Σελίδες

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Aυγενάκης σε Λαμπρόπουλο: “Το Υπουργείο αναζητεί λύση στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης”

Αυγενάκης: “Είναι ένα σύνθετο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό-Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την στήριξη των αγροτών και την εξεύρεση εργατικών χεριών”
Γενικόλογη απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλου για την έλλειψη και φέτος εργατών γης. Ο Υπουργός κάνει λόγο για συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από τα συναρμόδια υπουργεία για να εξευρεθεί λύση, ενώ υπενθυμίζει τις μέχρι σήμερα δράσεις του Υπουργείου για το “μείζον πρόβλημα”.

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 708/13-9-2023 Ερώτηση
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Λαμπρόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναζητεί, με συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την εξεύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης και αναπτύσσει πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των αγροτών, ώστε να αποκτήσουν το αναγκαίο εργατικό δυναμικό.
Η Κυβέρνηση, ήδη, από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, έχει προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των αγροτών σε εποχικούς εργάτες γης. Ειδικότερα:
-τον Μάρτιο του 2021, με τροπολογία που ετοίμασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έτυχε ευρείας διακομματικής αποδοχής [άρθρο 16 του ν. 4783/2021 (Α΄38)], προβλέφθηκε κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισόδου τους στη χώρα. Η διαδικασία αφορούσε στην απασχόληση στην αγροτική οικονομία για τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις.
–τον Ιούλιο του 2022, με την προσθήκη της παρ. 1α στο άρθρο 16 του ν. 4783/2021 (Α΄38) [αρ. 62, ν. 4950/2022 – (Α’ 128)] και με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των παραγωγών στην εξεύρεση εργατικών χεριών, εντάξαμε στην παραπάνω κατά παρέκκλιση διαδικασία τους πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, ώστε να μπορούν να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία.
-τον Νοέμβριο του 2022:
α) με το άρθρο 80 του ν. 4997/2022 (Α΄219), δόθηκε παράταση, έως τις 30.6.2023, της προθεσμίας υποβολής αίτησης για την κατά παρέκκλιση μετάκληση της παρ. 1, αρ. 16 του ν. 4783/2021. Επιπρόσθετα, στην ίδια διάταξη, προβλέφθηκε ότι για τις αιτήσεις εργοδοτών που υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο ανώτατος αριθμός θέσεων απασχόλησης καθορίζεται σχετικά με τις καλλιέργειες:
α) ελαιώνες, ελιές βρώσιμες, ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση δεκαπέντε (15) στρεμμάτων,
β) ελαιώνες, ελιές ελαιοποίησης, ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση είκοσι (20) στρεμμάτων, χωρίς αριθμητικό περιορισμό ανά Περιφερειακή Ενότητα. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αναλογία ήταν ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση 32 και 40 στρεμμάτων αντίστοιχα.
β) με το άρθρο 65 του ν. 4997/2022 (Α΄219), προβλέφθηκε ο άνεργος που πραγματοποιεί έως 70 ημερομίσθια σε αγροτικές εργασίες, να μην χάνει την ιδιότητα του ανέργου, δίνοντας έτσι κίνητρο και σε ανέργους να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία της χώρας.
Συμπληρωματικά, αναφέρεται ότι, με στόχο τη στήριξη των παραγωγών στην εξεύρεση εργατικών χεριών, ως Κυβέρνηση θεσπίσαμε:
α) την αύξηση στο μέγιστο της περιόδου της εποχικής εργασίας, η οποία εκτείνεται πλέον στους εννέα μήνες, αντί των έξι που ίσχυε πριν, ανά περίοδο δώδεκα μηνών [άρθρο 47 του ν. 4825/2021 (Α΄157)] και
β) τη θέσπιση πενταετούς άδειας διαμονής για εποχική εργασία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε έναν εποχικό εργαζόμενο να εισέλθει με εθνική θεώρηση και να εκδώσει άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας, χωρίς να απαιτείται δηλαδή η έκδοση ετήσιας εθνικής θεώρησης εισόδου κάθε φορά που ο εργαζόμενος θα εισέρχεται στην Ελλάδα [άρθρο 96 του ν. 4915/2022 (Α΄63)].
Αναφέρουμε, επίσης, ότι η χώρα μας έχει υπογράψει:
α) στις 21.7.2022 Μνημόνιο Κατανόησης με το Μπανγκλαντές, ως προς την εφαρμογή των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας μεταξύ Μπανγκλαντές και Ε.Ε. για την επανεισδοχή πολιτών του Μπαγκλαντές [ν. 4959/2022 (Α΄144)] και
β) στις 24.11.2022 Διακρατική Συμφωνία με την Αίγυπτο, για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διαμονής 5.000 πολιτών της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα [ν. 5009/2023 (Α΄7)].
Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την στήριξη των αγροτών και την εξεύρεση εργατικών χεριών. Είναι ένα σύνθετο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα