Φτωχή αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου έπειτα από την καταστροφική περσυνή χρονιά, όπου ο νομός δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 20% της μέσης παραγωγής
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η κλιματική αλλαγή που έχει επιφέρει μια ιδιαίτερα μεγάλη περίοδο ανομβρίας στο νομό Λασιθίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες από την άνοιξη κι έπειτα, οδηγεί τους ελαιοπαραγωγούς της Σητείας της Ιεράπετρας και του Μεραμπέλλου σε μια πτωχή σε παραγωγή ελαιόλαδου σαιζόν, έπειτα από την καταστροφική περσυνή χρονιά όπου ο νομός δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 20% της μέσης παραγωγής. Φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει γύρω στο 30%.
«Από την περασμένη Άνοιξη με τους πρώιμους καύσωνες και την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ανομβρίας, διαβλέπαμε ότι παρά την καλή ανθοφορία, δεν θα είχαμε σωστή καρπόδεση γιατί τη στιγμή που τα λιόφυτα μας ήθελαν πολύ νερό για να δέσουν οι ανθοί δεν είχαμε διαθέσιμο νερό να ποτίσουμε, ούτε και στις αρδευόμενες εκτάσεις της Σητείας. Ειδικά στους μη αρδεύσιμους ελαιώνες, η καταστροφή είναι 100% και μας θυμίζει την καταστροφή των προηγούμενων δυο ετών στην Ισπανία. Η ζημιά σε ορισμένα χωριά είναι από 70-80%» μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και ειδικός σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έκαναν το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου στα χωριά της Σητείας μαζί με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκο Δασκαλάκη και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Σητείας κ. Μανόλη Μαυροματάκη, προκειμένου να κάνουν την απαραίτητη αυτοψία και την εκτίμηση της ζημιάς, για να δρομολογήσουν τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν , ώστε να διεκδικήσουν τις απαραίτητες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για λογαριασμό των πληγέντων από την κλιματική αλλαγή ελαιοπαραγωγών.
«Επισκεφτήκαμε τους ελαιώνες στα χωριά Ζάκρο, Παλαίκαστρο, Σκοπή και Πισκοκέφαλο που έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά η οποία κυμαίνεται από 70-80% λόγω ακαρπίας και σχινοκαρπίας. Στα υπόλοιπα χωριά της Σητείας καθώς επίσης και στο Μεραμπέλλο αλλά και στην ξηροθερμική Ιεράπετρα η απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών φτάνει μέχρι και στο 50%. Αυτή η ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς έρχεται δυστυχώς, έπειτα από την προηγούμενη καταστροφική περσυνή ελαιοκομική περίοδο. Για παράδειγμα στη Ζάκρο εφέτος περίμεναν οι αγρότες παραγωγή λαδιού γύρω στους 1.200 τόνους και δε θα βγάλουν ούτε 200 τόνους. Στη Σκοπή περίμεναν 900 τόνους λάδι και θα βγάλουν γύρω στους 150 με 200 τόνους. Οι αγρότες που ζουν μόνο από την παραγωγή και την πώληση του λαδιού, εφέτος στη Σητεία θα πεινάσουν αν δε βρουν άλλη δουλειά να κάνουν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο νομό Λασιθίου μέχρι τώρα διαπιστώνεται ότι και η φετινή χρονιά, εξαιρουμένων λίγων περιοχών, χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς με κατά τόπους εμφάνιση και σχινοκαρπίας.
Στις 29 Απριλίου έγινε συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλη Μαυροματάκη με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, με σκοπό να ενεργήσουν από κοινού για την αποζημίωση των παραγωγών από την μειωμένη παραγωγή της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου 2023, σύμφωνα με την έκθεση και τα στοιχεία της αίτησης για αποζημίωση που είχε υποβληθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.
Για τον ίδιο σκοπό ο κ. Μανόλης Μαυροματάκης είχε συναντηθεί στις 20 Φεβρουαρίου με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρο Τζεδάκη, προκειμένου να διορθωθούν τα στοιχεία της αίτησης αποζημίωσης 2023, με την πραγματική παραγωγή, επειδή τα στοιχεία αφορούσαν τότε την προβλεπόμενη, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται μεγαλύτερη παραγωγή.
Σχετική αναφορά για τις αιτήσεις αποζημίωσης από την μειωμένη παραγωγή των ετών 2018 – 2021 και 2023 έγινε από τον πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργο Τσιφετάκη, εκπροσωπώντας την Ένωση Σητείας στις 29 Μαΐου, στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Κελέτση και στον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Δήμο Σητείας. neakriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα