Σελίδες

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Επιτόκια ΕΚΤ: Τι δείχνει η σιωπή της Λαγκάρντ - Νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο θέλουν τα «γεράκια»


Αμφίρροπη προμηνύεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, όπως φάνηκε και από τη σιωπή της Κριστίν Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στο περιθώριο της συνόδου των κεντρικών τραπεζικών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο για τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας σε γνωστά «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας να τονίζουν με δηλώσεις τους την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων.
Κρίσιμα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, τα οποία θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat, μπορεί να γείρουν καθοριστικά την πλάστιγγα είτε προς μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης είτε προς τη διατήρησή του στα ίδια επίπεδα, καθώς τα στελέχη της ΕΚΤ αν είναι αναγκαία η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ή αν η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών αρκεί για να δικαιολογήσει μία στάση αναμονής.
Σύμφωνα με όλους τους παρατηρητές, τα στοιχεία της Πέμπτης για τον πληθωρισμό θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg να προβλέπουν ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – έχει μειωθεί ελαφρά στο 5,3% από 5,5% τον Ιούλιο.
Διχασμένοι οι αναλυτές
Η έκβαση της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο έχει διχάσει και τους αναλυτές. «Η άποψή μας παραμένει ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αλλά τελικά η ΕΚΤ, με το βλέμμα στραμμένο στον πληθωρισμό, θα την πραγματοποιήσει», δήλωσαν οικονομολόγοι της Bloomberg Economics μετά την ομιλία της Λαγκάρντ στο Τζάκσον Χολ.
Αντίθετα, οικονομολόγοι της Berenberg άλλαξαν την Παρασκευή την πρόβλεψή τους, πριν την ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, δίνοντας πιθανότητα 60% στο να μην αυξηθούν τα επιτόκια από 40%.
Τα «γεράκια» θέλουν αυξήσεις επιτοκίων

«Ο δομικός πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός, χωρίς μία σαφή πτωτική τάση», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτιν Καζάκς, στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι θα τασσόταν ξανά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.
Αλλά και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη «κάποιος δρόμος» για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι πολύ νωρίς να υπάρχουν σκέψεις για μία παύση.
«Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω να υπάρχει επιχείρημα για αύξηση των επιτοκίων χωρίς παύση, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ένα άλλο γνωστό «γεράκι», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Αντίθετα, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ σημείωσε ότι «έχουν υλοποιηθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι που είχαμε εντοπίσει με τις προβλέψεις του Ιουνίου».
Απογοητευτικά στοιχεία PMI
Τα στελέχη της ΕΚΤ μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου στο Τζάκσον Χολ μετά από μία σειρά απογοητευτικών στοιχείων από τις έρευνες υπεύθυνων προμηθειών των επιχειρήσεων (PMI) που έδειξαν ότι εντάθηκε η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας την προοπτική να υπάρξει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.
«Οι περισσότεροι ομιλητές της ΕΚΤ τόνισαν ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία.. Αν τα στοιχεία στην πραγματική οικονομία κινούνται καθοδικά και ο πληθωρισμός τον Αύγουστο δεν επιφυλάσσει κάποια ανοδική έκπληξη, η ΕΚΤ φαίνεται ελαφρά πιο πιθανό να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στέλεχος της Berenberg.
Τα «φτωχά» στοιχεία για τους δείκτες PMI οδήγησαν τους traders να περιορίσουν τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα κάνει μία ακόμη κίνηση έως το τέλος του έτους, αλλά με τις πιθανότητες να μειώνοντας στα δύο τρίτα από 100% στις αρχές του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα