Σελίδες

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Μανιακός δωσίλογος: Ο «κοντός διάβολος» - Ακόμα στοιχειώνει τη Νορβηγία η δράση και το αμφιλεγόμενο τέλος του

Ήταν μανιακός δωσίλογος. Τον χλεύαζαν «κοντό» και εκείνος τους εκδικήθηκε σκοτώνοντας. Ακόμα στοιχειώνει η δράση και το αμφιλεγόμενο τέλος του Διαβόλου της Νορβηγίας…
Τα δίδυμα κοριτσάκια έφυγαν από το σχολείο τρέχοντας, κλαμένα και πανικόβλητα. Μπήκαν στο σπίτι κι άρχισαν να φωνάζουν τη μητέρα τους με λυγμούς. Εκείνη, ψύχραιμη, τα χάιδεψε στο κεφάλι και τα καθησύχασε: «Έλα, πείτε μου τι συνέβη, γιατί κλαίτε;»
Τα παιδιά πήραν βαθιά ανάσα και με ένα στόμα της απάντησαν: «Γιατί μαμά μας φωνάζουν καθάρματα του Ρίνναν; Ποιος ήταν ο Ρίνναν;»…
Η μητέρα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή φαινόταν ατάραχη και νηφάλια, ξαφνικά σκοτείνιασε· άρχισε να κλαίει πιο γοερά από τα παιδιά κι έφυγε να κρυφτεί στο δωμάτιό της· δεν είχε μιλήσει μίλησε ποτέ στα δυο κοριτσάκια για τον Χένρι Ρίνναν, τον αδελφό της, ούτε θα το έκανε στο μέλλον. Όμως τα δυο παιδιά- η Μέτε και η Γιάνε Γιόρσταντ- κατάλαβαν ότι η οικογένεια έχει ένα σκοτεινό μυστικό…
Σήμερα η Μέτε και η Γιάνε είναι κοντά στα 55 κι ακόμα ο «Χένρι Ρίνναν» τις κυνηγάει...
«Είμασταν στο δρόμο, φοιτήτριες, όταν κάποιος μας σταμάτησε, δήθεν κάτι να ρωτήσει και μάς έφτυσε στο πρόσωπο! Ο διαβόητος θείος μας δεν μας άφησε ποτέ να ησυχάσουμε»! Ποιος ήταν λοιπόν ο Χένρι Ρίνναν, που σαν φάντασμα προκαλούσε ακόμα, 50 χρόνια μετά, τρόμο και απέχθεια στους Νορβηγούς;

Η Μέττε και η Γιάννε

Πήρε μπόι σκοτώνοντας...

Ο Χένρι, ήταν ασυνήθιστα κοντός για Νορβηγό· μόλις 1 μέτρο και 61 εκατοστά. Κι αυτό ο Χένρι Ρίνναν το πλήρωσε ο ίδιος με ένα βαθύ σημάδι στην ψυχή του και οι άλλοι, με δεκάδες σφαίρες στο κορμί τους…
Ο Χένρι Ρίνναν ήταν ένας από τους πλέον απεχθής και διαβόητους συνεργάτες των Ναζί (στον τόπο μας θα τους λέγαμε δωσίλογους) που κυνήγησε, βασάνισε και σκότωσε ομοεθνείς του, γιατί τον έλεγαν «κοντό»!
Γεννημένος στο Levanger της Νορβηγία στις 14 Μαΐου 1915, ο Ρίνναν ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και μέλος του Κόμματος που αργότερα θα συνεργαζόταν με τους Ναζί κατακτητές. Το ασυνήθιστο χαμηλό ύψος του Χένρι ήταν η αιτία να απομονωθεί, να τον περιγελούν και να νιώθει μίσος για τα άλλα παιδιά· εργάστηκε για λίγο πλάι τον θείο του, αλλά όταν πιάστηκε να κλέβει διώχτηκε κακή κακώς.
Όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στη Φινλανδία, ο Ρίνναν προσπάθησε να καταταγεί στον στρατό για να πολεμήσει, αλλά κι εκεί το ύψος του τον «σταμάτησε»: απορρίφθηκε λόγω της σωματικής διάπλασης. Και για κάτι ακόμα: δεν είχε δόντια! Η πάνω γνάθος του Χένρι ήταν τεχνητή και αυτό θεωρήθηκε ένας λόγος ακόμα για να τον απορρίψουν.
Όταν οι Ναζί εισέβαλλαν στην πατρίδα του, το 1940, ο Ρίνναν επιστρατεύθηκε ως οδηγός σε φορτηγό. Κι όταν επικράτησαν οι Ναζί και ο «άνθρωπός τους» ο Κουίσλιγκ ανέλαβε την εξουσία, ο Ρίνναν, στρατολογήθηκε από την Γκεστάπο· και το έκανε με ευχαρίστηση, γιατί έτσι θα μπορούσε να εκδικηθεί όλους εκείνους που τον περιγελούσαν για το μπόι του. Ο Ρίνναν συνεργάστηκε στενά με τους Γερμανούς της Ασφάλειας (Sicherheitspolizei - SiPo) στο Τρόντχαϊμ. Κι έπειτα ακολούθησε τα μέλη της Ομάδας Λόλα- ανεξάρτητης μονάδας της Γκεστάπο, επανδρωμένη από περίπου 60 Νορβηγούς πληροφοριοδότες- που σύντομα, όλοι τους, θα αναφέρονταν στον «κοντό», τον επικεφαλής πια Χένρι Ρίναν!


Ο «κοντός διάβολος» στη φυλακή

Οι υπηρεσίες που προσέφεραν oi Sonderabteilung Lola στους Ναζί, ήταν να διεισδύουν σε Αντιστασιακές ομάδες, να παρακολουθούν συμπολίτες τους σε λεωφορεία, τρένα, καφέ κ.λπ. και να τους παραδίδουν- αν διαφαινόταν η αντιστασιακή τους δράση- στους δημίους των Γερμανών Οι πράκτορες του Ρίνναν εργάστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με τις Αντιστασιακές ομάδες και να διεισδύσουν στα δίκτυά τους.
Δολοφονίες και βασανιστήρια
Η συμμορία του Ρίνναν ήταν υπεύθυνη για το θάνατο τουλάχιστον εκατό ανθρώπων από τη Νορβηγική Αντίσταση, αλλά και τη βρετανική υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), επίσης βρισκόταν πίσω από βασανιστήρια εκατοντάδων κρατουμένων, και σε περισσότερες από χίλιες συλλήψεις. Ο Ρίνναν λειτούργησε αυτόνομα και σχεδόν δίχως καμία παρέμβαση από τους Γερμανούς διευθυντές του, σκοτώνοντας, ο ίδιος προσωπικά, και βασανίζοντας ασύστολα! Πολλές φορές προσπάθησαν Νορβηγοί πατριώτες να τον «βγάλουν από τη μέση», δίχως όμως αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, μάλιστα, ο Ρίνναν διορίστηκε υπολοχαγός των SS και τιμήθηκε με τον Σιδηρού Σταυρό Β’ τάξης το 1944.
Μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, τον Μάιο του 1945, ο Ρίνναν και ομάδα οπαδών του προσπάθησαν να διαφύγουν στη Σουηδία, αλλά συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Ο Ρίνναν κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή με απώτερο σκοπό να διαφύγει στη Σοβιετική Ένωση και να εργαστεί ως κατάσκοπός της, αλλά συνελήφθη έπειτα από λίγες μέρες.
Ο Ρίνναν δικάστηκε και καταδικάστηκε για δολοφονίες, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και προδοσία της Πατρίδας. Να σημειωθεί ότι κατά την κράτησή του ο Ρίνναν ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και πολλές φορές είχε υποβληθεί σε εικονική εκτέλεση.


Το αμφιλεγόμενο τέλος του
Τέσσερις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου του 1947, ο Χένρι Ρίνναν έβγαινε από το κελί του στο φρούριο Kristiansten. Ένας φρουρός του θα του έδενε τα μάτια και θα τον οδηγούσε στην αυλή, όπου θα τον έστηνε σε έναν στύλο. Ο Ρίνναν δεν έδειξε κανένα συναίσθημα· στις 04:05, εκτελέστηκε με τυφεκισμό. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η στάχτες του ενταφιάστηκαν σε μυστικό σημείο.
Κι ακόμα στη Νορβηγία, η στάχτη από τη φωτιά του μίσους για τον «κοντό» δεν έχει επικαθίσει. Ειπώθηκε ότι ο Χένρι Ρίνναν ήταν ο πιο χρήσιμος μη Γερμανός που είχε στην υπηρεσία του ο Χάινριχ Χίμλερ σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη. Ο ίδιος ο Ρίνναν, ισχυρίστηκε ότι το κομμουνιστικό του αρχείο περιελάμβανε 5.000 ονόματα και ήταν πρόθυμος να τα παραδώσει στους Συμμάχους με αντάλλαγμα τη ζωή του· ουδείς του έδωσε σημασία.
Κι όμως κι εδώ υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Εβδομάδες μετά την εκτέλεση του Ρίνναν, κυκλοφόρησαν φήμες ότι είναι ακόμα ζωντανός! Κάποιοι- αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν- τον είχαν δει να οδηγείται σε ένα αεροπλάνο λίγες ώρες μετά την υποτιθέμενη εκτέλεσή του. Πολλοί ψιθύριζαν ότι ο φάκελος με τα ονόματα των κομμουνιστών του είχε σώσει τη ζωή. Και το 1994, ο αδελφός του Ρίνναν αμφισβήτησε τις συνθήκες γύρω από την εκτέλεση του Χένρι.
Τα επιχειρήματα των Αρχών για να αποδείξουν τον θάνατο του Προδότη, ήταν ότι ο Εθνικός Αρχειοφύλακας επεσήμανε πως υπήρχε τεκμηρίωση για την εκτέλεση του Ρίνναν. Η τεκμηρίωση περιελάμβανε: 
1.Απόδειξη στην οποία ο επιθεωρητής του κρεματόριου επιβεβαίωνε ότι παρέλαβε τη σορό. 
2. Ααναφορά στην οποία ο αρχηγός της αστυνομίας του Τρόντχαϊμ επιβεβαίωνε ότι η ποινή έχει εκτελεστεί και... 
3. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου είχει αποσταλεί στο δικαστήριο του Τρόντχαϊμ. Επίσης το αρχείο της Στατιστικής της Νορβηγίας είχε καταχωρήσει τον θάνατο του Ρίνναν στο μητρώο, όμως…
Όμως ουδείς είδε τον νεκρό του Ρίνναν εκτός από τους «εκτελεστές» του. Και ενώ συνηθιζόταν εκείνη την εποχή να κινηματογραφούνται οι θανατώσεις τέτοιων απεχθών δωσιλόγων ή εγκληματιών πολέμου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη με την εκτέλεση του Χένρι Ρίνναν. Και ο καθένας μπορεί να σκέπτεται να και υποστηρίζει ό,τι θέλει. Τι να του «πουν» τα χαρτιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα