Σελίδες

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Ανασκόπηση: Περιμένοντας την «κανονικότητα» - Τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2022

Ήταν σίγουρα μία χρονιά που δεν βαρεθήκαμε. Το 2022 ετοιμάζεται, σε μερικές ώρες, να μάς αποχαιρετήσει και το ethnos.gr συγκέντρωσε τα γεγονότα που ξεχώρισαν από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Παρακολουθήσεις, Εύα Καΐλη, σκάνδαλο Πάτση, ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο αλλά και οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις ενώ, οι αναγνώστες παρακολούθησαν στενά υποθέσεις όπως αυτές της Ρούλας Πισπιρίγκου, των καταγγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου», της άγριας δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, αλλά και την κατάρρευση του ΕΣΥ, που έφερε η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, και το αδιανόητο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» που εξελίχθηκε και σε πολιτική κόντρα, με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Το 2022 στην Ελλάδα μεγάλωσε και ο «μαύρος» κατάλογος των γυναικοκτονιών, με 16 γυναίκες να δολοφονούνται λόγω του φύλου τους.
Το Μαξίμου μάς ακούει



Τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα για το 2022 σχεδόν μονοπώλησε η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ωστόσο, το σκάνδαλο ξεκίνησε αρκετούς μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019, όταν εκδόθηκε το πρώτο προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο η ΕΥΠ μεταφέρθηκε υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε τη σύσταση της Προεδρίας της Κυβέρνησης ως δημόσιας υπηρεσίας υπαγόμενης στον πρωθυπουργό, στην οποία υπάγονταν πλέον η ΕΥΠ. Νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διορίστηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων ενώ, το 2020, ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εταιρείες που εμπορεύονταν λογισμικό κατασκοπείας έξυπνων τηλεφώνων. Στις αρχές του 2021, ο δημοσιογράφος οικονομικού ρεπορτάζ Θανάσης Κουκάκης αντιλήφθηκε ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και ζήτησε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, αλλά η κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2021, άλλαξε το νόμο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πληροφόρησή του, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ ενός ακόμη δημοσιογράφου, του Σταύρου Μαλιχούδη. Το κουβέρι των παρακολουθήσεων ξεκίνησε να ξετυλίγεται την άνοιξη του 2022, όταν αποδείχθηκε η χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator εις βάρος του Κουκάκη, αρχικά, και στη συνέχεια η απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη. Η απόδειξη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και από την ΕΥΠ, τον περασμένο Ιούλιο, είχε σαν αποτέλεσμα τις παραιτήσεις του διοικητή της υπηρεσίας, Κοντολέοντα, αλλά και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού και Γ.Γ. του πρωθυπουργού, ο οποίος επικαλέστηκε «τοξικότητα». Έκτοτε οι αποκαλύψεις για τα πρόσωπα από τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό και τον δημοσιογραφικό κόσμο που ήταν υπό παρακολούθηση γίνονται σε εβδομαδιαία βάση (Αντώνη Σαμαράς, Νίκος Δένδιας, Όλγα Γεροβασίλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Πατούλης, Αλέξης Παπαχελάς, Αντώνης Δελλατόλας, Γιάννης Κουρτάκης, Παναγιώτης Αρκουμανέας, Εύα Αντωνοπουλου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Αριστοτελία Πελώνη, Βασίλης Κικίλιας, Τζένη Μπαλατσινού, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευγενία Μανωλίδου, Χρήστος Σταϊκούρας, Λάκης Λαζόπουλος, Νίκος Χαρδαλιάς, Θόδωρος Καρυπίδης, Βαγγέλης Μαρινάκης, κ.α. σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento)
Την πρώτη μέρα εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε στη Βουλή, μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η αντιπολίτευση πρότεινε την εκλογή διακομματικού προεδρείου και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών χωρίς τα σημεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια, ωστόσο όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία, που εξέλεξε προεδρείο αποτελούμενο αποκλειστικά από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε ότι η επιτροπή θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, τα πρακτικά δε θα διανέμονται στους βουλευτές, αλλά αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά κατόπιν αίτησής τους. Ο Κοντολέων, ενώπιον της επιτροπής χαρακτήρισε νόμιμη την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, για λόγους εθνικής ασφάλειας, τους οποίους δεν αποκάλυψε, επικαλούμενος το απόρρητο ενώ σημείωσε ότι δεν είχε ενημερώσει μέλη της κυβέρνησης σχετικά με την υπόθεση.
Αυτές που δεν πρέπει να ξεχαστούν – 16 γυναίκες δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες



«Η γυναικοκτονία, δηλαδή η ανθρωποκτονία γυναίκας λόγω ειδικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με το φύλο και το ρόλο της, δεν ορίζεται ευθέως από τον ισχύοντα ποινικό κώδικα ως διακριτό έγκλημα. Αυτό που θα ήταν αναγκαίο είναι η αναγνώριση του φαινομένου της έμφυλης βίας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις ανθρωποκτονίες γυναικών με την προσθήκη ως βάση διακρίσεως στο άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα να αναγνωριστεί η ανθρωποκτονία λόγω της διάκρισης με βάση το φύλο η οποία δεν σήμερα δεν γίνεται. Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι το ελάχιστο όριο της ποινής για τα κακουργήματα αυξάνεται κατά δύο έτη όταν ο δράστης επέλεξε το θύμα του λόγω μιας ιδιότητά τους (φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου)», μάς έλεγε το 2021 η Φανή Γιωτάκη, δικηγόρος και μέλος της νομικής πρωτοβουλίας «Νομικά θέματα - Συνεπιμέλεια». Έκτοτε δεν έχουν αλλάξει και πολλά, με τον μαύρο κατάλογο του 2022 να μετρά 16 γυναικοκτονίες – δολοφονίες, δηλαδή, γυναικών επειδή είναι γυναίκες.
Το 2022 θρηνήσαμε της 79χρονη από τα Γιάννενα, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 69χρονο σύζυγό της, την 41χρονη που πυροβολήθηκε από τον πρώην σύντροφό της εντός του καφενείου που διατηρούσε στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης (ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε), την 83χρονη γιαγιά από την Καβάλα που σκότωσε ο 23χρονος εγγονός της, την 43χρονη που πυροβολήθηκε, εντός του φαρμακείου που διατηρούσε στην Καβάλα, από τον 50χρονο εν διαστάσει σύζυγό της, την 78χρονη μητέρα από το Παλαιό Φάληρο που σκότωσε, με δύο μαχαιριές στην καρδιά ο 48χρονος γιος της, τη Μαρία Μπονίκου, 73χρονη ηθοποιό που βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένη στο σπίτι της στην Αίγινα, με δράστη τον 46χρονο γιο της, την 59χρονη από τη Δράμα, που πυροβολήθηκε από τον 65χρονο σύζυγό της με κυνηγετικό όπλο (και αυτός στη συνέχεια αυτοκτόνησε), την 46χρονη από το Κουκάκι που πέθανε από τις βίαιες μαχαιριές σε λαιμό και θώρακα που δέχτηκε από τον 55χρονο σύζυγό της, την 67χρονη από το Ηράκλειο Κρήτης, που δολοφονήθηκε με ξύλινο αντικείμενο μετά από καβγά με τον 42χρονο γιο της, την 56χρονη Γεωργία από το Ρέθυμνο, που ο 60χρονος σύζυγός της τής έκοψε τον λαιμό αφότου του ζήτησε να χωρίσουν, την 41χρονη από τη Ζάκυνθο που, αφότου ξυλοκοπήθηκε άγρια, μαχαιρώθηκε στον θώρακα και τον λαιμό από τον 51χρονο σύζυγό της «γιατί τον απατούσε», τη 17χρονη Νικολέτα από το Περιστέρι, που πέθανε από στραγγαλισμό από τον 22χρονο σύντροφό της (που «την ζήλευε παράφορα»), την 36χρονη από το Μπαγκλαντές την οποία κατακρεούργησε στη μέση του δρόμου στην Κυψέλη ένας 40χρονος, επικαλούμενος ερωτικά και οικονομικά κίνητρα, την 55χρονη από την Κομοτηνή, στην οποία έβαλε φωτιά ο σύζυγός της, αφότου την περιέλουσε με βενζίνη, την 35χρονη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού από τη Λάρισα, της οποίας η σορός βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, εφτά μέρες μετά το κάταγμα από αμβλύ αντικείμενο που της προκάλεσε στο κεφάλι ο σύντροφός της, την 31χρονη από την Καβάλα που πυροβολήθηκε, μετά το μερικών μηνών μωρό της, από τον 56χρονο σύζυγό της πριν ο τελευταίος στρέψει την κυνηγετική καραμπίνα στο κεφάλι του και τραβήξει τη σκανδάλη και την 62χρονη από τη Μεσσήνη που δολοφονήθηκε από έναν 82χρονο που, στη συνέχεια, έκοψε τον λαιμό του με μαχαίρι.
Το μοτίβο που ακολουθήθηκε κατά κόρον, μεταξύ γυναικοκτόνων τη χρονιά που φτάσει στο τέλος της, ήταν η αυτοκτονία (ή η απόπειρα αυτοκτονίας) μετά τις αποτρόπαιες πράξεις τους, ωστόσο, κάποιοι φαίνονται να ακολούθησαν την παλαιότερη «συμβουλή» του συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ, Σταύρου Μπαλάσκα, με αφορμή την γυναικοκτονία της Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στα Γλυκά Νερά - «εκείνη τη στιγμή, αν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στο θυμό του και μέσα στο “τα ‘χασε και τρελάθηκε”, εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δε θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή, τώρα θα σαπίσει μέσα στη φυλακή».
Η υπόθεση που «πάγωσε» όλη την Ελλάδα



Τον Απρίλιο του 2019, η 3,5 ετών κόρη του ζεύγους Ρούλας Πισπιρίγκου και Μάνου Δασκαλάκη πεθαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων μετά την εισαγωγή της για λευχαιμία σε αρχικό στάδιο και με τους γιατρούς να θεωρούν την κατάστασή της απολύτως ιάσιμη. Λίγους μήνες αργότερα, η αδερφή της, Ίριδα, βρέθηκε νεκρή στην κούνια της, έχοντας δίπλα της ένα ματωμένο πανάκι. Στις 29 Ιανουαρίου 2022, η τελευταία κόρη της οικογένειας, Τζωρτζίνα, πέθανε στο νοσοκομείο του Ρίου. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2019, είχε εισαχθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου υποβλήθηκε σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση για πάνω από 50 λεπτά και επανήλθε, ωστόσο είχε υποστεί υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια με αποτέλεσμα να μείνει τετραπληγική. Στις 9 Φεβρουαρίου, η εισαγγελία Πατρών παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα για τους θανάτους των τριών κοριτσιών και, στις 30 Μαρτίου, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τη μητέρα, η οποία απολογήθηκε στις 4 Απριλίου σε ανακρίτρια στην Αθήνα. Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως κρίθηκε προφυλακιστέα και οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού. Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε προφυλακιστέα, τον Ιούλιο του 2022 για απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας με τη χορήγηση κεταμίνης ενώ, λίγες μέρες αργότερα, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία κατά συρροή και των τριών παιδιών της
Ένας νεοναζί στην ελληνική Βουλή



Πολιτική θύελλα δημιουργήθηκε στις 7 Απριλίου όταν, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, παρενέβη μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ. Ο Μιχαήλ, όπως συστήθηκε στους Έλληνες βουλευτές ο στρατιώτης, ανέφερε ότι «απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη». Αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας άμεση ήταν η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης η οποία κατήγγειλε την παρουσία εκφραστών της νεοναζιστικής ιδεολογίας και πρακτικής στη Βουλή των Ελλήνων ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας η αμηχανία μεταξύ των βουλευτών ήταν έκδηλη, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, Θοδωρή Δρίτσα, Γιάννη Γκιόλια, Γιώργο Βαρεμένο και τον βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργο Λογιάδη, να αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να αναλώνεται σε ρόλο θεατή. Λίγα λεπτά μετά, οι ανακοινώσεις εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου της Ουκρανίας για την επιλογή αυτή ήρθαν τόσο από τα κόμματα που ήταν παρόντα στη Βουλή αλλά και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είχαν επιλέξει να απουσιάσουν.
Δύσκολοι αποχαιρετισμοί



Το 2022 υπήρξε και χρονιά γλυκόπικρων αποχαιρετισμών με πολλούς ανθρώπους που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν, ο καθένας σε διαφορετικούς τομείς και για διαφορετικούς λόγους. Τη χρονιά της οποίας το τέλος φτάνει σε μερικές ώρες, αποχαιρετήσαμε τον μουσικό – θρύλο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, τον ιπτάμενο «Καίσαρα» του ΠΑΟΚ, Σταύρο Σαράφη, την πολυαγαπημένη τηλεοπτική Ντένη Μαρκορά, Ντίνα Κώνστα («Νόμος, Φλοράνς, είναι το δίκιο του εργάτη»), την εμβληματική Ειρήνη Παππά, τον πολιτικό επιστήμονα και στατιστικολόγο, Ηλία Νικολακόπουλο, τη grande – dame της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, την αγαπημένη «Ειρήνη» από τις «Τρεις Χάριτες», Μίνα Αδαμάκη, τον Δάκη, τον Σταμάτη Κόκκοτα, και τον Κώστα Γκουσγκούνη.
Στον κατάλογο με τις μεγάλες απώλειες της χρονιάς, ξεχωρίσαμε αυτές δύο, ανθρώπων που, και μέσω της τελευταίας πράξης τους, θέλησαν να αφήσουν το δικό τους, μεγαλειώδες αποτύπωμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Ο Κώστας Καζάκος, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών μετά από πολύμηνη νοσηλεία και πολλαπλά προβλήματα με την υγεία του. Από τις τελευταίες επιθυμίες του ηθοποιού υπήρξε το σώμα του να διατεθεί στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, για τις ανάγκες της επιστήμης και της εκπαίδευσης φοιτητών. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, πέθανε εξαιρετικά πρόωρα, μόλις στα 42 του χρόνια, χτυπημένος από το σπάνιο καρκίνωμα NUT. Ζήτησε, μετά τον θάνατό του, τα δύο ολυμπιακά μετάλλια και οι δάδες του, να βγουν σε δημοπρασία, τα έσοδα από τις πωλήσεις της οποίας θα διατεθούν σε επτά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οικογένειες σε ανάγκη.
Η αποκαθήλωση της Εύας



Σαν βόμβα έσκασε, στις αρχές του Δεκέμβρη, η είδηση του σκανδάλου μεγατόνων, στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τέσσερις συλλήψεις μελών της Ευρωβουλής με την κατηγορία της δωροληψίας από μια «χώρα του Κόλπου», σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Την ίδια μέρα έγινε γνωστό ότι, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή, με τις εξελίξεις που ακολούθησαν να είναι καταιγιστικές. Την ίδια ημέρα η Καϊλή διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση Ανδρουλάκη ενώ, μερικές μέρες αργότερα, καθαιρέθηκε και από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής. Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Εύα Καϊλή είναι ιδιαίτερα σοβαρές: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, με άλλους εμπλεκόμενους αξιωματούχους του Κατάρ.
Η φρίκη της διπλανής πόρτας



Η σύλληψη του Ηλία Μίχου τον Οκτώβριο στον Κολωνό με τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας ενός 12χρονου κοριτσιού, σοκάρει τη γειτονιά της Αθήνας όπου ο 55χρονος συλληφθείς ήταν γνωστός καθώς διατηρούσε μίνι μάρκετ. Τα στόματα ανοίγουν και ξετυλίγεται ένα αδιανόητο κουβάρι σεξουαλικής κακοποίησης του μικρού παιδιού από άντρες που, εκ πρώτης όψεως, είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Ακολουθούν πολλαπλές συλλήψεις κακοποιητών.
Κακοκαιρία Ελπίς: Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της



Από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, το κύμα της κακοκαιρίας Ελπίς «χτύπησε» τη χώρα μας, πλήττοντας κυρίως Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Η θερμοκρασία έφτασε στους -18 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χιόνι έφτασε έως και 70 πόντους.
Πάνω από 5.000 οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό για πάνω από 30 ώρες. Το χάος στην Αττική Οδό οδήγησε στην παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της διαχειρίστριας εταιρείας, Αττικές Διαδρομές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αποζημίωση 2.000€ σε κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε στο σημείο, αλλά και 1.000€ σε επιβάτες αμαξοστοιχιών του ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επίσης εγκλωβίστηκαν. Και σε άλλους μεγάλους δρόμους της πρωτεύουσας, όπως οι λεωφόροι Μεσογείων, Κατεχάκη και Μαραθώνος, παρατηρήθηκε παρακώλυση των συγκοινωνιών. Η κακοκαιρία Ελπίς έλαβε και πολιτικές προεκτάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
«Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο» - Την Ελλάδα συγκλονίζει η δολοφονία του Άλκη Καμπανού



Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός βρίσκεται με την παρέα του στην είσοδο πολυκατοικία στην περιοχή του Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Στο σημείο σταματούν δύο αυτοκίνητα με χούλιγκαν του ΠΑΟΚ οι οποίοι ρωτούν τον 19χρονο και την παρέα του τί ομάδα είναι. Το θύμα απαντάει, χωρίς να έχει ιδέα τι θα ακολουθήσει, ότι είναι Άρης. Στη συνέχεια δέχεται επίθεση από τους χούλιγκαν με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Ο 19χρονος τραυματίστηκε στο πόδι μετά από μαχαιριά με δρεπάνι που δέχτηκε, η οποία του προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Οι δύο φίλου του Άλκη επίσης τραυματίστηκαν αλλά ευτυχώς ελαφρά. Τα τελευταία λόγια του αδικοχαμένου παιδιού, υπό τη μορφή ικεσίας που δεν εισακούστηκε, ήταν «σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο». Το έγκλημα κινητοποίησε εκατοντάδες κατοίκους της Θεσσαλονίκης να κινητοποιηθούν και να συρρεύσουν στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη, αφήνοντας λουλούδια, αναμμένα κερά και σημειώματα, κασκόλ και φανέλες του Άρη αλλά και των δικών του ομάδων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας.
Ο κορονοϊός σφυροκοπά τη χώρα



Με τη χώρα να «χορεύει» στους ρυθμούς της πανδημίας του κορονοϊού ήδη δύο χρόνια, στα τέλη του 2021 την εμφάνισή της έκανε η μετάλλαξη Όμικρον- γνωστή και ως «αφρικανική». Κύρια χαρακτηριστικά της, τα πολύ πιο ήπια συμπτώματα (σε αντίθεση με τις προηγούμενες γνωστές μεταλλάξεις, η όμικρον δεν έκανε λοιμώξεις του αναπνευστικού) αλλά και η αισθητά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αρχές του 2022, η Όμικρον επικρατεί και στην Ελλάδα, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Η μεταδοτικότητα σε συνδυασμό με το τέλος των αυστηρών lockdown και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού στον πληθυσμό έφερε το ΕΣΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό, το 2022, αγγίζει τους 14.000.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ



Μια ομιλία η οποία χαρακτηρίστηκε από τον εγχώριο τύπο «ιστορική» απηύθυνε, από το βήμα του Κογκρέσου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κέρδισε το χειροκρότημα των μελών του Κογκρέσου στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα με αναφορές στις στενές σχέσεις των δύο χωρών, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εισβολή στην Κύπρο αλλά και επισημαίνοντας προς την Άγκυρα ότι «δε θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία», ζητώντας «να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά».
Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε, μετά από την πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής στου στη Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Τον πρωθυπουργό συνόδευσε στον Λευκό Οίκο η σύζυγός του, Μαρέβα, αλλά και οι δύο κόρες του, Δάφνη και Σοφία, οι οποίες δεν έχασαν την ευκαιρία να πιουν τσάι με την Τζιλ Μπάιντεν. Η δεξίωση που ακολούθησε προς τιμήν των μελών της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετείχαν στην επίσημη επίσκεψη, είχε πρωταγωνιστή το ελληνικό στοιχείο, με το μενού να περιλαμβάνει πιάτα όπως τα ντολμαδάκια, τη σπανακόπιτα, τα παντζάρια και τον μπακλαβά, ενώ οι καλεσμένοι χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσης με τραγούδια όπως το «πέρα στους πέρα κάμπους» και το «σήκω χόρεψε κουκλί μου».
Η «Κιβωτός» έμπαζε νερά



Οι καταγγελίες άρχισαν δειλά – δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο πρώην εργαζόμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» κατήγγειλε την ΜΚΟ στην Ασφάλεια Βόλου για ξυλοδαρμούς παιδιών – τροφίμων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης εντός της δομής. Τότε κανείς δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση, μέχρι τον Νοέμβριο, όταν οι αστυνομικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνες μετά από νέες καταγγελίες και για ασέλγεια από τους ίδιους τους τρόφιμους. Εν μέσω σοκαριστικών αποκαλύψεων για τη λειτουργία των δομών αλλά και τον πολυδάπανο τρόπο ζωής του επικεφαλής της ΜΚΟ, ιερέα Αντώνιου Παπανικολάου και της συζύγου του, Σταματίας Γεωργαντή, η διοίκηση της «Κιβωτού» αντικαταστάθηκε, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διέταξε τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων σε βάρος του Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλε απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Τον Δεκέμβριο, ο ιερέας κλήθηκε από δύο Εισαγγελείς ανηλίκων, με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργηματικής ασέλγειας σε βάρος δύο ανηλίκων φιλοξενούμενων στην «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς και για το αδίκημα, σε βαθμό πλημμελήματος, της ηθική αυτουργίας σε σωματικές βλάβες ανηλίκων.
Το τέλος των μέτρων



Μετά από δύο χρόνια αλλεπάλληλων lockdown, υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας, επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού, από τις 15 Μαρτίου ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων με την κατάργηση του PLF για την είσοδο στη χώρα. Έναν μήνα αργότερα, στις 15 Απριλίου, τέθηκε σε εφαρμογή η αναστολή του μέτρου της υποβολής προστίμου σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους άνω των 60. Την 1η Μαΐου η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο στη χώρα, αλλά και σε κλειστούς χώρους και σχολεία. Το τελευταίο υποχρεωτικό μέτρο κατά του κορονοϊού, η χρήση μάσκας, καταργήθηκε την 1η Ιουνίου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.
Ο έτερος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης



Μετά τις υποκλοπές, το δεύτερο σκάνδαλο που δημιούργησε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, δεν ήταν άλλο από τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση και τις αποκαλύψεις για συμμετοχή του σε εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων και απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ. Οι αποκαλύψεις είχαν σαν αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν ήξερε ότι υπήρχε ασυμβίβαστο με την πολιτική του σταδιοδρομία ωστόσο τόνισε ότι, η Νέα Δημοκρατία ήταν ενήμερη σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ενώπιον της δικαιοσύνης ο Πέτρος Φιλιππίδης



Τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη είναι αυτές του βιασμού κατ’ εξακολούθηση αλλά και της απόπειρας βιασμού. Ηα αποκάλυψη της υπόθεσης Φιλιππίδη, απόρροια του κινήματος MeToo στη χώρα μας, έφερε την κοινή γνώμη αντιμέτωπη με μία σκληρή πραγματικότητα: ότι η κακοποίηση (και δη αυτή ενάντια στις -περισσότερο ευάλωτες- γυναίκες ή θηλυκότητες) μπορεί να κρύβεται πίσω από το αστείο και οικείο πρόσωπο ταλαντούχων και δημοφιλών ανθρώπων .
ΟΤσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό... ΕΣΣΔ



Με ποσοστά ηγέτη της ΕΣΣΔ επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας από τις εσωκομματικές εκλογές τον Μάιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, επανεξελέγη, σύμφωνα με την απόφαση του 3ου συνεδρίου του κόμματος έναν μήνα πριν, από τη βάση, με ποσοστό 99%. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.
Τι συμβαίνει με την ελληνική δικαιοσύνη;



Το 2022 δεν ήταν λίγες οι δικαστικές αποφάσεις που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα. Η ελληνική δικαιοσύνη, το 2022, αποφάσισε την αποφυλάκιση (με περιοριστικούς όρους) των: Δημήτρη Λιγνάδη, Πέτρου Φιλιππίδη, Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αντώνη Γρέγου και Γιώργου Πατέλη, της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, καθώς και του μεσίτη που καταδικάστηκε για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Η μητέρα του τελευταίου, Ελένη, καταθέτει αίτημα στην Ευρωβουλή για απόδοση της Δικαιοσύνης στα θύματα αστυνομικής βίας. Τη χρονιά που πέρασε, η ρήση του Αφροαμερικανού ηγέτη, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, περί δικαιοσύνης, φαντάζει τρομακτικά επίκαιρη: «Δεν είναι δυνατό να είσαι υπέρ της Δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της Δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους».
Ο δρόμος ανατρέφει τα σκληρότερα παιδιά



Πάνω από 20.000 θεατές συγκεντρώθηκαν, τον Ιούλιο, στο γήπεδο του Πανιωνίου, για το live του ΛΕΞ. Η μεγαλύτερη ραπ συναυλία στην ιστορία της χώρας δεν διαφημίστηκε, δεν είχε από πίσω της εταιρείες social media ή προβολή από mainstream μέσα ενημέρωσης, ωστόσο ο μουσικός από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε με τις πύρινες ρίμες του, που πολλές φορές θυμίζουν ποίηση, να «μιλήσει» σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα