Σελίδες

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Μειωμένη χρηματοδότηση και ληξιπρόθεσμα «πνίγουν» το ΕΣΥ - Μάχη τελευταίας στιγμής με επιφανειακά «λίφτινγκ»


Μπροστά σε έναν κυκεώνα προβλημάτων στο ΕΣΥ έχει βρεθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν έστω επιφανειακά την εικόνα των νοσοκομείων και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Μπορεί η ίδια κυβέρνηση να διανύει τον 5ο χρόνο της διακυβέρνησής της, αλλά τα νοσοκομεία παραμένουν στην ίδια αν όχι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Εξάλλου η μειωμένη χρηματοδότηση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων που φθάνουν το 1,5 δις πνίγουν το σύστημα υγείας.
Έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου
Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos, επικρατεί έντονος προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι η Υγεία αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του.
Τα τελευταία επεισόδια άλλωστε στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της υγείας, μόνο βελτίωση δεν δείχνουν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το Νοσοκομείο Μεταξά από το οποίο απομακρύνθηκε άρον άρον ο Διοικητής λόγω κακοδιαχείρισης -όπως αποκάλυψε το ethnos- που οδήγησε ακόμη και σε έλλειψη φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς.
Από την άλλη οι ατελείωτες αναμονές για ένα χειρουργείο, η έλλειψη οργάνωσης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που αναδεικνύονται καθημερινά από γιατρούς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ, καθιστούν τον τομέα της Υγείας ένα άκρως προβληματικό πεδίο ενόψει μάλιστα του κύματος των ιώσεων, της γρίπης αλλά και του Covid τώρα το Φθινόπωρο.
Το αλαλούμ με το εμβόλιο
Η κακή εικόνα βέβαια της διαχείρισης από το υπουργείο Υγείας απεδείχθη και με το αλαλούμ που προκλήθηκε με το εμβόλιο της γρίπης το οποίο αρχικά θα δινόταν μόνο με συνταγή γιατρού, αλλά η απόφαση ήρθε άρον άρον από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό  έχει δοθεί εντολή από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης στο υπουργείο Υγείας να αλλάξει άρδην την εικόνα στο ΕΣΥ έστω και επικοινωνιακά, ώστε να επιβεβαιωθούν και όσα έλεγε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί προτεραιοτήτων για την Υγεία.
Λίστα χειρουργείων και επιφανειακά «λίφτινγκ»
Για τον λόγο αυτό αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργίας της ενιαίας λίστας χειρουργείων στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Μία λίστα που όμως δεν αναμένεται να αλλάξει άρδην το φαινόμενο των αναμονών, καθώς η σειρά προτεραιότητας παρακάμπτεται με διάφορες τακτικές από τους γιατρούς στα νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν και πάλι οι ανακαινίσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία που γίνονται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ανακαινίσεις που όμως αποτελούν ουσιαστικά ένα επιφανειακό λίφτινγκ στα «Επείγοντα», αφού προσωπικό να τα στελεχώσει δεν υπάρχει, ενώ και ο τρόπος οργάνωσης και αλλαγής λειτουργίας δεν έχει ακόμη εξετασθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι επείγοντα περιστατικά στοιβάζονται στο χώρο των ΤΕΠ, λόγω της έλλειψης προσωπικού για την άμεση εξυπηρέτησή τους.
«Πονοκέφαλος» και οι ελλείψεις φαρμάκων
Και οι ελλείψεις φαρμάκων όμως αποτελούν έναν ακόμη άμεσο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και κατά συνέπεια για το υπουργείο Υγείας. Η πρόσφατη επιτροπή παρακολούθησης των ελλείψεων φαρμάκων που συστάθηκε στο υπουργείο Υγείας, προς ώρας δεν έχει ανακοινώσει δραστικά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.
Παράλληλα, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ και μέσω της οποίας θα γίνεται παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, αποτελεί επίσης ένα ερώτημα και για το πότε θα λειτουργήσει αλλά και τι αποτελέσματα θα φέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα