Σελίδες

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Σαν σήμερα, ο πατέρας του Μικρού Πρίγκιπα χάνεται στα νερά της Μεσογείου – Ποιος ήταν ο Σεντ Εξιπερί που βρίσκεται 3ος πίσω από Βίβλο και Μαρξ


Ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, που εξαφανίστηκε μια μέρα σαν σήμερα 31 Ιουλίου του ‘44, ήταν Γάλλος συγγραφέας, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας».
«Ο Μικρός Πρίγκιπας», έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες και είναι τρίτο βιβλίο σε πωλήσεις στην παγκόσμια ιστορία, μετά τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ!
Ο Εξιπερί δεν ήταν απλά, ένας διηγηματογράφος, ήταν βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος, ένας φιλόσοφος, που προσπάθησε να αποτυπώσει τη ζωή την ίδια και τον προορισμό της μέσα στα έργα του.
Γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 29 Ιουνίου 1900, στην οδό Peyrat 8, σημερινή «Antoine De Saint Exypery» και ήταν το 3ο παιδί των Antoine Jean Baptiste De Saint Exypery και της Marie Roger Fonscolombe. Σε ηλικία μόλις 4 ετών έχασε τον πατέρα του. Από μικρός αγαπούσε τα παραμύθια. Ως μαθητής υπήρξε απείθαρχος.

Ο Εξιπερί ήταν πρόδρομος της Air France

Ο Εξιπερί γεννήθηκε την εποχή που γεννιόταν και το αεροπλάνο, τότε που τα κατορθώματα του Μπλεριό έκαναν τον κόσμο να θαυμάζει, καθώς διέσχιζε τη Μάγχη.
Οι πρώτες πτήσεις
Ο μικρός Αντουάν έφτιαξε ο ίδιος φτερά από χαρτόνι και τα κόλλησε στο ποδήλατό του, στριφογυρίζοντας αδιάκοπα στον κήπο του μιμούμενος το θόρυβο του θαύματος των αιθέρων.
Η σημαδιακή στιγμή ήρθε στα 12 χρόνια του, όταν κατά τη διάρκεια κάποιων διακοπών παρακολουθούσε μία μικρή ομάδα μηχανικών να συναρμολογούν ένα αεροπλάνο. Όταν το αεροπλάνο ολοκληρώθηκε, οι μηχανικοί τον προσκάλεσαν να πετάξει μαζί τους. Ο ενθουσιασμός από την αίσθηση της πτήσης αιχμαλώτισαν για πάντα τη φαντασία του μικρού Αντουάν. Το 1921 καθώς υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία, μαθαίνει να πιλοτάρει και αυτό θα καθορίσει τη μετέπειτα καριέρα του.
Στα 1925 αρχίζει το συγγραφικό του έργο, γράφοντας το πρώτο του μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στο χώρο της Αεροπορίας και ένα χρόνο αργότερα, προσλαμβάνεται ως πιλότος, στη «Λατεκέρ», μια αεροπορική εταιρία που μεταφέρει το ταχυδρομείο από την Τουλούζ στο Ντακάρ. Παράλληλα, γράφει τον «Ταχυδρόμο του Νότου». Ο Εξιπερί υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης αεροπλοΐας.
Ήταν απ’ τους μεγάλους προδρόμους, ένας ηγετικός παράγων της δημιουργίας της πρώτης διεθνούς γαλλικής εμπορικής εταιρείας από την οποία ξεπήδησε η Air France. Το 1935 προσπάθησε χωρίς επιτυχία να σπάσει το ρεκόρ πτήσης μεταξύ Παρισιού και Σαϊγκόν και το 1938 προσπάθησε να συνδέσει τη Νέα Υόρκη με τη Γη του Πυρός. Αυτή η προσπάθεια, παρά λίγο να του στοιχίσει τη ζωή.
Γεννιέται ο Μικρός Πρίγκιπας
Το 1943, εξέδωσε στις ΗΠΑ το διασημότερο έργο του, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» και γύρισε στην Ευρώπη για να καταταγεί στις γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις με τον βαθμό του ταγματάρχη.
Ο πόλεμος μαίνεται, η Γαλλία έχει παραδοθεί και εκείνος αρνείται να υπακούσει στην κυβέρνηση-μαριονέτα των Ναζί και δραπετεύει. Ταξιδεύει στις ΗΠΑ όπου γράφει το βιβλίο του «Πιλότος Πολέμου».
Αν και η ηλικία του καθιστά τις πτήσεις του πολύ επικίνδυνες - είναι πλέον 44 χρόνων - , ύστερα από παρέμβαση φίλων του αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, πετάει ξανά, όμως καινούργια προβλήματα τον περιμένουν.
Ο ανταγωνισμός του Σαρλ Ντε Γκωλ με τις ελίτ της Γαλλίας, απαιτούν από το διάσημο πλέον Εξιπερί, να πάρει θέση, κάτι που εκείνος αρνείται και έτσι, γίνεται μισητός από όλες τις πλευρές. Οι μεν τον κατηγορούν για πατριώτη και οι δε για φιλοναζισμό.
Ο Ντε Γκωλ απαγορεύει τα βιβλία του Εξιπερί στη Γαλλία. Η απογοήτευσή του είναι μεγάλη αλλά συνεχίζει να πολεμά. Στις 31 Ιουλίου 1944 εκτελεί την ένατη πολεμική του αποστολή, κυνηγώντας γερμανικά καταδιωκτικά. Τρεισήμισι ώρες μετά την απογείωση του ο Εξιπερί δεν δίνει κανένα σημείο ζωής και θεωρείται αγνοούμενος.
Ο Σεντ Εξιπερί και το αεροπλάνο του εξαφανίζονται στα ανοιχτά της Κορσικής. Δεν επέστρεψαν ποτέ στη βάση τους. Από μια τυχαία φράση που βρέθηκε ανάμεσα στα τελευταία του χειρόγραφα και έλεγε: …«Κάποια μέρα θα χαθώ πάνω σε έναν μαρτυρικό σταυρό που θα είναι η Μεσόγειος», σχεδόν όλοι πίστεψαν ότι ο Εξιπερί αυτοκτόνησε καθώς ένιωθε απογοητευμένος και λυπημένος απ' την απώλεια συντρόφων του, την αδιαφορία της γυναίκας του και την στάση του Στρατηγού Ντε Γκωλ.
Επί 50 και περισσότερα χρόνια οι έρευνες για να βρεθεί το αεροπλάνο δεν καρποφόρησαν και δημιούργησαν μεγάλο θόρυβο γύρω από την εξαφάνιση του, που ως ένα βαθμό εκμεταλλεύτηκαν και τουριστικά κάποιοι καθώς η φήμη του Εξιπερί έφτασε το αποκορύφωμά της στην μεταπολεμική εποχή.

Φωτογραφία του 1936 του Antoine de Saint Exupery 
με τη σύζυγό του Consuelo στο σπίτι τους στο Παρίσι. 

Τον βρήκε ένας ψαράς
Τελικά το μπρασελέ του Εξιπερί που του είχε χαρίσει η Κονσουέλο ανακαλύφθηκε από ένα ψαρά δυτικά της Τουλόν τον οποίο αρχικά δεν πίστεψε κανείς, μιας και βρέθηκε πολύ πιο μακριά από τη θέση που προέβλεπε η διαδρομή της τελευταίας αποστολής του. Το αεροπλάνο εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από τον αριθμό του από έναν δύτη-αρχαιολόγο. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου του συγγραφέα εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Αεροπορίας του Λε Μπουρζέ.
Στις αρχές του 2008, ένας παλαίμαχος Γερμανός πιλότος, ο Χορστ Ρίπερτ δήλωσε ότι πολύ πιθανόν αυτός ήταν εκείνος που κατέρριψε τον Εξιπερί συνδυάζοντας την μέρα και τον τόπο όπου εντοπίστηκε το αεροπλάνο του. Δήλωσε μάλιστα ότι ως νέος θαύμαζε τον συγγραφέα!
«Γιατί να μισούμε ο ένας τον άλλον; Είμαστε επιβάτες του ίδιου πλανήτη, που ο ένας εξαρτάται από τον άλλον, πλήρωμα του ίδιου καραβιού, Θα είσαι μοναδικός για εμένα στον κόσμο. Θα είμαι μοναδικός για εσένα στον κόσμο», είχε γράψει ο μοναδικός Εξιπερί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα