Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Ανακαλύψεις «πέρα από την ανθρώπινη φαντασία» από το τηλεσκόπιο James Webb

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του σύμπαντος, αλλά οι αστρονόμοι δηλώνουν ότι τις σημαντικές ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει δεν τις έχει φανταστεί ανθρώπινος νους.
Μακρινοί γαλαξίες που έχουν συγκρουστεί, γιγάντιοι εξωπλανήτες που σχηματίστηκαν από αέρια, αλλά και συστήματα αστέρων που πεθαίνουν αποτελούν τα πρώτα διαστημικά σώματα που εντόπισε το τηλεσκόπιο, η κατασκευή του οποίου κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί ακόμη να στείλει το JWST. Αλλά, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλές εκπλήξεις», δήλωσε ο Ρενέ Ντουγιόν, σημαντικός ερευνητής για ένα από τα συνδυαστικά όργανα του τηλεσκοπίου, της συσκευής λήψης υπέρυθρων φωτογραφιών (Near-Infrared Imager), αλλά και του φασματογράφου (Slitless Spectrograph) στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA που βρίσκεται στο Μέριλαντ, όπου και έγινε η παρουσίαση των πρώτων έγχρωμων φωτογραφιών του τηλεσκοπίου.



Με το τηλεσκόπιο Γουέμπ να έχει τεθεί σε λειτουργία επτά μήνες μετά από την εκτόξευσή του τον Δεκέμβριο, οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για «κάτι που βρίσκεται εκεί έξω, το οποίο ποτέ δεν είχαμε υποθέσει ότι θα ήταν εκεί» δήλωσε ο Τζον Μάθερ, αστροφυσικός της NASA που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, με την έρευνά του στη δεκαετία του ‘90 να έχει βοηθήσει στην εδραίωση της θεωρίας του Big Bang για τη δημιουργία του σύμπαντος.
Κρας τεστ μεταξύ Hubble και James Webb
Oι εικόνες που κατέγραψε το James Webb δεν είναι καινούργιες, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί από την… παλιά καραβάνα, το τηλεσκόπιο Hubble.
Το JWST είναι εκατό φορές πιο ευαίσθητο από τον προκάτοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που εκτοξεύτηκε πριν από 32 χρόνια και είναι ακόμη επιχειρησιακό.
H διαφορά μεταξύ της ποιότητας των εικόνων από τα δύο τηλεσκόπια είναι χαοτική. Οι λεπτομέρειες και το zoom που μπορεί κάποιος να κάνει στις εικόνες από το James Webb είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Ενδιαφέρουσα είναι και η λεπτομέρεια ότι με το Hubble τα αστέρια φαίνονται να έχουν τέσσερις «ακτίνες», ενώ με το James Webb έχουν έξι. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφορετικής κατασκευής των δύο τηλεσκοπίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα