Πρόκειται για την έκτακτη εισφορά 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη θητεία της. Επιβάλλεται στις ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύονται τα ελληνικά εργοστάσια για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το σκεπτικό της επιβολής του ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου αλλά κυρίως η άντληση πόρων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
Το χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος
Η συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά υπολογίζεται, όπως προαναφέρθηκε από την τιμή του φυσικού αερίου TTF.
Αν το καύσιμο διαπραγματεύεται στην ολλανδική πλατφόρμα στα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τότε η εισφορά είναι 2,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και επιβάλλεται στις ποσότητες αερίου που αγοράζει κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Με βάση τους υπολογισμούς οι κατανάλωση αερίου των εργοστασίων ετησίως είναι περίπου στις 30 Τεραβατώρες. Άρα το κράτος θα εισπράξει περί τα 65 με 70 εκ. ευρώ. Και αυτά πάνε από το κράτος στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
Το διπλάσιο κόστος
Όμως, η επιδότηση αυτή είναι δώρο άδωρο…
Κι αυτό καθώς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο τα 2,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα της επιβάρυνσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυξάνονται στα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Να σημειώσουμε εδώ πως η τιμή του αερίου μπορεί να εκφράζεται σε Μεγαβατώρα αλλά ο υπολογισμός της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι διαφορετικός. Με πιο απλά λόγια τα κόστη διπλασιάζονται.
Έτσι, αν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) είναι 30 τεραβατώρες τότε το κόστος από το χαράτσι του φυσικού αερίου μεταφράζεται σε περίπου 150 με 180 εκ. ευρώ. Κόστος το οποίο πληρώνουν όλοι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις.
Ενεργοποιείται η έκτακτη εισφορά που ανεβάζει το κόστος των λογαριασμών ρεύματος
Η έκτακτη εισφορά έρχεται να αυξήσει τις τιμές των λογαριασμών ρεύματος
Στρέβλωση του ανταγωνισμού και επιπτώσεις στις ΑΠΕ
Πέραν, όμως, αυτής της επίπτωσης ο λογαριασμός ρεύματος από το συγκεκριμένο χαράτσι φουσκώνει κι άλλο.
Και αυτό επειδή ευνοούνται οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βαλκάνια. Οι συγκεκριμένες ποσότητες, όμως, παράγονται από εργοστάσια μη αποδοτικά στο βαθμό των σύγχρονων ελληνικών μονάδων.
Έτσι, οι εγχώριες μονάδες βγαίνουν εκτός αγοράς, ενώ λόγω της χαμηλής απόδοσης που έχουν τα βαλκανικά εργοστάσια οι ποσότητες ρεύματος που παράγονται από φυσικό αέριο και φτάνουν στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς είναι περισσότερο ρυπογόνες. Μη αποδοτικές μονάδες χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο και άρα οι εκπομπές CO2 επίσης αυξάνονται.
Η αύξηση των εισαγωγών στην Ελλάδα δημιουργεί πολλές φορές πρόβλημα και στην παραγωγή των ΑΠΕ αφού καλύπτει μέρος της ζήτησης που αλλιώς θα καλύπτονταν εκείνες τις ώρες από ανανεώσιμο ηλεκτρισμό και έτσι αναγκάζεται ο Διαχειριστής Συστήματος να προβαίνει σε περικοπές παραγωγής από ΑΠΕ.
Παράταση (;) της έκτακτης εισφοράς
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει την έκτακτη εισφορά 5% και το νέο έτος.
Παρά το γεγονός της επιβάρυνσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Κι αυτό επειδή αναζητά έξτρα πόρους στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη για την επιδότηση των νοικοκυριών.
Κάτι, όμως, που στο τέλος δεν έχει πραγματική αξία αφού οι καταναλωτές επωμίζονται με διπλάσιο κόστος. ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα