Σελίδες

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

ΑΑΔΕ: Ερχεται πλατφόρμα για ηλεκτρονικές καταγγελίες πολιτών - ακόμη και ανώνυμα - κατά της φοροδιαφυγής

Ενα νέο «όπλο» επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στην προσπάθειά της να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό την διακίνηση «μαύρου χρήματος» και του λαθρεμπορίου. Σε αυτή την προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός ζητάει ουσιαστικά την συνδρομή των πολιτών, ώστε να πετύχει η εγχείρημα.
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα κάνει πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα και στην οποία θα συγκεντρώνονται οι καταγγελίες των πολιτών και θα αξιολογούνται ακόμα και σε 24 ώρες οι αναφορές για φορολογικές παραβάσεις.
Νέα ψηφιακή εφαρμογή
Η νέα αυτή ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.
Μία ημέρα αργότερα ο υπουργός θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Το θέμα της φοροδιαφυγής αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό στο υπουργοί Οικονομικών έχουν σηκώσει τα μανίκια, θέλοντας να βρουν τον τρόπο ώστε να επιφέρουν ένα ισχυρό χτύπημα σε όσους κινούνται στη σκιά της παραοικονομίας και της μαύρης οικονομίας.
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών έρχεται μετά την εφαρμογή «Appodixi» η οποία λειτουργεί πάνω ένα έτος και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν μέσω του κινητού τους τη γνησιότητα των αποδείξεων και να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις.
Πώς θα γίνονται οι καταγγελίες
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών οι πολίτες επώνυμα ή ανώνυμα θα δηλώνουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία.
Εν συνεχεία τα στοιχεία αυτά θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης.
Με βάση τις καταγγελίες των πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
Όπως αναφέρουν στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού πολλές μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής έχουν αποκαλυφθεί μετά από καταγγελία ενώ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δεν πηγαίνουν πλέον για έλεγχο στα «τυφλά» αλλά στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
Το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
Στο νομοσχέδιο με τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου πιθανόν να ενσωματωθούν και οι αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών τους εισοδημάτων.
Τα μέτρα κατά φοροδιαφυγής που ενεργοποιούνται το 2024 προβλέπουν:
  1. Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων
  2. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA
  3. Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).
  4. Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
  5. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  6. Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων «δέουσας επιμέλειας» σε ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.
  7. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
  8. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα