Σελίδες

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτή είναι η παράδοξη παρενέργεια του «blue light» που εκπέμπουν όλες οι αγαπημένες μας συσκευές


Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως τον οθονών έχει ήδη συνδεθεί με την παχυσαρκία και τα ψυχολογικά προβλήματα. Τώρα, ωστόσο, επιστήμονες εντόπισαν κι ένα νέο... πρόβλημα.
Μια μελέτη που έγινε σε φρουτόμυγες διαπίστωσε ότι το μπλε φως επηρεάζει και βασικές κυτταρικές λειτουργίες, με την επικεφαλής συγγραφέα της να σημειώνει πως «η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως των καθημερινών συσκευών, όπως οι τηλεοράσεις, οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα κυττάρων του σώματός μας, από το δέρμα και τα λιποκύτταρα μέχρι τους αισθητήριους νευρώνες».
«Είμαστε οι πρώτοι που αποδεικνύουμε ότι τα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών – χημικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων – μεταβάλλονται στις φρουτόμυγες που εκτίθενται σε μπλε φως», δήλωσε η Δρ Jadwiga Giebultowicz, καθηγήτρια στο Τμήμα Ολοκληρωτικής Βιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.
«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στο μπλε φως μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική κατά της γήρανσης», σημείωσε η Giebultowicz.
Σβήστε το φως για να προλάβετε... την γήρανση
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον έχουν δείξει σε προηγούμενες μελέτες, ότι οι φρουτόμυγες που εκτίθενται στο φως, «ενεργοποιούν» γονίδια που προστατεύουν από το στρες και ότι όσες διατηρούνται σε συνεχές σκοτάδι ζουν περισσότερο.
«Για να κατανοήσουμε γιατί το μπλε φως των οθονών είναι υπεύθυνο για την επιτάχυνση της γήρανσης στις φρουτόμυγες, συγκρίναμε τα επίπεδα των μεταβολιτών σε μύγες που εκτέθηκαν σε μπλε φως για δύο εβδομάδες με τα επίπεδα των μυγών που ζούσαν σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού», εξήγησε η Giebultowicz.
Η έκθεση στο μπλε φως προκάλεσε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των μεταβολιτών που μέτρησαν οι ερευνητές στα κύτταρα των μυγών. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μεταβολίτη succinate αυξήθηκαν, ενώ τα επίπεδα του γλουταμικού μειώθηκαν.
«Μια άλλη ανησυχητική ανακάλυψη ήταν ότι τα μόρια που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, όπως το γλουταμικό, μειώνονται μετά την έκθεση στο μπλε φως», δήλωσε η καθηγήτρια.
Οι αλλαγές που κατέγραψαν οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι τα κύτταρα υπολειτουργούν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τον πρόωρο θάνατό τους αλλά και να εξηγήσει τα προηγούμενα ευρήματά τους ότι το μπλε φως επιταχύνει τη γήρανση.
Σημειώνεται πως τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Frontiers in Aging».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα