Σελίδες

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Υπουργείο Εργασίας: Ο ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ, οι επικουρικές συντάξεις και τα νέα μέτρα που είναι στα σκαριά


H ολοκλήρωση της αναβάθμισης των κέντρων αναπηρίας με τον ενιαίο κανονισμό παροχών και την αναδιοργάνωση του σώματος γιατρών καθώς και ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, η εφαρμογή του οποίου έχει καθυστερήσει από το 2017, είναι από τις εκκρεμότητες που έχει ως στόχο να διευθετήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αν είναι δυνατόν και εντός καλοκαιριού.
Ύψιστη προτεραιότητα παραμένει επίσης η επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, η επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων της παράλληλης ασφάλισης και οι αλλαγές θεσμικές και φορολογικές στο δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης.
Ενιαίος κανονισμός παροχών
Τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης μαζί με το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος ή τα αναπηρικά επιδόματα αποτελούν παροχές που θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και περίπου 6 χρόνια, να εξισωθούν στο πλαίσιο της έκδοσης του ενιαίου κανονισμού παροχών. Ωστόσο η μείωση των γενναιόδωρων παροχών και η εξίσωσή τους με τα χαμηλά όρια του ΙΚΑ αποτελούσε «αγκάθι» που οι κυβερνήσεις ήθελαν να αποφύγουν.
Μέχρι σήμερα το κονδύλι των εξόδων κηδείας εμφάνιζε τεράστιες διαφορές από ταμείο σε ταμείο. Προνομιούχα με φουσκωμένες παροχές θεωρούνται ορισμένα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων, οι οποίοι δεν αποκλείεται να δουν τα επιδόματά τους να ψαλιδίζονται και να εξισώνονται με τα χαμηλά όρια που ισχύουν για το ΙΚΑ. Την ίδια ώρα, σταδιακά θα μειωθούν και οι υψηλές εισφορές που κατέβαλλαν οι υπάλληλοι τραπεζών και ΔΕΚΟ προς τα ταμεία τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώην ΙΚΑ χορηγεί ως έξοδα κηδείας 759 ευρώ, ο πρώην ΟΓΑ 800 ευρώ, ο πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 1.200 στους συνταξιούχους, ο Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ 1.570 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 785 ευρώ στα έμμεσα μέλη, το Δημόσιο 1.000 ευρώ και το πρώην ταμείο δημοτικών υπαλλήλων 1.200 ευρώ.
Ενιαίος κανονισμός παροχών αναπηρίας
Μέχρι σήμερα έχουν ενοποιηθεί προς θετική κατεύθυνση δύο σημεία του κανονισμού αναπηρίας :Το πρώην ΙΚΑ χορηγούσε σύνταξη αναπηρίας από ποσοστό 50% ενώ τα άλλα ταμεία από ποσοστό αναπηρίας 67%. Η ενοποίηση προβλέπει πλέον ότι όλα τα ταμεία θα χορηγούν σύνταξη σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
Επίσης διαφορετικοί κανόνες ίσχυαν για την έναρξη του δικαιώματος συνταξιοδότησής , δηλαδή αν ίσχυε από την υποβολή της αίτησης, από την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης ή από τη συζήτηση στην επιτροπή. Τελικά κυριάρχησε ο κανόνας το δικαίωμα συνταξιοδότησης να ξεκινά από την υποβολή της αίτησης.
Από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες στα ΚΕΠΑ που έχουν μεταφερθεί πλέον στο ΣΕΦ, όπου γίνεται η αξιολόγηση της αναπηρίας είναι η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως οι παιδίατροι. Η αναδιοργάνωση του σώματος γιατρών στόχο έχει να λύσει αυτό το πρόβλημα.
Τα νέα μέτρα
Παράλληλα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες στο τραπέζι βρίσκονται το επόμενο διάστημα: Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη - Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Για το θέμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως «δεν θα πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ. Είναι δέσμευσή μου για την επόμενη τετραετία». Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε έως και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
Κερδισμένοι βγαίνουν και συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς προωθείται και νέα, ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό της παρακράτησης που τους γίνεται στη σύνταξη, ώστε να πέσει κάτω από το 30% που ισχύει σήμερα -και αντί 60% που ίσχυε πρότινος. Στόχος είναι να δοθεί πρόσθετο κίνητρο στον συνταξιούχο να δουλεύει νόμιμα και να εμφανίζει το εισόδημα που σήμερα αποκρύπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα