Σελίδες

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Επώνυμες αλλά και ανώνυμες πληρωμές με το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ


Η ΕΚΤ δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση προόδου σχετικά με τη φάση προετοιμασίας του ψηφιακού ευρώ, η οποία ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2023 με στόχο να τεθούν οι βάσεις για την πιθανή έκδοση ψηφιακού νομίσματος.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ περιλαμβάνει μια λειτουργία εκτός σύνδεσης που θα προσφέρει στους χρήστες ένα επίπεδο απορρήτου που μοιάζει με μετρητά για πληρωμές σε φυσικά καταστήματα και πληρωμές μεταξύ προσώπων.
Δηλαδή, όταν ο χρήστης πληρώνει εκτός σύνδεσης, τα προσωπικά στοιχεία συναλλαγής θα είναι γνωστά μόνο στον πληρωτή και στον δικαιούχο πληρωμής και δεν θα κοινοποιούνται στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, στο Ευρωσύστημα ή σε οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών υποστήριξης.
Τους τελευταίους μήνες, η ΕΚΤ συμφώνησε στα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να εγγυηθεί ότι οι ηλεκτρονικές ψηφιακές συναλλαγές σε ευρώ θα παρέχουν ακόμη υψηλότερα πρότυπα απορρήτου από τις τρέχουσες λύσεις ψηφιακών πληρωμών, ενώ θα εξακολουθούν να διασφαλίζουν την ισχυρή προστασία του τελικού χρήστη έναντι της απάτης.
Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν μέτρα τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ψευδωνυμοποίησης, του κατακερματισμού και της κρυπτογράφησης δεδομένων, για να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι σε θέση να συνδέσει απευθείας τις ψηφιακές συναλλαγές σε ευρώ με συγκεκριμένους χρήστες.
Σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα έχουν πρόσβαση μόνο στα προσωπικά δεδομένα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ, όπως οι κανονισμοί κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για τη χρήση δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα χρειάζονταν τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών. Ως εκδότης και πάροχος υποδομής πληρωμών για ένα ψηφιακό ευρώ, η ΕΚΤ θα εποπτεύεται από ανεξάρτητες αρχές προστασίας δεδομένων που θα παρακολουθούν τη συμμόρφωσή της με τον Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUDPR) και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).
Οι ανώνυμες συναλλαγές
Το Ευρωσύστημα αναπτύσσει μια λειτουργία εκτός σύνδεσης που θα επιτρέπει στους χρήστες ψηφιακών ευρώ να πληρώνουν, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο αφού προφορτώσουν τον ψηφιακό λογαριασμό τους σε ευρώ μέσω Διαδικτύου ή ΑΤΜ.
Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ των συσκευών εκτός σύνδεσης - π.χ. κινητών τηλεφώνων ή καρτών πληρωμής - που ανήκουν στους χρήστες που συμμετέχουν στη συναλλαγή, χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε τρίτους.
Επίσης, η ΕΚΤ διερευνά τα τεχνικά εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον διακανονισμό ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ εκτός σύνδεσης απευθείας στις συσκευές των τελικών χρηστών.
Πάντως, η ΕΚΤ έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα ζητήματα παράδοσης και στον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής χρημάτων εκτός σύνδεσης ψηφιακών πορτοφολιών ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διεξαγωγής ελέγχων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της πλαστογραφίας.
Για πληρωμές εκτός σύνδεσης, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους, ενώ το Ευρωσύστημα διερευνά επίσης την πιθανή χρήση έξυπνων καρτών με μπαταρία ή έξυπνων καρτών χωρίς τροφοδοσία που χρησιμοποιούν συσκευή γέφυρας επικοινωνίας.
Η αποτελεσματική εφαρμογή ενός ψηφιακού ευρώ εκτός σύνδεσης σε κινητές συσκευές θα εξαρτηθεί τελικά από τις απαιτήσεις που ορίζονται για τους κατασκευαστές εξοπλισμού και τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον κανονισμό για το ψηφιακό ευρώ.
Ψηφιακά όρια κατοχής ευρώ
Ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ πρέπει να διασφαλίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως ως μέσο πληρωμής, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν όρια ως προς την κατοχή ψηφιακού ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ενώ οι έμποροι, θα έχουν μηδενικό όριο κατοχής, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να συσσωρεύουν αποθέματα ψηφιακού ευρώ, αλλά θα μπορούν να πραγματοποιούν συγκεκριμένους τύπους πληρωμών.
Επιπλέον, οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να συνδέσουν το ψηφιακό τους πορτοφόλι (ευρώ) με έναν εμπορικό τραπεζικό λογαριασμό, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω του ψηφιακού τους πορτοφολιού ευρώ χωρίς να χρειάζεται να το προφορτώσουν με χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα