Σελίδες

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

ΕΣΥ: «Δύο παράλληλα συστήματα» οδηγούν στην «απόλυτη ιδιωτικοποίηση» της Υγείας

Διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ σε ιδιώτες γιατρούς άνοιξε η νυχτερινή τροπολογία που επανακατέθεσε το υπουργείο Υγείας, σε άσχετο νομοσχέδιο, για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία. Η επίμαχη τροπολογία, που λόγω των αντιδράσεων είχε αποσυρθεί από το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (26/04) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκαλώντας νέα έκρηξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.
Η τροπολογία, που ψηφίστηκε μόνο από τους «γαλάζιους» βουλευτές, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, «είναι μια νομοθετική πρόνοια που στόχο έχει τη συνεργασία δύο παράλληλων συστημάτων, του δημόσιου συστήματος υγείας και του ιδιωτικού τομέα, για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».
Μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών «δίνεται τώρα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που προγραμματίζει στις 16 Μαΐου μεγάλη Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση με Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλης και πορεία με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας.
Όλοι εναντίον της τροπολογίας
Στη Βουλή, τη Μ. Δευτέρα (29/04) η κυβέρνηση δέχθηκε καταιγιστικά πυρά από την αντιπολίτευση ενώ η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
«Ιδιωτικοποιείτε τη δημόσια υγεία, με μία μεταμεσονύκτια τροπολογία τη Μεγάλη Εβδομάδα», ανέφερε σε παρέμβασή του, στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την «κατάπτυστη», όπως τη χαρακτήρισε, τροπολογία. Ανέφερε πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι τα απογευματινά χειρουργεία, με τον τρόπο που τα σχεδίασε, θα ήταν ο Δούρειος Ίππος κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.
Να αποσύρει την «απαράδεκτη τροπολογία» για τη «συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία» κάλεσε τον υπουργό Υγείας ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, σχολίασε πως όσες εκκλήσεις και να απευθύνει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν θα την αποσύρει καθώς «με τη φόρα που έχετε πάρει και με την ιδεοληπτική σας εμμονή ενάντια σε κάθετι δημόσιο, δεν θα σταματήσετε πουθενά».
Η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ «αποδεικνύει την υποκρισία της», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου. «Εισάγετε, από την πίσω πόρτα, ιδιώτες γιατρούς για να κάνουν χειρουργεία. Η πολιτική σας εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και είναι μακριά από τα προβλήματα των πολιτών, ειδικά εκείνους που ζουν σε δύσκολες συνθήκες» πρόσθεσε.
«Δεν φτάνει που καθιερώσατε τη δυνατότητα των γιατρών του Δημοσίου να ασκούν ιδιωτικό έργο, τώρα έρχεστε να το απογειώσετε δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, βάζετε έναν ακόμα κρίκο για την εμπορευματοποίηση της υγείας» είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παρασκευή Δάγκα.
Υπερασπίστηκε με θέρμη την τροπολογία ο Γεωργιάδης
«Βάζετε το κεφαλάκι σας σαν την στρουθοκάμηλο στην άμμο και παριστάνετε ότι δεν βλέπετε το πρόβλημα», είπε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας, για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία, «είναι μια νομοθετική πρόνοια που στόχο έχει τη συνεργασία δύο παράλληλων συστημάτων, του δημόσιου συστήματος υγείας και του ιδιωτικού τομέα, για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».
Το Ευρωβαρόμετρο και η ανησυχία των πολιτών
Το θέμα της δημόσια υγείας φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα του έλληνες με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, να αποτυπώνει τα κομβικά ζητήματα πριν την κάλπη.
Οι έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου τους τα επόμενα πέντε χρόνια και θέτουν τη δημόσια υγεία, τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο επίκεντρο.



Μάλιστα, σε ποσοστό 56% λένε πως στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας θα έπρεπε να είναι η δημόσια υγεία (56%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%).
Έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας Public Issue στις αρχές του μήνα κατέδειξε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αποτιμούν πολύ αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε 12 τομείς, με τα πιο μελανά χρώματα να περιγράφουν την Ακρίβεια, την Προστασία του Πολίτη και τη Διαφάνεια.
Απολύτως αρνητική είναι η ετυμηγορία της κοινής γνώμης και ως προς τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής σε σειρά άλλων τομέων. Ειδικότερα, το 69% των πολιτών καταγράφει επιδείνωση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, το 66% βλέπει χειροτέρευση στο πεδίο της δημόσιας εκπαίδευσης, το 60% στη Γεωργία και το 58% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα