιμετωπίζουν περιστατικά διαφόρων νοσημάτων. Παράλληλα επιχειρείται η ενίσχυσή τους με προσωπικό (μετακινούμενο) εάν χρειασθεί.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε εντολή – αναφέρουν πηγές του ethnos.gr - για αύξηση των κλινών που θα νοσηλεύουν ασθενείς με covid, αλλά αυτές θα διατεθούν αργότερα εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Αύξηση των προμηθειών σε μέσα προστασίας από την πανδημία, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν «παγώσει» αφού δεν θεωρούνταν άκρως απαραίτητα λόγω της μείωσης των περιστατικών που υπήρχε. Η εντολή που έχει δοθεί πλέον από το υπουργείο Υγείας στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι να γίνει προμήθεια όλων των απαραίτητων ειδών ώστε να υπάρχει η προετοιμασία και το ανάλογο στοκ στις αποθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα