Σελίδες

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Ερχεται ο "πόλεμος" του φωτοβολταϊκού: Ποια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν προβάδισμα στην επιδότηση


Με τη χώρα να βρίσκεται επίσημα -εκτός συνταρακτικού απροόπτου- σε προεκλογική περίοδο, μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται να ξεσπάσει ο "πόλεμος του φωτοβολταϊκού".
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την εγκατάσταση 300.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο ο διαγωνισμός για την επιλογή αυτών που θα εξασφαλίσουν εκπτώσεις 40-60% να γίνει μέσα στην άνοιξη.
Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζονται να μπουν και αυτοί στην μάχη ενώ ήδη η ΔΕΗ ανακοίνωσε ολοκληρωμένα προγράμματα που περιλαμβάνουν τη μελέτη, την προετοιμασία του φακέλου, την εγκατάσταση και τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού στο δίκτυο. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι θα βγουν νικητές από την συγκεκριμένη μάχη. Νοικοκυριά σε πολυκατοικίες ξεκινούν με ένα συγκριτικό μειονέκτημα καθώς για να εγκαταστήσουν δικό τους φωτοβολταϊκό θα πρέπει ή να υπάρχει ταράτσα με αποκλειστική χρήση ή να υπάρχει έγγραφη συναίνεση από όλους τους συνιδιοκτήτες κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο για τα ελληνικά δεδομένα.
Προφανές λοιπόν το προβάδισμα όσων έχουν μονοκατοικία. Επίσης, παρά τις επιδοτήσεις -οι οποίες θα κυμαίνονται από 40-60% ανάλογα με το εισόδημα- το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί με ίδιους πόρους του νοικοκυριού δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Πόσο μάλλον όταν το πρόγραμμα θα επιδοτεί φωτοβολταϊκό με μπαταρίες και όχι μόνο τα πάνελς. Το κόστος για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού με μπαταρίες είναι υπερδιπλάσιο του απλού φωτοβολταϊκού οπότε η ίδια συμμετοχή θα είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Δεδομένης μάλιστα της αύξησης των επιτοκίων, ακόμη και η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Το παράδειγμα που δημοσιεύει η ΔΕΗ παρουσιάζοντας το νέο της πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δείχνει ότι για ετήσια παραγωγής ενέργειας 6500 κιλοβατώρων, το κόστος εγκατάστασης μπορεί να φτάσει στα 6800 ευρώ.
Άρα, από μόνη της η επένδυση μπορεί να αποσβεστεί στα 5,2 έτη, δεδομένου ότι 6500 κιλοβατώρες κοστίζουν 1320 ευρώ. Αυτό το φωτοβολταϊκό, δεν έχει μπαταρίες. Άρα, όποιος μπει στο πρόγραμμα επιδότησης, θα πρέπει να διπλασιάσει την επένδυση (από τα 6500 ευρώ στα 13.000 ευρώ) για να λάβει επιδότηση περίπου τα μισά.
Επομένως, χωρίς πρόγραμμα αποκτάς ένα φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρίες και χρειάζεται να έχει ίδια κεφάλαια περίπου 6500 ευρώ, ενώ με το πρόγραμμα αποκτάς ένα φωτοβολταϊκό με μπαταρίες -το οποίο κάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ρεύματος- αλλά χρειάζεται και πάλι να βάλεις από την τσέπη σου από 6000 έως 8000 ευρώ ανάλογα με το ποσοστό της επιδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα