Σελίδες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Έρχονται 4 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Μπαράζ χρηματοδοτικών προγραμμάτων έρχεται μέσα στο πρόσεχες διάστημα με στόχο να «μοιραστούν» πάνω από 4 δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ θα χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια με προνομιακούς όρους (σε μια εποχή ανόδου των επιτοκίων), ενώ από το νέο ΕΣΠΑ θα δοθούν επιχορηγήσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις.
Ειδικότερα τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν και ενδιαφέρουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και όχι μόνο) είναι τα εξής:
■ Η «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ», από τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων του νέου ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή «ετοιμότητα».
■ Η «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν επίσης μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά την αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον. Εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για net metering. Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.
Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις παραπάνω δράσεις θα λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης. Οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Η αξιολόγησή τους θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out).
Έτσι, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν από το τέλος του έτους. Η ένταξη μάλιστα μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης.
■ Δάνεια μέσω του «Ελλάδα 2.0» (Ταμείο Ανάκαμψης): Μέχρι το τέλος του χρόνου θα τρέχουν δύο δανειοδοτικά προγράμματα του «Ελλάδα 2.0» τα οποία είναι αποκλειστικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπό την αιγίδα του InvestEU (ευρωπαϊκό εγγυοδοτικό όργανο), θα βγει, αρχικά, ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα. Οι συνεργαζόμενες ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οσο για το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί (για δανεισμό) 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 7,14 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, πάνω από 1 δισ. ευρώ, αφορά επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο «Εξοικονομώ» (με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ) που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους μεταποίησης και βιοτεχνίας, εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και ναυτιλίας. Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% έως και 80% και καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός έργου για κάθε επιχείρηση αναμένεται να είναι 20.000 ευρώ και αναλόγως της δράσης μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ.
Επίσης έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου η έναρξη του προγράμματος «Εξυπνη Μεταποίηση» με 73,2 εκατ. ευρώ, για δράσεις που θα ενισχύσουν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 έως 6.000.000 ευρώ, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δαπάνες για μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, ειδικές εγκαταστάσεις κτιρίων για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως οι υποδομές δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G, εξοπλισμό εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου, ΤΠΕ & εξοπλισμό λογισμικού, άδειες λογισμικού, υπηρεσίες ασφάλειας IT, υπηρεσίες σχεδιασμού προϊόντων, πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κόστη πιστοποίησης, εκπαίδευση προσωπικού και εργατικού δυναμικού στις νέες τεχνολογίες του Industry 4.0. κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα