Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Ζυγισμένο «καλάθι» παροχών και κοινωνική ατζέντα: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ


Σε τρεις άξονες - στην οικονομία, στην καθημερινότητα και στις μεταρρυθμίσεις- θα είναι εστιασμένη η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα θα ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι το 2027, εστιάζοντας σε λέξεις - κλειδιά όπως «αποτελεσματικότητα» και «αξιοπιστία». Το Μαξίμου θέλει να εκπέμψει μήνυμα πως δεν υπάρχει… κόπωση αλλά θα προχωρήσουν με ταχύτητα μία σειρά αλλαγών για να αντιμετωπιστούν παθογένειες χρόνων.
Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, που ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών.. Επομένως ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι αφιερωμένο στην οικονομία, με έμφαση να δίνεται στο τρίπτυχο «δημοσιονομική ισορροπία», «διατηρήσιμη ανάπτυξη» και «μόνιμα μέτρα στήριξης».
Παράλληλα με τη μάχη ενάντια στην ακρίβεια κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι να πείσει τους πολίτες πως μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα τους. Η προσοχή στρέφεται σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια, και η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ ένα κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι αφιερωμένο στο μείζον θέμα του στεγαστικού.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο Κ. Μητσοτάκης σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, θέλοντας να στείλει μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές. Μεταξύ άλλων θα υπενθυμίσει κινήσεις που έχουν ήδη γίνει όπως για παράδειγμα ο νέος δικαστικός χάρτης, η ρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της προόδου των σημαντικών έργων.
Από το Μαξίμου θέλουν να ξεκινήσει το 2025 η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση και να ανοίξουν θέματα όπως η αλλαγή του άρθρου 16 (που αφορά τα πανεπιστήμια) αλλά και η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές με βάση το μοντέλο των ευρωεκλογών. Βέβαια στην συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στόχος είναι να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις και μένει να φανεί σε ποια θέματα θα μπορούσαν να βρεθούν σημεία επαφής μεταξύ κυβέρνησης και κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το οικονομικό πακέτο
Μέτρα αλλά με… μέτρο θα περιλαμβάνει το πακέτο, που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως θα υπάρξουν ελαφρύνσεις αλλά χωρίς διατάραξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, με έμφαση να δίνεται σε μέτρα που οδηγούν σε μόνιμη στήριξη του εισοδήματος. Αυτό που σημειώνουν είναι πως δεν θα ακουστούν παροχές με πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά θα γίνει ένας απολογισμός με λέξη-κλειδί τη λογοδοσία για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς και μια ανακοίνωση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον επόμενο χρόνο.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «αυτό που θέλουμε, ουσιαστικά, είναι να περιγράψουμε πως θα πορευτούμε τα υπόλοιπα περίπου 3 χρόνια μέχρι το 2027, τι έχουμε κάνει αυτόν τον χρόνο της δεύτερης τετραετίας και τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση». Βασικός στόχος είναι η διπλή σύγκλιση, δηλαδή η περαιτέρω προσέγγιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στα εισοδήματα και σε άλλες κατηγορίες) αλλά και η σύγκλιση μεταξύ της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2025 θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Στοχευμένες κινήσεις θα υπάρξουν για την διόρθωση αδικιών, όπως στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Το κοινωνικό πακέτο
Έμφαση σε μία κοινωνική ατζέντα δίνει η κυβέρνηση και μεταξύ άλλων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί: Στο στεγαστικό. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει στοχευμένα προγράμματα (για παράδειγμα ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», εφαρμογή του μέτρου της « Κοινωνικής Αντιπαροχής», βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»), παρεμβάσεις στο Airbnb και ενδεχομένως και κάποια κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα.
Σε αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα. 
Μεταξύ άλλων θα υπάρξει « λίφτινγκ» στο επίδομα ανεργίας, αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και επέκταση μιας σειράς ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν για τους πολύτεκνους και στους τρίτεκνους.
Στην υγεία. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και μεταξύ άλλων δίνεται βαρύτητα σε νέες προσλήψεις, στην ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας κ.α.
Στην παιδεία. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, πιλοτική πρεμιέρα του ψηφιακού φροντιστηρίου, διαδραστικά συστήματα μάθησης, σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, πιστοποίηση πληροφορικής κ.α.
Στην ασφάλεια των πολιτών. Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (προγράμματα εκσυγχρονισμού, χρήση νέων τεχνολογιών, οργανωτική αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ κ.α.). Παράλληλα συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προσθέτει νέα όπλα στη φαρέτρα ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία.
Στις μεταφορές. Μέχρι το καλοκαίρι του 2025 θα κυκλοφορούν στην Αττική 950 νέα λεωφορεία, ενώ όπως σημείωσε πρόσφατα ο Παύλος Μαρινάκης επενδύονται σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και τα έργα υποδομών και ενδεικτικά αναφέρεται πως το μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου και ο οδικός άξονας Flyover την Άνοιξη του 2027.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα