Συγκεκριμένα, από τα 127 κιλά, τα 70 ή αλλιώς το 55% προέρχεται αποκλειστικά από τα νοικοκυριά, ενώ το εναπομείναν 45% αφορά τη σπατάλη φαγητού κατά «μήκος» των εφοδιαστικών αλυσίδων, δηλαδή στα διαφορετικά στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και κατανάλωσης των τροφίμων.
Αναμφίβολα η αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης συνιστά μία από τις βασικότερες προκλήσεις όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σπατάλη των νοικοκυριών είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τη σπατάλη που λαμβάνει χώρα στην παραγωγή και τη μεταποίηση των τροφίμων, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετή πρόοδος.
Τα εστιατόρια, από την πλευρά τους, ευθύνονται μόλις για το 9% της συνολικής σπατάλης φαγητού (12 κιλά ανά άτομο). Ωστόσο, δεδομένου ότι τα εν λόγω στοιχεία αφορούν το 2020, όταν κατά περιόδους εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού στις χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Αναλυτικά η σπατάλη ανά κατηγορία:
- 70 κιλά – νοικοκυριά
- 23 κιλά – μεταποίηση
- 14 κιλά – πρωτογενής παραγωγής
- 12 κιλά – εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων
- 9 κιλά – λιανικό εμπόριο κι άλλα κανάλια διανομής
- Σύνολο 127 κιλά
Οι αυξημένες τιμές των προϊόντων και οι ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των τροφίμων έρχονται να ενισχύσουν την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς πλέον έχει καταστεί ζήτημα επιβίωσης της ίδιας της ανθρωπότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα