Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

«Δίκοπο μαχαίρι» η υποψηφιότητα Μπελέρι για τη ΝΔ: Οι διαφωνίες του ελληνικού ΥΠΕΞ και η ρήξη στις Βρυξέλλες


Στην αμφιλεγόμενη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να κατεβάσει υποψήφιο στις Ευρωεκλογές τον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας Φρέντι Μπελέρι είναι αφιερωμένο  δημοσίευμα του Politico.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, το Politico κάνει αναδρομή στην πολύκροτη υπόθεση του έγκλειστου δημάρχου που διχάζει αποτελώντας παράλληλα «θύμα πολιτικής σκευωρίας για τους Έλληνες», αλλά «απειλή για την εθνική ασφάλεια» των Αλβανών.
Η φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας - που αποτελεί βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης στον "πόλεμο" κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα - έχει επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις των Τιράνων με την Αθήνα, που απειλεί τώρα να «παγώσει» τον ευρωπαϊκό δρόμο του Ράμα.
Όπως διαβάζουμε στο Politico, για το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας η επιλογή του Μπελέρη για το ευρωψηφοδέλτιο απαιτούσε λεπτούς πολιτικούς υπολογισμούς.
Υποστηρίζοντας έναν φυλακισμένο Έλληνα, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να επιδείξει τα πατριωτικά της διαπιστευτήρια σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαρροές προς τα ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του εθνικιστικού κόμματος «Ελληνική Λύση» και της υπερορθόδοξης «Νίκης».
«Η υποψηφιότητα του Μπελέρη έχει έναν πολύ βαρύ συμβολισμό. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά - και όχι μόνο με λόγια - για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, το καταλαβαίνουν», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Από την άλλη πλευρά, η επιλογή ενός άνδρα με «σκοτεινό παρελθόν», ο οποίος εκτίει διετή ποινή φυλάκισης, καταδικασμένος για εξαγορά ψήφων, είναι κάθε άλλο παρά ακίνδυνη.
Αφενός θα προκαλέσει εύλογα την έντονη αντίδραση της Αλβανίας κι αφετέρου θα ενοχλήσει και τους υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ - οι οποίοι κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία πως σαμποτάρει τη διαδικασία, ανάγοντας στο ευρωπαϊκό επίπεδο μια διμερή διαμάχη για το κράτος δικαίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως - επικαλούμενο αρκετούς αξιωματούχους - το Politico υποστηρίζει πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν επιφυλακτικό για την επιλογή Μπελέρη, ενώ εξέφρασε «ισχυρές επιφυλάξεις» για την υποψηφιότητά του.
«Η απόφαση για την υποψηφιότητα του Μπελέρη έπρεπε να σταθμίσει το εκλογικό κέρδος και το μέγεθος της υποστήριξης εντός του κόμματος από τη μία πλευρά, έναντι των σχέσεων με την Αλβανία και την πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας από την άλλη», ανέφερε ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής στο Sciences Po του Παρισιού.
«Η απόφαση που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι η ζυγαριά έγειρε τελικά υπέρ της πρώτης επιλογής».
Το χρονικό της σύλληψης και το «αμαρτωλό» παρελθόν
Ο Φ
ρεντι Μπελέρη εξελέγη δήμαρχος της Χιμάρας στις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου πέρυσι.
Μόλις δύο ημέρες πριν είχε συλληφθεί, με την κατηγορία πως προσέφερε 40.000 αλβανικά λεκ (390 δολάρια τότε) για να «αγοράσει» οκτώ ψήφους. Τελικά, ο Μπελέρι κέρδισε τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Γκιόργκι Γκόρο με 19 ψήφους διαφορά, ωστόσο δεν μπόρεσε να ορκιστεί καθώς βρισκόταν υπό κράτηση.
Οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι είναι θύμα της πολιτικής παγίδας που έστησαν οι Σοσιαλιστές του Αλβανού πρωθυπουργού, ενώ ο Μπελέρι δεν σταματά να διαμαρτύρεται για την αθωότητά του.
«Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες, εκτός από έναν που δωροδοκήθηκε από την αστυνομία, με έναν ¨"διορισμένο" δικαστή, σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σήμερα σε δύο χρόνια φυλάκιση", έχει σημειώσει σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι υποψίες της Αλβανίας για την απειλή Μπέλερι έχουν βαθιές ρίζες, με τα Τίρανα να υποστηρίζουν ότι εμπλέκεται σε ένα αλυτρωτικό τρομοκρατικό δίκτυο.
Υπενθυμίζεται πως το 1995 - ένα χρόνο μετά από την επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιώτες - ο Μπελέρι συνελήφθη και καταδικάστηκε στην Ελλάδα σε τρία χρόνια με αναστολή για παράνομη κατοχή όπλων [πριν πέσει «στα μαλακά» θεώρηθηκε ότι άνηκε στην τρομοκρατική οργάνωση ΜΑΒΗ και είχε εμπλοκή σε παραστρατιωτική δράση στα ελληνοαλβανικά σύνορα].
Η φερόμενη εμπλοκή του σε αυτές τις δραστηριότητες έχει επανειλημμένα ερευνηθεί από την αλβανική δικαιοσύνη - το 1994, το 2005 και το 2015 - χωρίς όμως να βρεθούν επαρκή στοιχεία εναντίον του. Ο Μπελέρι προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του σφραγισμένου διαβατηρίου του ότι βρισκόταν στην Κύπρο όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση του 1994.
Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Γκόρο συνελήφθη τον Απρίλιο με την κατηγορία της διαφθοράς, έπειτα από καταγγελία του Μπελέρι πως χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα για να αποκτήσει κρατική γη και να χτίσει θέρετρο. Αυτή τη στιγμή χρέη αναπληρώτριας δημάρχου εκτελεί η Μπλερίνα Μπάλα από την ομάδα των Σοσιαλιστών.
Οι αξιώσεις της Αθήνας και η ρήξη με τους συμμάχους
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υπόθεση Μπελέρη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή υπόθεση και όχι ως διμερές ζήτημα, καθώς αποτελεί ζήτημα κράτους δικαίου σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Η Αθήνα επιμένει επίσης ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ θα πρέπει να είναι αλληλένδετη με τις εγγυήσεις για σεβασμό της ελληνικής μειονότητας.
Σύμφωνα πάντα με το Politico, οι σχέσεις της Ελλάδας με ορισμένους από τους συμμάχους της στην ΕΕ έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από την υπόθεση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το το Βερολίνο, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μιλά δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας της Αλβανίας στην ΕΕ παρά τις αντιρρήσεις της Αθήνας.
Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα προειδοποίησε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ ότι ήταν έτοιμη να μπλοκάρει την Αλβανία εάν δεν σεβόταν τα δικαιώματα του Μπελέρι.
«Προς το παρόν, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστεί ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο Άγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
«Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας ελάχιστα βοήθησε την ελληνική κοινότητα στη Χειμάρρα», έχει σχολιάσει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η ελληνική μειονότητα χρειάζεται τον Μπελέρη ως δήμαρχο της Χειμάρρας. Αυτό θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά η αγωνία του Μητσοτάκη να σταματήσει την απώλεια ψήφων προς τα δεξιά κόμματα τον οδήγησε να χειριστεί τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο»
Για «λαϊκιστική, καιροσκοπική και κοντόφθαλμη» έκανε λόγο η Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα