Σελίδες

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Πανελλαδικές - Μηχανογραφικό 2023: Τα 94 Τμήματα ΑΕΙ από τα οποία δεν μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή

Πανελλαδικές 2023: Μπροστά στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ -και ΙΕΚ- της χώρας, το alfavita.gr παρουσιάζει τις αντιστοιχίες των Τμημάτων ΑΕΙ (η μελέτη των οποίων είναι απαραίτηση για τις μετεγγραφές).

Αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία, είναι οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τόσο τα Τμήματα προς και από τα οποία μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή, αλλά κυρίως τα 94 Τμήματα από τα οποία, εφόσον εισαχθούν, δε θα μπορούν κατόπιν να ζητήσουν μετεγγραφή καθώς είναι «ανάδελφα», δηλαδή δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα Τμήματα.
Τι ισχύει για τις μετεγγραφές
Πρέπει κανείς να θυμάται ότι βασική προϋπόθεση για τη μετεγγραφή φοιτητή στις κατηγορίες μετεγγραφής με οικονομικά/κοινωνικά κριτήρια και αδελφών φοιτητών, είναι η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του Τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής.
Ως «βάση μετεγγραφής» νοείται ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων. Πρακτικά, δεν μπορεί κάποιος να ζητήσει μετεγγραφή αν έχει περισσότερα από 2.750 μόρια διαφορά, από τη βάση του Τμήματος στο οποίο θέλει να μετεγγραφεί. Προβλέπεται όμως ιδίως για τα αδέλφια φοιτητές και όχι μόνο, δυνατότητα μετακίνησης χωρίς την προϋπόθεση της βάσης, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Επίσης στο τέλος του κειμένου θα βρείτε το ΦΕΚ με τις αντιστοιχίες των τμημάτων.
Διαφορά μετεγγραφής και μετακίνησης
Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη μετεγγραφή και τη μετακίνηση: ως «μετεγγραφή» νοείται η δεύτερη εγγραφή ενός φοιτητή σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι. ή Α.Ε.Α. με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.
Ως «μετακίνηση» νοείται η μετακίνηση ενός φοιτητή σε άλλο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. του ίδιου επιστημονικού πεδίου, αντίστοιχο ή μη, με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης. Ας δούμε όμως τι είναι η μετακίνηση:
Μετακίνηση σε Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων
Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφής κατά το πρώτο έτος φοίτησής του σε αντίστοιχο Τμήμα με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί, δύναται να υποβάλει ταυτόχρονα αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) εάν επιθυμεί αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων του άρθρου 5 της με αριθ. 142413/19.10.2020 (Β΄4617) απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων πλην όμως δεν πληροί την προϋπόθεση της βάσης μετεγγραφής, ή
β) έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων του άρθρου 5 της με αριθ. 142413/19.10.2020 (Β΄4617) απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά η αίτηση αυτή δεν γίνεται δεκτή λόγω πλήρωσης του ποσοστού που ορίζεται στο εδάφιο α΄ της παρ. 1 του άρθρου 75 του ν. 4692/2020 από συνυποψηφίους, οι οποίοι συγκέντρωσαν υψηλότερο σύνολο μορίων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Οι αιτήσεις μετακίνησης των φοιτητών δύνανται να περιλαμβάνουν έως πέντε (5) Τμήματα του ιδίου επιστημονικού πεδίου με σειρά προτίμησης και εντός δύο (2) το πολύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων. Τα Τμήματα, τα οποία δύναται να δηλώσει ο φοιτητής είναι αυτά τα οποία είχε δηλώσει κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου και για τα οποία συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.
Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα εισαχθείτε: Οι αιτήσεις μετακίνησης ικανοποιούνται μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στα Τμήματα τα οποία έχουν δηλωθεί από τον αιτούντα και αποκλειστικά έως την πλήρωση του ποσοστού που ορίζεται στο εδάφιο α΄ της παρ. 1 του ν. 4692/2020
Πώς συμπληρώνεται η αίτηση μετεγγραφής/μετακίνησης
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής/μετακίνησης οι αιτούντες χρησιμοποιούν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος (ιδρυματικός λογαριασμός - Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας).
Ο αιτών δηλώνει στην ηλεκτρονική αίτηση τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία επικοινωνίας και ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα κριτήρια για τα οποία δύναται να μοριοδοτηθεί, και τα αντίστοιχα Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. όπου επιθυμεί να μετεγγραφεί. Αντίστοιχα, δηλώνει προσωπικά του στοιχεία, στοιχεία επικοινωνίας και ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα κριτήρια στην Ενότητα Β2 του Κεφαλαίου Β΄, για τα οποία δύναται να μοριοδοτηθεί, και έως πέντε (5) Τμήματα του ιδίου επιστημονικού πεδίου όπου επιθυμεί να μετακινηθεί. Δηλώνει τον ατομικό του Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), τον ατομικό του Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) καθώς και τους Α.Φ.Μ. των γονέων του και τους Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. των αδελφών του κάτω των 25 ετών εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα, ή του /της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμος/έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Στην περίπτωση αυτή ο αιτών επιβεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων (ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο) των κατόχων των ανωτέρω Α.Φ.Μ., όπως αυτά αντλούνται από τα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. και εμφανίζονται κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής ή μετακίνησης.
Στην ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι μετεγγραφής ή μετακίνησης δεσμεύονται επίσης να υποβάλουν τα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν τη συνδρομή των δηλωθέντων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων μοριοδότησης. Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α΄75). 4. Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης, ο αιτών απευθύνεται στη Γραμματεία του Τμήματος, στο οποίο φοιτά προκειμένου να λάβει σχετικές οδηγίες
Τα 94 «ανάδελφα» Τμήματα






ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα