Σελίδες

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ξένοι εργάτες: Πώς θα δίνονται οι άδειες παραμονής - Το κέρδος για τους ίδιους και το Δημόσιο

Είδος υπό εξαφάνιση είναι οι εργάτες γης καθώς οι καλλιεργητές ελιάς, ροδάκινου και αμπελιών ψάχνουν απεγνωσμένα ξένους εργάτες.
Ενδεικτικό είναι ότι οι ελαιοκαλλιεργητές φέτος δυσκολεύθηκαν με τη συγκομιδή της ελιάς αφού έλλειπαν 15.000-16.000 εργάτες, ενώ η έλλειψη συνολικά 70.000 εργατών γης αποτελεί «νάρκη» για την ελληνική γεωργία.
Η διάταξη του νέου ασφαλιστικού για τις άδειες παραμονής των μεταναστών που προκάλεσε τόσο θόρυβο αφορά μόνο 30.000 αλλοδαπούς που ήδη μένουν και δουλεύουν στην Ελλάδα. Ειδικότερα στοχεύει να βάλει σε τάξη όσους βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, προφανώς «εγκλωβισμένοι» για διαφορετικούς καθώς ο πραγματικός μαγνήτης είναι η Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και όχι η Ελλάδα.
Η φιλοσοφία της διάταξης είναι να τους δώσει την ευκαιρία να ενταχθούν στον «ενάρετο κύκλο» της οικονομίας, κλείνοντας την πόρτα στους νέους μετανάστες μετά την 30ή Νοεμβρίου 2023. Η διαφορά της εν λόγω ρύθμισης σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ότι προϋποθέτει την εργασία του υποψηφίου δικαιούχου άδειας διαμονής.
Μέχρι σήμερα, οι εργάτες γης αλλά και άλλες ειδικότητες προτιμούσαν να φύγουν από τη χώρα μας με προορισμό στην Ιταλία ή την Ισπανία, όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν «χαρτιά» σε αλλοδαπούς εργάτες γης πολύ πιο εύκολα από ό,τι στη χώρα μας.
Οι τέσσερις προϋποθέσεις

Η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, με τέσσερις προϋποθέσεις για τους αιτούντες:
  1. να διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
  2. να διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023,
  3. να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
  4. να συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Για παράδειγμα, ο Amit από την Ινδία έχει έρθει πριν από τρία χρόνια παράνομα στην Ελλάδα, καταφέρνει να συντηρείται δουλεύοντας στα αμπέλια και θέλει να αποκτήσει άδεια διαμονής. Πως μπορεί να αποδείξει ότι ζει και εργάζεται στην Ελλάδα; Επιδεικνύοντας το διαβατήριο η ένα έμβασμα που έστειλε μέσω τραπέζης στην οικογένειά του η το έγγραφο εισαγωγής του σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.
Ο εργοδότης του πρέπει να τον δηλώσει στο Εργάνη και να πληρώνει τις εισφορές. Από την πλευρά του, ο Amit θα πληρώνει φόρους και εισφορές για μια τριετία με κέρδος την ασφάλιση και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Οπως επισημαίνουν τα Υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη διάταξη δεν γίνονται οι παράνομοι νόμιμοι, αλλά ρυθμίζεται η παρουσία στη χώρα των ωφελούμενων και επιτρέπεται η εργασία τους. Η ρύθμιση είναι άπαξ και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης.
Εάν οι εν λόγω αλλοδαποί δεν την αξιοποιήσουν ή αν απορριφθούν καθίστανται εκ νέου παράνομα διαμένοντες και αυτόματα επιστρεπτέοι.
Η εν λόγω ρύθμιση δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με χώρες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.
Οπως διευκρίνισε στη Βουλή ο υπουργός εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, «η τροπολογία αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι ήδη στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον και θα μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφο βεβαίας φορολογίας. Δηλαδή όχι με έγγραφο που μπορεί να πλαστογραφηθεί ή να αγοραστεί, να σας το πω πάρα πολύ απλά, αλλά με ένα έγγραφο που είναι δύσκολο να το έχει κάποιος είτε από δημόσια νοσοκομεία είτε από τράπεζα, αν είχε μπει με διαβατήριο στην Ελλάδα και έχει λήξει η θεώρηση εισόδου. Αρα, η τροπολογία αυτή δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά προσπαθεί να ωθήσει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που δουλεύει 'μαύρα', να δουλεύει άσπρα'».
Σημειώνουμε ότι παρόμοια διάταξη – όχι ακριβώς ίδια – είχε φέρει πέρυσι στη Βουλή ο Σύριζα και το 2012 το ΠΑΣΟΚ.
Πώς ωφελούνται οι μετανάστες
Η διάταξη παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι ευρίσκονται στη χώρα άνευ ισχύουσας άδειας διαμονής για μεγάλη χρονική περίοδο (τουλάχιστον τρία έτη), να εργαστούν και να αυτοσυντηρηθούν, προσφέροντας τη δυνατότητα στα τέκνα και τις συζύγους των αιτούντων να εξομαλύνουν και αυτοί το καθεστώς διαμονής τους, εφόσον μένουν στη χώρα πριν την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης.
Παράλληλα, θα μπορούν να διαμένουν με ασφάλεια στη χώρα υποδοχής, θα έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως είναι ο εμβολιασμός υπέρ της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αλλά και θα μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους, αν χρειαστεί και όταν το επιθυμούν.
Η ρύθμιση αφορά και περίπου 25.000 Ουκρανούς που διαμένουν στην Ελλάδα, υπό το ειδικό καθεστώς προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε καθεστώς νόμιμης μετανάστευσης, εάν το επιθυμούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις .
Πως ωφελείται το δημόσιο
Η διάταξη ενισχύει τα δημόσια έσοδα, σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, και μειώνει τη δαπάνη των μηνιαίων επιδομάτων που σήμερα χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο, σε όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα