Σελίδες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ακάλυπτη μένει η θέση ιατροδικαστή στην Καλαμάτα

Το ζήτημα μιας μόνιμης θέσης ιατροδικαστή στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παραμένει ανοιχτό, μετά και το διορισμό στις αρχές Φθινοπώρου του επικουρικού ιατροδικαστή Καλαμάτας, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.
Οι οργανικές θέσεις ιατροδικαστών καθορίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν την πλήρωση θέσεων στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίες λειτουργούν σε εφετειακές έδρες. Το Εφετείο Καλαμάτας, υπάγεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου-Καλαμάτας (με έδρα το Ναύπλιο) και μόνιμη θέση ιατροδικαστή υπάρχει μόνο στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Κατά συνέπεια, η νοσηλευτική μονάδα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν μπορεί να διεκδικήσει μόνιμη θέση ιατροδικαστή, καθώς δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας. Έτσι, αναγκαστικά, το νοσοκομείο αναμένει να εγγραφεί στη λίστα ενδιαφέροντος ιατροδικαστής που επιθυμεί να δουλέψει ως επικουρικός, ώστε να προχωρήσει με τις διαδικασίες πρόσληψης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ
Η σπουδαιότητα της παρουσίας ιατροδικαστή σε μια τοπική κοινωνία είναι παραπάνω από δεδομένη. Και αυτό γιατί καλείται να εξυπηρετήσει πολυποίκιλα περιστατικά, που έχουν να κάνουν από τη διερεύνηση βίαιων - αιφνίδιων θανάτων, έως την κλινική εξέταση ενός θύματος ξυλοδαρμού ή ενός βιασμού. Να επισημάνουμε ότι, απουσία επικουρικού ιατροδικαστή στο νοσοκομείο, έχει συμβεί να εξεταστεί ανήλικη από ιατροδικαστή για ένα τέτοιο θέμα, την οποία οι αστυνομικοί πήγαν με περιπολικό στην Κόρινθο. Πάντως, η νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο, και, από το Δεκέμβριο 2019 και μέχρι πρότινος, ο επικουρικός ιατροδικαστής διενεργούσε εδώ όλες τις νεκροψίες/νεκροτομές και της υπόλοιπης Περιφέρειας Πελοποννήσου (εκτός Λακωνίας) όταν απουσίαζε με άδεια ο ιατροδικαστής Κορίνθου.
ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ
Πλέον, χωρίς να υπάρχει ιατροδικαστής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, περιστατικά που αφορούν βίαιους θανάτους (ή και εγκλήματα όπως ο βιασμός), διακομίζονται στην Κόρινθο, την Πάτρα ή την Αθήνα.
Επιπλέον, είναι η ψυχική ταλαιπωρία και τα έξοδα που υποβάλλονται οι συγγενείς, όταν αναγκαστικά μία σορός που πρέπει να της γίνει νεκροψία - νεκροτομή, μεταφέρεται σε παρακείμενες ιατροδικαστικές υπηρεσίες - καθώς τα έξοδα αυτά (που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα) δεν καλύπτονται από κρατικές δομές.
Μάλιστα, για το θέμα αυτό, την απουσία δηλαδή ενός μόνιμου ιατροδικαστή στην Καλαμάτα, έχει πάρει θέση κατά το παρελθόν και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ), χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικό “να γίνονται διαδικασίες από απόσταση καθώς και να πραγματοποιείται μεταφορά νεκρών με τεράστια κόστη για τους συγγενείς των θυμάτων”.
ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ο συμβουλευτικός ρόλος του ιατρού σε θύματα βίας, καθώς, πέρα από τις γνωμοδοτήσεις που μπορεί να παράσχει ένας ιατροδικαστής -εφόσον του ζητηθεί από εισαγγελική ή αστυνομική αρχή-, είναι γνωστό ότι υπάρχει από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία μια λίστα με ιδιώτες και ψυχιάτρους δημόσιων δομών, όπου μια γυναίκα θύμα βίας μπορεί να κλείσει ραντεβού και να ζητήσει συμβουλές. Οπότε, γυναίκες που συνήθως πηγαίνουν στον ιατροδικαστή για γνωμοδότηση, αφού προηγηθεί η καταγγελία στις Αρχές, μπορούσαν επίσης να επικοινωνούν με το Νοσοκομείο Καλαμάτας ώστε να απευθύνονται στον ιατρό και να κλείνουν ραντεβού για καθοδήγηση και συμβουλευτική, στο πώς μπορούν να δράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα