Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η υπόθεση των Γλυπτών βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη από αυτή τη διπλωματική απρέπεια Σούνακ: «Όποιος ρίξει μια ματιά στον διεθνή Τύπο, θα δει τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου να έχουν στην πρώτη τους σελίδα το επεισόδιο που προκάλεσε ο Σούνακ, καθώς και την αιτία του, δηλαδή την υπόθεση των Γλυπτών. Κι επειδή έως τώρα, τα εκατομμύρια των αναγνωστών των μεγαλύτερων εφημερίδων του πλανήτη, δεν γνώριζαν τις παραμέτρους, πολλώ δε μάλλον τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, οι εφημερίδες ανέπτυξαν εκτενώς το σύνολο των στοιχείων, κι έτσι ενημερώθηκε η ευρωπαϊκή και σε ένα βαθμό η παγκόσμια κοινή γνώμη» λέει στην «Η» έμπειρο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Πυρά του Βρετανικού Τύπου στον Σούνακ
Πράγματι, οι μεγάλες εφημερίδες εξαπολύουν δηλητηριώδη βέλη εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού. Για «παιδιαρίσματα» από τη μεριά του Σούνακ κάνουν λόγο γερμανικές εφημερίδες, την ώρα που η Ευρώπη ταλανίζεται από δυο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Για «διπλωματική θύελλα» στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο Σούνακ μιλάει η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico, ενώ το BBC αναφέρει τον χαρακτηρισμό «αξιολύπητος» για τον Ρίσι Σούνακ, αποδίδοντάς τον όμως σε στελέχη των Βρετανών Εργατικών. Οι Times της Νέας Υόρκης έκαναν λόγο για «παγωμένο νερό» επί του Σούνακ, ενώ παρόμοιους χαρακτηρισμούς έκαναν το Reuters και τα άλλα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης.
Όσα δημοσιεύματα επεκτείνονται, πέραν των γεγονότων του τελευταίου 36ωρού αλλά και της ιστορίας των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποδίδουν την αψυχολόγητη στάση Σούνακ, στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Γιατί ακύρωσε τη συνάντηση με τιν Μητσοτάκη ο Σούνακ;
Η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού εκλαμβάνεται ως προσπάθεια συσπείρωσης των Τόρις, ώστε να μειωθεί, κατά το δυνατόν, η ψαλίδα με τους Ουίγκς. Ωστόσο, αυτό που δεν υπολογίζει ο Ρίσι Σούνακ είναι ότι υπάρχει ισχυρό ρεύμα εντός του Συντηρητικού Κόμματος που συζητάει στα σοβαρά την επιστροφή των Γλυπτών. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ένας πολιτικός με κύρος και αξιοπιστία εντός του Συντηρητικού Κόμματος, επί χρόνια υπουργός Οικονομικών και άτομο που ασφαλώς δεν ετεροπροσδιορίζεται. Στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να διαφανεί το μέγεθος των επικρίσεων εναντίον του Σούνακ από όλο τον κόσμο, συνεπώς οι πραγματικές πολιτικές επιπτώσεις της απρέπειάς του στη βρετανική πολιτική σκηνή.
Η συνάντηση Γεραπετρίτη - Κάμερον
Στο μεταξύ ελληνικές διπλωματικές πηγές ενημέρωσαν χθες το απόγεμυα ότι στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του και πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέηβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και σχολίασε την απρέπεια Σούνακ με τη φράση «την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς συνομιλούν, νομίζω ότι Μητσοτάκης και Σούνακ θα μπορούσαν επίσης να συνομιλούν».
Πάντως, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Βρετανίας, καθώς και για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Η πρωτοβουλία Κάμερον θεωρείται από την Αθήνα ότι έγινε κατόπιν υπόδειξης της Ντάουνινγκ Στριτ 10, μετά τον ορυμαγδό των αρνητικών αντιδράσεων για την καινοφανή ενέργεια του Ρίσι Σούνακ. Τέλος οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) κράτησαν αδιάσπαστη την εθνική γραμμή, καθώς η υπόθεση των Γλυπτών αποτελεί πανεθνικό αίτημα των Ελλήνων και υπερβαίνει πολιτικούς ανταγωνισμούς και πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα