Πολλές ανακοινώσεις βγήκαν από τη δημοτική αρχή για εξοικονόμηση νερού με ταυτόχρονη υπόδειξη των ενόχων:
Αφ’ ενός οι κάτοικοι που πότιζαν τις αυλές και έπλεναν τα αυτοκίνητα ή και οι άλλοι που – φέτος τους ανακάλυψαν- έκλεβαν νερό από σωλήνες και γεωτρήσεις. Να, η επίρριψη ευθυνών στον υποκειμενικό παράγοντα στην ατομική ευθύνη.
Αφ’ ετέρου φταίει ο Θεός και ο καιρός που δεν έβρεξε φέτος. Ευθύνη πέρα από
τις δυνάμεις μας ,άρα νίπτουμε τας χείρας μας .
Εν τω μεταξύ χωριά ολόκληρα μένουν χωρίς νερό και μάλιστα, όπως ο Πύργος, για 3 συνεχόμενες ημέρες !
Καμία ανάληψη ευθύνης δεν ακούστηκε για το ότι χρόνια τώρα είναι σπασμένοι οι αγωγοί του δικτύου και το νερό χύνεται στους δρόμους Καμία ανάληψη ευθύνης για τα παλαιωμένα δίκτυα με αμίαντο. Καμία απάντηση στις τόσες διαμαρτυρίες των κατοίκων για αυτά ακριβώς τα προβλήματα.
Πιστεύω ότι δεν μπορείς να δώσεις λύση σε ένα πρόβλημα αν δεν δεις τις αιτίες που το δημιουργούν.
Μας λέτε για την λειψυδρία. Η λειψυδρία αντιμετωπίζεται με πρόβλεψη. Με μικρά έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα ,με λιμνοδεξαμενές ,με μικρά φράγματα. Ιδίως τώρα που έχουμε απότομες και έντονες βροχοπτώσεις και δεν προλαβαίνει το νερό να διεισδύσει στο έδαφος και δεν δημιουργούνται υδάτινα αποθέματα όπως όταν έχουμε ήπιες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Επομένως είναι απαραίτητα τέτοια έργα, μιάς και το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που χρησιμοποιούμε προέρχεται από άντληση των υπογείων υδάτων.
Εδώ έχουμε το φιλιατρινό φράγμα που δεν έχουν γίνει ακόμα –εδώ και 10 χρόνια-τα αρδευτικά δίκτυα. Η άρδευση από το φιλιατρινο φράγμα θα ανακουφίσει πάρα πολύ την κατάσταση μιας και οι αγρότες θα ποτίζουν από το νερό του φράγματος και όχι από τις γεωτρήσεις και δεν θα γίνεται επομένως υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα.
Να σας ρωτήσω : Τι απέγινε η μελέτη που έχει κάνει το Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο για το φράγμα στον Αρκαδικό ,στο Σελέικο ποτάμι ; που την είχε φέρει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός μας σύμβουλος κ. Σαράντος Κουκούμης και την είχατε ομόφωνα αποδεχτεί ; Και θα την στέλνατε για επικαιροποίηση στην Περιφέρεια; Ποια είναι η τύχη της ; και δεύτερον για τον βιολογικό καθαρισμό: Γιατί εκκρεμεί ακόμα μια κατασκευαστική φάση που
υπήρχε στο έργο και προέβλεπε τα νερά να διυλίζονται περισσότερο από μικρόβια και μικροοργανισμούς και να χρησιμοποιούνται για άρδευση και όχι να χύνονται στη θάλασσα;
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά τα έργα δεν χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ και δεν είναι και επιλέξιμα από ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί δεν παράγουν κέρδος. Η γνωστή οδηγία της Ε.Ε για το «κόστος –όφελος». Αντίθετα όλο το βάρος και της λειτουργίας της ΔΕΥΑΤ και της συντήρησης των δικτύων και της κατασκευής νέων έργων το σηκώνει αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού με τα ανταποδοτικά τέλη .
Να δώσω ένα παράδειγμα .Στο νέο έργο που κατασκευάζεται στην περιοχή της ΠΕ3 με νέους δρόμους δεν υπάρχει πρόβλεψη για δίκτυο ύδρευσης –αποχέτευσης ,ούτε τα χρήματα γι αυτό το σκοπό. 1,5 εκ έργο και δεν συμπεριλαμβάνει 50.000 για το δίκτυο ύδρευσης! Οπότε η ΔΕΥΑΤ, προκειμένου να μην σκάβουμε τους δρόμους μετά, πήρε απόφαση να διαθέσει χρήματα για να γίνει το δίκτυο τώρα. Αλλά αυτά τα χρήματα τα πήρε από τα χρήματα που
προορίζονται για μελέτη αντικατάστασης του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της Κυπαρισσίας μιας και άλλα χρήματα δεν υπάρχουν.
Αυτή είναι η βασική αιτία και η ρίζα του κακού. Ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην εξοικονόμηση του νερού και όχι σε έργα που αυξάνουν και μεγιστοποιούν την δυνατότητα προσφοράς κάθε υδατικού διαμερίσματος.
Ίσως πείτε ,καλά όλα αυτά αλλά τώρα τι κάνουμε;
Αν λοιπόν κι εσείς θεωρείτε ότι είμαστε σε έκτακτη ανάγκη τότε να λάβετε κι εσείς έκτακτα μέτρα , να λάβει και η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα!
Να δώσει χρήματα στη ΔΕΥΑΤ να καλύψει το κόστος του ρεύματος ,να χρηματοδοτήσει νέα έργα!
Έχετε την πολιτική βούληση να απαιτήσετε και να διεκδικήσετε αυτά που χρειαζόμαστε;
Πάντως, και ολοκληρώνω, πρώτιστη απάντηση στο «τώρα τι κάνουμε» είναι να μην μένει ο κόσμος χωρίς νερό!
Μισθώστε υδροφόρες κατάλληλες για μεταφορά πόσιμου νερού και γεμίστε τις δεξαμενές ,επαναλαμβανόμενα ,ώστε να μην ξεμένουν οι κάτοικοι από νερό ,χωρίς οικονομική επιβάρυνση εννοείται (Και όχι με την μοναδική υδροφόρα του δήμου η οποία είναι για να μεταφέρει νερό για κατάσβεση πυρκαγιάς και όχι πόσιμο. Είναι σιδερένια ,όχι ανοξείδωτη) Στην ανάγκη μοιράστε εμφιαλωμένα νερά στους κάτοικους όταν το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο!
Και ένα τελευταίο: Ας μην ξεχνάμε ότι το νερό είναι το πρωταρχικό στοιχείο της ζωής. Δεν υπάρχει ζωή όπου δεν υπάρχει νερό. Γι αυτό προστατεύοντας το νερό ,προστατεύουμε την ίδια την ύπαρξη της ζωής μας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα