Από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι «η παγκόσμια κοινότητα και οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα θετικά. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένονται επενδύσεις 120-150 δισ ευρώ που θα αλλάξουν την οικονομία».
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους:
- Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που προβλέπεται να είναι μόνιμο χαρακτηριστικό τα επόμενα χρόνια
- Είμαστε πολύ κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία
- Το είδος των επενδύσεων στη χώρα (σε ΑΠΕ, στις υποδομές, στον τουρισμό) προσελκύει τοενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας.
Αναφερόμενος στη διεθνή τραπεζική αναταραχή του τελευταίου διαστήματος, ο κ. Μεγάλου εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς τα φαινόμενα της SVB και της Credit Suisse είχαν να κάνουν με τη συγκυρία και με πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
«Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ και με την Credit Suisse είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα» τόνισε στους Δελφούς και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, εξηγώντας ότι «στην Ευρώπη έχουμε ισχυρό εποπτικό σύστημα, ακόμα περισσότερο μετά την ίδρυση του Single Supervisory Mechanism (SSM). Το σύστημά μας έχει τεσταριστεί και έχει επιτύχει στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερα δάνεια με μόχλευση σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες».
Ο επικεφαλής της Eurobank υπογράμμισε ότι ως τώρα στην Ελλάδα «η ποιότητα των assets δεν έχει επηρεαστεί σε γενικές γραμμές, είναι πολύ μικρή η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε commercial real estate loans (CRELoans). Έχουμε όμως δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο και τα παρακολουθούμε πολύ στενά. Δεν έχουμε δει δείγματα ανησυχητικά και έχουμε λάβει δύο μέτρα που είναι πολύ θετικά: επιδοτήσεις για τους ευάλωτους και το οριζόντιο πλαφόν στα επιτόκια».
Παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, ο κ. Καραβίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει πιστωτικό κραχ (credit crunch). Εκτίμησε ότι θα σημειωθεί πιστωτική επέκταση, που όμως θα είναι μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ο Φ. Καραβίας προέβλεψε ότι το Μάιο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0.25%.
Οι προοπτικές
Η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις νέες χορηγήσεις δανείων, όπως προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς. «Υπάρχει δυναμική στην ελληνική οικονομία – είχαμε υψηλή ανάπτυξη τα έτη 2022 και 2023 – άρα σε αυτό το πλαίσιο δε θα δούμε σημαντική πτώση στην πιστωτική επέκταση, αντίθετα περιμένουμε ισχυρή επέκταση κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα», τόνισε.
Σχετικά με τη διεθνή τραπεζική αναταραχή, ο κ. Μυλωνάς εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις τράπεζες της ευρωζώνης. Τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνεχής έλεγχος και εποπτεία στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών. «Στην Ευρώπη οι κανόνες είναι ήδη αυστηροί και γίνονται πιο αυστηροί», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα