Σελίδες

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ευρωεκλογές: Η επιστολική ψήφος ως ένα πρώτο ανάχωμα στην τεράστια αποχή


Την απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει την επιστολική ψήφο ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν στη συνέχεια με ειδική συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ιστορική» τη μεταρρύθμιση, ενώ η Νίκη Κεραμέως και ο Θοδωρής Λιβάνιος περιέγραψαν αναλυτικά τη διαδικασία.
Η θέση της κυβέρνησης
Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι η επιστολική ψήφος θεσπίζεται για τη διευκόλυνση όσων Ελλήνων πολιτών κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό κι έχουν δυσκολίες να μεταβούν στα κατά τόπους προξενείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και σε όσους έχουν δυσκολίες πρόσβασης στα εκλογικά κέντρα. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας πολύ πιο σημαντικός λόγος: Η έκρηξη της αποχής, όπως αυτή καταγράφηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ανησυχήσει συνολικά το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία.
Στόχος η αποχή στις επικείμενες ευρωεκλογές
Ειδικά η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που είναι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχει παράδοση υψηλότερης αποχής στη χώρα μας από τις εθνικές εκλογές ή τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Γι αυτό η χθεσινή κυβερνητική πρωτοβουλία θα κάνει «ποδαρικό» στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και στη συνέχεια θα εκτιμηθεί πώς θα εφαρμοστεί και στις άλλες αναμετρήσεις με κάλπη. Η ανακήρυξη των συνδυασμών γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης υποψηφίων. Επανέρχεται το κώλυμα των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Για να ανακηρυχθεί ένας συνδυασμός πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή να περιλαμβάνει 42 υποψηφίους με τουλάχιστον 17 από το ένα φύλο.
Η διαδικασία
Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή, όσο ίσως θα περίμενε κάποιος με ουσιαστικά προβλήματα πρόσβασης σε εκλογικό κέντρο: Ο εκλογέας πρέπει τουλάχιστον 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές να αιτηθεί με χρήση κωδικών taxisnet να κάνει χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου. Στη συνέχεια πιστοποιείται η ταυτότητά του και ακολούθως λαμβάνει ένα φάκελο ταχυδρομικά. Αυτός περιέχει ένα μόνο ψηφοδέλτιο, στην μια πλευρά του οποίου περιλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα που εκτίθενται ως υποψήφια στις ευρωεκλογές.
Ο εκλογέας επιλέγει το κόμμα της αρεσκείας του σημειώνοντας το αντίστοιχο κουτάκι.Στο πίσω μέρος του ψηφοδελτίου υπάρχουν αριθμημένα κουτάκια, ίσα με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό υποψηφίων ευρωβουλευτών. Κάθε κουτάκι με αριθμό ανταποκρίνεται σε έναν ευρωβουλευτή, ανάλογα με το κόμμα που ψήφισε στο μπροστά μέρος τους ψηφοδελτίου ο εκλογέας.
Στο φάκελο υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα γίνει η σταυροδοσία, ώστε να επιλεγεί ο αριθμός που αντιστοιχεί στον ευρωβουλευτή, τον οποίο έχει επιλέξει ο εκλογέας. Τέλος, το ψηφοδέλτιο μπαίνει μέσα σε ειδικό απαντητικό φάκελο που επίσης υπάρχει στο kit που παραλαμβάνει όποιος επιλέξει την επιστολική ψήφο και ταχυδρομείται χωρίς επιβάρυνση του πολίτη.
Οι φάκελοι παραλαμβάνονται από επιτροπή της οποίας προΐσταται δικαστικός (ουσιαστικά υπέχει θέση δικαστικού αντιπροσώπου) και έχει ως μέλη, δικαστικούς υπαλλήλους (στη θέση της εφορευτικής επιτροπής).
Η στάση της αντιπολίτευσης
Η αντιπολίτευση σε γενικές γραμμές υποδέχθηκε με θετική στάση την κυβερνητική πρωτοβουλία, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του , Στέφανου Κασσελάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άργησε να φέρει αυτή τη ρύθμιση, ενώ παράλληλα εξέφρασε προβληματισμούς για συνταγματικά ζητήματα και πιθανά προβλήματα μυστικότητας της ψήφου. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι όλα αυτά τα θέματα θα λυθούν μόλις κατατεθεί προς διαβούλευση και στη συνέχεια στη Βουλή προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα