Σελίδες

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Όταν τριτώνει το κακό: Διάσημοι που πέθαναν με διαφορά λίγων ημερών – Τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα πένθησε τέσσερις

Σκεφτήκατε ποτέ όταν ακούτε για τον θάνατο μιας διασημότητας ότι πιθανότατα, πολύ σύντομα, θα ακολουθήσουν κι άλλοι;
Στον τόπο μας λέμε: «… θα τριτώσει το κακό» περιμένοντας να ακούσουμε την τρίτη κακή είδηση, όταν γίνουν γνωστές οι δυο πρώτες, ή «τρίτωσε το κακό», ανακουφισμένοι πως ό,τι ήταν να γίνει έγινε πια αφού τέταρτη δυσάρεστη είδηση.. δεν τη χωράει ο νους.
Οι αρχαίοι βέβαια ήταν πιο απαισιόδοξοι: «ενός κακού μύρια έπονται»… και ο Θεός να μας φυλαέι!
Πολλοί - να τους πούμε προληπτικούς; - πιστεύουν ότι υπάρχει… η απλή μέθοδος των τριών που αναλύει το πρόβλημα της απώλειας (και των) διασημοτήτων. Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι μια απλή σύμπτωση, όμως σίγουρα υπάρχουν πειστικές και ανατριχιαστικές ενδείξεις πως όταν πεθάνει κάποιος διάσημος, θα ακολουθήσουν συνήθως δύο ακόμη, λίγες μέρες αργότερα.
Για να πάμε σε παραδείγματα…
2009: Το «καλοκαίρι του θανάτου»

Το καλοκαίρι του 2009 πήρε το προσωνύμιο Το καλοκαίρι του θανάτου λόγω του μεγάλου αριθμού των διασημοτήτων που εγκατέλειψαν την σκηνή του κόσμου μας και κατέληξαν στην κουίντα της Ιστορίας.
Στην Ελλάδα είχαμε θρηνήσει την απώλεια του εξαιρετικού ηθοποιού του ελληνικού κινηματογράφου Σπύρου Καλογήρου (27 Ιουνίου), της συμπαθέστατης ηθοποιού Άννας Παϊτατζή (2 Ιουλίου), ενώ λίγους μήνες πριν, μας είχαν αποχαιρετίσει για το στερνό ταξίδι τους ο μέγας καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης, και η ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Η Φάρα Φόσετ έφυγε νωρίς... 

Και στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα; Ο Μάικλ Τζάκσον, η Φάρα Φόσετ και ο ΜακΜάχον που «έφυγαν» σε διάστημα τριών ημερών από 23 μέχρι 25 Ιουνίου!
Ο ΜακΜάχον ήταν διάσημος τηλεπαρουσιαστής στις ΗΠΑ, ηθοποιός, τραγουδιστής και πέθανε από φυσικά αίτια στα 86 του, καθώς η υγεία του σιγά σιγά έφθινε και συχνά νοσηλευόταν σε νοσοκομεία. Η θρυλική Άγγελος του Τσάρλι με εμβληματική πλούσια κώμη της – σύμβολο της 10ετίας του ’80 της υπερβολής και της αμετροέπειας, ηθοποιός Φάρα Φόσετ (σύζυγος κάποτε του Ράιαν Ο’Νιλ) ήταν επίσης άρρωστη για αρκετό καιρό πριν καταλήξει στα 62 της από τον καρκίνο.
Ο θάνατος του τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργού Μάικλ Τζάκσον σε ηλικία μόλις 50 χρονών ήταν αναμφίβολα ο πιο απροσδόκητος. Ο Τζάκσον σταμάτησε να αναπνέει ενώ προσπαθούσε να κοιμηθεί υπό τη φροντίδα του Κόνραντ Μάρεϊ, του προσωπικού του γιατρού. Ο Μάρεϊ κατέθεσε ότι χορήγησε στον διάσημο τραγουδιστή ένα κοκτέιλ φαρμάκων στην προσπάθεια του να τον βοηθήσει να κοιμηθεί· ο γιατρός τελικά καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το 2009 είχε φύγει από τη ζωή ο διάσημος συνθέτης Μορίς Ζαρ, ο θρυλικός «Κουνγκ Φου» Ντέιβιντ Καραντάιν, ο χολιγουντιανός ηθοποιός Καρλ Μάλντεν, ο Πάτρικ Σουέιζι, η διάσημη αργεντινή τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα…
Κι αν πεις για την Ελλάδα; Εκτός από εκείνους που καταγράψαμε στην αρχή, «έφυγαν» στο διάστημα από 20 Δεκεμβρίου μέχρι την τελευταία μέρα του χρόνου, 10 μέρες μετά δηλαδή, ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης- ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, η συγγραφέας Γαλάτεια Σαράντη - η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο εκδότης και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Χρήστος Λαμπράκης και εννιά μέρες μετά ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, πασίγνωστος δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης. Και συνεχίζουμε…


2016: Από τον Ντέιβιντ Μπάουι στον Τζορτζ Μάικλ
Για πολλούς η Πρωτοχρονιά του 2016 κάθε άλλο παρά χαρούμενη ήταν αφού τρεις διάσημες προσωπικότητες έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο μέσα στην ίδια εβδομάδα. Πρώτος, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς του 20ου αιώνα, που πέθανε στις 10 Ιανουαρίου, μόλις 18 μήνες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο στο συκώτι. Στις 14 Ιανουαρίου, ο Άλαν Ρίκμαν, γνωστός και αγαπητός ως καθηγητής Σεβέρους Σνέιπ από τις ταινίες του Χάρι Πότερ, πέθανε επίσης από καρκίνο και την ίδια μέρα, η Σελίν Ντιόν ανακοίνωσε ότι ο σύζυγός της Ρενέ Ανγκελίλ, μουσικός παραγωγός, μάνατζερ και τραγουδιστής, πέθανε από καρκίνο στον λάρυγγα.
Την ίδια χρονιά μας άφησαν ο Φιντέλ Κάστρο, ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Λέοναρντ Κοέν, ο Μοχάμεντ Άλι και πόσοι άλλοι…
Και επίσης την ίδια χρονιά, το 2016 καταγράφηκε ακόμα μια θλιβερή τριάδα θανάτων: του ηθοποιού Άλν Θίκε, του τραγουδιστη Τζορτζ Μάικλ και της ηθοποιού Κάρι Φίσερ, που «έφυγαν» απροσδόκητα τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Ο Θίκε, γνωστός στις ΗΠΑ από την κωμική σειρά του '80 «Growing Pains», κατέρρευσε στις 13 Δεκεμβρίου ενώ έπαιζε χόκεϊ επί πάγου με τον γιο του· πέθανε λίγες ώρες αργότερα. αιτία θανάτου; Ρήξη αορτής· ήταν 69 χρονών.

Last Christmas... 

Η πριγκίπισσα Λέια της θρυλικής ταινίας Πόλεμος των Άστρων, Κάρι Φίσερ, έπαθε ανακοπή κατά τη διάρκεια πτήσης από το Λονδίνο στο Λος Άντζελες στις 23 Δεκεμβρίου και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα σε ηλικία 70 ετών. Και ο Τζορτζ Μάικλ, ο τραγουδιστής των Wham, ένας από τους μουσικούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών: πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, ήταν 53 ετών όταν πέθανε στο σπίτι του στις 25 Δεκεμβρίου· ο θάνατός του αποδόθηκε σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Τραγική ειρωνεία: το εμβληματικό τραγούδι του που ακούγεται μέχρι σήμερα ήταν το «Last Christmas».
2022: Ο Χάρι Πότερ θρηνεί και οδύρεται...
Πιο πρόσφατα, η δοξασία των «τριών κακών» επαληθεύεται τραγικά με αγαπημένους ηθοποιούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων δύο από το καστ του «Χάρι Πότερ». Μέσα σε ένα μήνα, στα τέλη του 2022, ο κόσμος έχασε τη φωνή του μαγικού καπέλου Sorting Hat και τον γίγαντα Χάγκριντ, κατά κόσμον Λέσλι Φίλιπς και Ρόμπι Κολτρέιν· επίσης πέθανε και η διάσημη βρετανίδα ηθοποιός Άντζελα Λάνσμπερι. Η Λάνσμπερι «έφυγε» στις 11 Οκτωβρίου από φυσικά αίτια, στα 96 της χρόνια, ενώ τρεις μέρες αργότερα ακολούθησε ο Κολτρέιν στις 14 Οκτωβρίου, πολυοργανική ανεπάρκεια στα 72 του και ο κύκλος έκλεισε με τον Λέσλι Φίλιπς στις 7 Νοεμβρίου. Ο Φίλιπς ήταν 98 χρονών.

Κώστας Καζάκος και Ειρήνη Παππά «έφυγαν» μαζί...

Στην Ελλάδα το «κακό» Χ4
Αυτή τη χρονιά, το 2022, τη χρονιά που σε λίγες μέρες δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο, είχαμε και στην Ελλάδα μια τραγική τετράδα απωλειών. Τρίτη και 13 του Σεπτέμβρη έκλεισαν τα μάτια του δημοφιλούς και αγαπητού ηθοποιού Κώστα Καζάκου, που «χάθηκε» στα 87 του. Ακριβώς μια μέρα μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, η σπουδαία Ειρήνη Παππά σε ηλικία 93 χρονών ταξίδεψε στον ουρανό της αθανασίας και την ίδια μέρα ακούσαμε με θλίψη για την απώλεια του καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, υπεύθυνου ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και διευθυντή στο Μουσείο της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή. Και δυστυχώς το κακό συνεχίστηκε και με 4ο χτύπημα: «έφυγε» και η Μάρθα Καραγιάννη στα 82 της.
22 Νοεμβρίου 1963: Τρεις νεκρολογίες
Μία από τις πιο τρανταχτές… τριλογίες θανάτου στη σύγχρονη Ιστορία έλαβε χώρα στις 22 Νοεμβρίου του 1963. Εκείνη την ημέρα, οι διάσημοι συγγραφείς Κλάιβ Στέιπλες Λιούις (Το Χρονικό της Νάρνια ) και Άλντους Χάξλεϊ (Γενναίος Νέος Κόσμος ) έφυγαν από τη ζωή.

Ο Τζον Κένεντι στο φέρετρο. 

Ωστόσο, η είδηση του θανάτου τους μπήκε στις εφημερίδες στα χαμηλά πατώματα των σελίδων, γιατί το ρετιρέ το είχε κλείσει η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι!
Υπάρχει ένα μυθιστόρημα, γραμμένο ειδικά για εκείνη την ημέρα, με τίτλο «Between Heaven and Hell: A Dialog Somewhere Beyond Death with John F. Kennedy, CS Lewis και Aldous Huxley». Ο συγγραφέας Πίτερ Κριφτ περιγράφει στο βιβλίο του τους τρεις άνδρες να ανταμώνουν στο Καθαρτήριο και να συνομιλούν για την πίστη.
Μια μελέτη των New York Times
Παρά τα τόσα ενδεικτικά παραδείγματα «κακών» που τρίτωσαν, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι εκτός από δοξασίες και μύθους γύρω από το ότι οι θάνατοι διασημοτήτων συνήθως «τριτώνουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι New York Times εξέτασαν δεδομένα από τα αρχεία των νεκρολογιών τους το 2014, σε μια προσπάθεια να «γκρεμίσουν» αυτόν τον μύθο· ανακάλυψαν 449 θανάτους διασημοτήτων από το 1990. Σε 75 από αυτές τις περιπτώσεις, δύο διασημότητες είχαν πεθάνει με διαφορά τριών ημερών, αλλά μόνο σε επτά περιπτώσεις τρεις διάσημοι είχαν πεθάνει μέσα σε μια περίοδο πέντε ημερών.
Το συμπέρασμά τους; «Παρά την υπερβολικά ανθρώπινη επιθυμία να απαντήσεις για τη ζωή και τον θάνατο, δεν υπάρχει στην πραγματικά τίποτα».
Τελικά, δεν υπάρχει τίποτε τόσο καλό ή τόσο κακό· ο νους του ανθρώπου τους δίνει το ανάλογο μέγεθος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα