Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Μηχανογραφικό 2024: Οι «10 εντολές» για τη σωστή επιλογή σχολών

Έχοντας πλέον υπολογίσει τα μόρια, που κατέκτησαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία τις επόμενες μέρες, αυτή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Το σημαντικότερο είναι να μη βιαστούν και να ζητήσουν βοήθεια από εκπαιδευτικούς ή ειδικούς οι οποίοι μπορεί να τους αποτρέψουν από σοβαρά λάθη και παραλείψεις.
Οι παράγοντες, που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλοί και γι΄ αυτό χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση και με τους γονείς καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας και κατά πόσο μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στα υψηλά έξοδα των σπουδών σε άλλη πόλη. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την προθεσμία για την κατάθεση του μηχανογραφικού, η οποία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση του.
Συνήθως υπάρχει ένα περιθώριο 10 ημερών έως την ημέρα που πρέπει να γίνει η οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού, όποτε υπάρχει χρόνος για να εξετάσει κάποιος σοβαρά τις επιλογές, που έχει. Είναι πρακτικό να τυπώσετε το μηχανογραφικό και να κάνετε σημειώσεις πάνω σε αυτό- για αρχή – με τις προσωρινές προτιμήσεις. Ασφαλώς το Α και το Ω είναι να διαλέξετε στις πρώτες επιλογές, σχολές, που πραγματικά σας ενδιαφέρουν γιατί διαφορετικά όπως έχει δείξει η ιστορία το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψετε τις σπουδές. Ασφαλώς και δεν πρέπει να κάνετε επιλογές με κριτήριο τις προβλέψεις για τις βάσεις. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την πορεία των βάσεων διότι επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Τι άλλο πρέπει να μετρήσετε πολύ σοβαρά; Τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρει μια σχολή και τους τομείς απασχόλησης. Ναι δυστυχώς πολλές σχολές δίνουν πτυχίο, που δεν έχει καμία ζήτηση στην αγορά εργασίας και οι πτυχιούχοι καταλήγουν σε άσχετες δουλειές ή και χειρότερα στην ανεργία.
Στις περιπτώσεις που τα μόρια σας είναι χαμηλά,καλό θα ήταν να σκεφτείτε τιςεπιλογές που σας δίνει το Παράλληλο Μηχανογραφικό και οι ειδικότητες στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η αγορά έχει τεράστια ανάγκη για τεχνίτες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανικούς αυτοκινήτων και πολλές ακόμη ειδικότητες) και πολύ σύντομα θα έχετε δουλειά και πολύ καλές οικονομικές απολαβές.
Η προσωρινή αποθήκευση
Κατά τα λοιπά οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο(Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) .Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το Παράλληλο Μηχανογραφικό.
Ο δεκάλογος για τη σωστή επιλογή σχολών
  1. Πρώτα σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε. Η λύση «ας μπω σε μια σχολή και ότι να είναι» δεν είναι καθόλου καλή. Μόνο εάν το επιστημονικό περιεχόμενο σας ενδιαφέρει θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας.
  2. Συνεπώς, το δεύτερο κριτήριο είναι οι επαγγελματικές προοπτικές της σχολής σε μια εποχή μάλιστα, που τα πάντα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Μαζί θα πρέπει να δείτε και τα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής που θέλετε και τα οποία υπάρχουν στις ηλεκτρονικές σελίδες των τμημάτων.
  3. Οικονομική κατάσταση της οικογένειας και τόπος σχολής. Τα τελευταία χρόνια πολλοί φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές διότι οι γονείς δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά. Εάν δεν έχετε τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή και οι γονείς αδυνατούν να πληρώνουν τα έξοδα σας, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια σχολή κοντά στο σπίτι σας .
  4. Η δυνατότητα μετεγγραφής. Στην περίπτωση που έχετε τη δυνατότητα μετεγγραφής καλό θα ήταν να μελετήσετε τον κατάλογο (υπάρχει στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας) με τις αντιστοιχίες των σχολών. Δεν έχουν όλα τα τμήματα αντίστοιχα σε άλλα πανεπιστήμια και συνεπώς δεν μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή
  5. Τα μεταπτυχιακά. Σήμερα σχεδόν όλοι οι φοιτητές επιθυμούν να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακά καθώς το θεωρούν απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δείτε λοιπόν και τα μεταπτυχιακά που προσφέρει η κάθε σχολή.
  6. Η φήμη της σχολής. Και αυτός είναι σημαντικός παράγοντας της επιλογής σας. Η αξιολόγηση των σχολών υπάρχει καθώς και οι έρευνες με τα ποσοστά αποκατάστασης των αποφοίτων.
  7. Μην αγνοήσετε τμήματα τα οποία σας φαίνονται «παράξενα» ή «άγνωστα» μόνο από τον τίτλο τους. Στο μηχανογραφικό υπάρχουν μικρά «διαμάντια» και οι περισσότεροι τα προσπερνούν.
  8. Τα νέα τμήματα. Υπάρχουν νέα τμήματα στα πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν βέβαια αποκτήσει ακόμη κάποια θετική κρίση αλλά δείτε τα.
  9. Δηλώστε όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση σε αυτά και όχι μόνο αυτά που νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής.
  10. Η τακτική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού με γνώμονα τις προβλέψεις που κυκλοφορούν παντού για τις βάσεις δεν είναι σωστή. Το να δηλώσετε κάποια σχολή που έχει περισσότερα μόρια από αυτά που εξασφαλίσατε είναι σωστή επιλογή γιατί πρέπει να εκμεταλλευτείτε ενδεχόμενη πτώση των βάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα