Σελίδες

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Eurostat: Πόσο επιβάρυνε η ενεργειακή κρίση Έλληνες και Ευρωπαίους


Η ενεργειακή κρίση που σάρωσε την Ευρώπη το 2022, εκτόξευσε τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στα ύψη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα και δυσχέρειες στα νοικοκυριά. Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat επιβεβαιώνουν αυτό λίγο έως πολύ γνωρίζαμε, τη ραγδαία αύξηση των ενεργειακών τιμών, κυρίως στο δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς.
Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορά τη χώρα μας, είναι ότι η επέλαση της ενεργειακής κρίσης δεν ήταν ακραία επιβαρυντική για τα ελληνικά νοικοκυριά, σε σύγκριση πάντα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι αυξήσεις προφανώς και ήταν μεγάλες αλλά κινήθηκαν στον μέσο όρο της Γηραιάς Ηπείρου και αισθητά πιο χαμηλά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Βαλτικής, όπου η επιβάρυνση των νοικοκυριών εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη.

Συνολικά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι μέσες τιμές της οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ συνέχισαν να παρουσιάζουν απότομη αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, από 23,5 Euro ανά 100 kWh σε 28,4 Euro ανά 100 kWh. Το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου από 7,8 Euro ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε 11,4 Euro ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αυτές οι τιμές είναι οι υψηλότερες στα καταγεγραμμένα στοιχεία της Eurostat.
Οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα
Ειδικότερα τώρα και αναφορικά με τις αυξήσεις του οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος, η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, βρίσκεται στην κλίμακα με ταβάνι το +25%. Η χώρα είναι αισθητά μακριά από την πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών κρατών με τις υψηλότερες αυξήσεις, όπου την πρωτοκαθεδρία έχει η Ρουμανία με 112%. Ακολουθούν η Τσεχία (+97%), η Δανία (+70%), η Λιθουανία (+65%) και η Λετονία (+59%).
Οι χαμηλότερες αυξήσεις έγιναν στο Λουξεμβούργο (+3 %), στην Αυστρία και τη Γερμανία (+4%) και στην Πολωνία και τη Βουλγαρία (+5%).
Φυσικό αέριο
Η Ελλάδα «εδράζεται» στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των αυξήσεων και για το φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία την κατατάσσει στην κλίμακα αυξήσεων 50%-75%, πολύ πιο κάτω από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Τσεχία (+231%), στη Ρουμανία (+165%), στη Λετονία (+157%), στη Λιθουανία (+112%) και στο Βέλγιο (+102%).
Υπήρξαν μόνο δύο αυξήσεις κάτω του 20%: στην Κροατία (+14%) και στη Σλοβακία (18%).
Σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το μερίδιο των φόρων στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε απότομα από 36% σε 16% (-18,3%) και στο λογαριασμό φυσικού αερίου από 27% σε 14% (-15,8%), κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Όλες οι χώρες της ΕΕ καθιέρωσαν κρατικά επιδόματα και επιδοτήσεις ή μείωση φόρων και εισφορών για τον μετριασμό του κόστους υψηλής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα