Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Η έξωση της δημοσιογράφου Κολοβού και η αντίδραση Μητσοτάκη - Η εντολή που έδωσε στον Σταϊκούρα


Απάντηση στους φόβους για την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων θα επιχειρήσει να δώσει η κυβέρνηση, μετά τα καμπανάκια που ακούγονται εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων που έχει προκαλέσει άνοδο και στο κόστος των δανείων.
Οι σκηνές έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, με τον δικαστικό επιμελητή να κόβει με αλυσοπρίονο την πόρτα, σόκαραν το κυβερνητικό επιτελείο και ενόχλησαν πολύ όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν νωπές τις μνημονιακές μνήμες, με το ένα σπίτι πίσω από το άλλο να βγαίνουν στο σφυρί, τις εισπρακτικές εταιρίες και τις…οχλήσεις τους, αλλά και τον φόβο του πλειστηριασμού μίας πρώτης κατοικίας.
Παρά το γεγονός-όπως είπε στη βουλή ο Θόδωρος Σκυλακάκης -ότι η απόφαση για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της δημοσιογράφου ελήφθη τον Μάρτιο του 2019- επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, η απόφαση για την έξωση ήρθε επί Νέας Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να πρέπει να διαχειριστεί την καυτή πατάτα που έσκασε στα χέρια της.
Και ενώ η έξωση σταμάτησε προσωρινά, αυτές οι εικόνες λίγο πριν ο …διαιτητής σφυρίξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου-αν και ατύπως αυτή έχει ανοίξει- δεν …ήχησαν καθόλου καλά στα αυτιά του Μεγάρου Μαξίμου.
Γι’αυτό άλλωστε ο Πρωθυπουργός από την συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει στο θέμα, βοηθώντας τους συνεπείς δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα με την καταβολή των δανειακών τους πληρωμών.
Είχε προηγηθεί η αγωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είχε διαπιστώσει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι προκλήσεις της περιόδου είναι τεράστιες, γι’αυτό το τραπεζικό σύστημα-το οποίο στηρίχθηκε αρκετά στο παρελθόν-πρεπει τώρα:
Να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση, εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική των δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, και να δείξει ευαισθησία στους ευάλωτους.
Η παρέμβαση του κράτους ωστόσο σε αυτό το θέμα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, ούτε όμως και οι λύσεις μπορούν να βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Γιατί το πρόβλημα είναι σύνθετο, πολυπαραγοντικό και κάποιες απο τις διεξόδους που έχουν ακουστεί ως λύση, έχουν και δημοσιονομικό κόστος.
Τα σενάρια που αρχίζουν να συζητούνται-χωρίς ωστόσο να έχει προκριθεί κανένα από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής, είναι:
-η επιδότηση της αύξησης των επιτοκίων με εισοδηματικά κριτήρια
- η επιμήκυνση αποπληρωμών ή
-η περίοδος χάριτος, με χαμηλά επιτόκια, κυρίως για τους ασθενέστερους οικονομικά. Κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Ισπανία, με περιόδους χάριτος και πάγωμα πληρωμής δόσεων για 1.000.000 νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια, σε μία προσπάθεια να μετριαστεί η πληγή από την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.
Στην υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου βέβαια, ή όποιου άλλου θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τράπεζες, με τους εκπροσώπους των οποίων δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση σύντομα ο Χρήστος Σταϊκούρας. Άλλωστε, it takes two to tango.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα