Σελίδες

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφωνούντες και οι ασκήσεις ισορροπίας του Κασσελάκη - Γιατί δεν διαγράφει


Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ένα καθαρό μήνυμα εκ μέρους των περίπου 150.000 πολιτών που έλαβαν μέρος στη σχετική ψηφοφορία: Ζήτησαν από ένα πρόσωπο το οποίο είχε μηδενική συμβολή στην πορεία του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια, να αναλάβει την προσπάθεια αλλαγής πορείας κι επανόδου του κόμματος σε εκλογική απήχηση που θα του επιτρέψει να διεκδικεί βάσιμα την επάνοδό του στην εξουσία.
Έτσι βλέπουν τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας τα περισσότερα κομματικά και κοινοβουλευτική στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η πλειοψηφία της πολιτικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα που ακούστηκε το βράδυ της Κυριακής έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, «άλλαξέ τα όλα» είναι ενδεικτικό.
Ασκήσεις ισορροπίας
Από το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κασσελάκης υλοποιεί την εντολή της βάσης: Τοποθετεί σε θέσεις κλειδιά στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του, ζητεί όμως και από τους έως την Κυριακή αντιπάλους του μέσα στο κόμμα -με πρώτη την Έφη Αχτσιόγλου- να του πουν από ποια θέση θα ήθελαν να προσφέρουν στη συλλογική προσπάθεια. Με άλλα λόγια, ισορροπεί ανάμεσα στην προσαρμογή της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ στα δικά του δεδομένα και στην προσπάθεια να διασφαλίσει την ενότητα, τουλάχιστον στην πλειοψηφία των στελεχών.
Προτεραιότητα οι αλλαγές
Ωστόσο, είναι σαφές ότι στην ιεράρχηση που κάνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η εντολή ανανέωσης και «αλλαγής όλων» υπερέχει των συμβιβασμών και της πάση θυσία διατήρησης της ενότητας. Η φράση που προεκλογικά είχε πει η Όλγα Γεροβασίλη «πολλές φορές οι διασπάσεις ευνοούν τα κόμματα» δεν είναι ξένη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε τον Αύγουστο του 2015 τον μισό, περίπου, κομματικό του μηχανισμό να αποχωρεί και να δημιουργεί τη Λαϊκή Ενότητα, αλλά αυτή η διάσπαση δεν εμπόδισε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και να κυβερνήσει άλλα 4 χρόνια με τη στήριξη των ΑΝΕΛ.
Γιατί δεν διαγράφει
Οι τροχιοδεικτικές βολές εναντίον του κ. Κασσελάκη, συνεπώς, από κομματικούς παράγοντες όπως οι κ.κ .Φίλης, Σκουρλέτης, Θεοχαρόπουλος κλπ μπορεί να πλήττουν την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ για ενότητα, υπηρετούν όμως τον υπέρτερο σκοπό του «άλλαξέ τα όλα». Ακόμα και πραγματικές απώλειες, όπως αυτές του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Στεφάνου Γεροτζιάφα, εμπίπτουν στην παραπάνω προτεραιότητα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έχει όλο το χρόνο να προσελκύσει στον «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ άλλες προσωπικότητες της πανεπιστημιακής κοινότητας, που θα συμβαδίζουν με το δικό του πολιτικό σχέδιο, σε αντίθεση με τους αποχωρήσαντες.
Αυτός, λένε παράγοντες της Κουμουνδούρου, έιναι και ο λόγος που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επείγεται να διαγράψει ούτε τον Νίκο Φίλη, ούτε τον Πάνο Σκουρλέτη, ούτε κάποιον από αυτούς που τον λοιδορούν ως «Μπέπε Γκρίλο» ή τον επικρίνουν, πριν δουν τις πρώτες του κινήσεις ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επιθέσεις εναντίον του, από φθαρμένα κομματικά και πρώην κυβερνητικά στελέχη, που ο κόσμος στη συνείδησή του, τα έχει ταυτίσει με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και τη μετέπειτα παρακμιακή του πορεία που τον οδήγησε στο 17,8%, στην ουσία εξυπηρετούν τα σχέδια Κασσελάκη για γρήγορη και ουσιαστική αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος.
Συνεπώς ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος όσων «ξεσπαθώνουν» δημόσια εναντίον του, κάνοντάς του ένα ακριβό πολιτικό δώρο, δηλαδή τον διαχωρισμό του προσώπου του από όλους εκείνους που φέρουν μερίδιο ευθύνης για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια θα εκτιμήσει με ποιες πράξεις θα οριοθετήσει τις σχέσεις του με όλους αυτούς.
Προς το παρόν, ακολουθεί την παροιμία «κάθισε σε μια άκρη στο ποτάμι και περίμενε, έως ότου το ρεύμα φέρει μπροστά στα πόδια σου τα πτώματα των αντιπάλων σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα