Ο Παύλος Πολάκης μετά την ομιλία Κασσελάκη στους Τάφους των Βενιζέλων, εκτιμούσε πως η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη και πως «το πράγμα παίρνει μορφή χιονοστιβάδας». Η στήριξη του Κρητικού βουλευτή στον σχετικά άγνωστο μέχρι τότε υποψήφιο ευρωβουλευτή ήταν δεδομένη, καθώς πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος του πρώτου επιμελούνταν λεπτομέρειες των εμφανίσεων του δεύτερου.
Σήμερα τίποτε δεν είναι ίδιο. Στη μεταξύ τους σχέση έχει επέλθει ρήξη εδώ και μήνες, που κορυφώθηκε με τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κ.Ο. του κόμματος. Οι δυο πολιτικοί βρίσκονται, δε, να διεκδικούν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από έναν χρόνο κλυδωνισμών για την Κουμουνδούρου. Ο μεν Παύλος Πολάκης έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του εδώ και εβδομάδες, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης αναβάλλει τις σχετικές ανακοινώσεις και αρκείται σε ανάρτηση αφισών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν Κασσελάκης και Πολάκης βρέθηκαν να ηγούνται διαφορετικών στρατοπέδων, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν σε δίλημμα για το ποιον από τους δύο να ακολουθήσουν. Σήμερα οι δυο πολιτικοί επιχειρούν να στήσουν τον δικό τους οργανωτικό μηχανισμό με στόχο να διεκδικήσουν με αξιώσεις την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ομάδα Κασσελάκη μετρά μικρές απώλειες
Ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τον πρώτο λόγο στη στελέχωση κρίσιμων θέσεων στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Σχεδόν σύσσωμο το επιτελείο που διατηρούσε ως πρόεδρος παραιτήθηκε από τις θέσεις του και τον ακολουθεί στα βήματά του για την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος. Αντίστοιχα έπραξαν και αρκετοί από τους βουλευτές στους οποίους ανέθεσε ρόλους στην πρόσφατη «θυελλώδη» συνεδρίαση της Κ.Ο..
Κομβικό ρόλο συνεχίζει να παίζει ο Μανώλης Καπνισάκης, που ήταν ο άνθρωπος που έφερε σε επαφή τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη. Οι Καπνισάκης και Πολάκης γνωρίζονταν επί δεκαετίες λόγω της δικηγορικής ιδιότητας του πρώτου.
Σημαντικούς ρόλους στο επιτελείο Κασσελάκη έχουν ακόμα ο Μπάμπης Παπαδάκης και η Ευγενία Κουντούρη, που είχαν αναλάβει τα θέματα Τύπου στον 7ο της Κουμουνδούρου. Παράλληλα, δίπλα στον πρώην πρόεδρο παραμένει ο Βαγγέλης Σκούφας, που θεωρείτο το «μάτι» του Στ. Κασσελάκη στα οικονομικά του κόμματος, ενώ οι Κωνσταντίνα Μουτζουρούλια και Κωνσταντίνος Μαρκέτος παραμένουν σε «επιφυλακή» για την παραγωγή περιεχομένου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προέδρου.
Σε άμεση επαφή με τον Στέφανο Κασσελάκη παραμένει επίσης ο Νίκος Μωραΐτης, που σύμφωνα με πληροφορίες επιμελείτο τις ομιλίες και τις αναρτήσεις του με ουκ ολίγες «εμπρηστικές» εκφράσεις. Στο επιτελείο του συμμετέχει επίσης ο άλλοτε υποψήφιος ευρωβουλευτής και ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ενώ τον Στέφανο Κασσελάκη ακολουθεί και ο έτερος υποψήφιος, Νάσος Παπαργυρόπουλος.
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως τρία πρόσωπα που προέρχονται από τη ΝΔ, συνδράμουν στις κινήσεις Κασσελάκη. Πρόκειται για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που ελέγχει κομμάτι των ερευνών και λειτουργεί ως «στρατηγός» στα της επικοινωνίας του, τον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Γιώργο Κύρτσο.
Οι βουλευτές που στηρίζουν τον Κασσελάκη
Όσον αφορά τις κομματικές και πολιτικές κινήσεις, τρία είναι τα πρόσωπα που συμβουλεύουν τον Στέφανο Κασσελάκη και εισηγούνται σχετικές κινήσεις: Η Θεοδώρα Τζάκρη, γραμματέας της Κ.Ο., και ο Θάνος Μωραΐτης, διευθυντής της Κ.Ο.. Σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των επικεφαλής Νομαρχιακών Επιτροπών φέρεται να έχει επίσης ο Γιάννης Βουλγαράκης.
Όσον αφορά τη Βουλή, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με 10 βουλευτές, τους Έλενα Ακρίτα, Βαγγέλης Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Νίνα Κασιμάτη, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου. Σε συζητήσεις με τον πρώην πρόεδρο βρίσκεται και ο Γιάννης Σαρακιώτης, ενώ η Ράνια Θρασκιά φέρεται να συνομιλεί με το περιβάλλον Κασσελάκη, ωστόσο πρόσφατες δηλώσεις της επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες πως έχει δεύτερες σκέψεις.
Ο αριθμός αυτός, δεν κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός από στελέχη δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ακόμα και αν τελικά επικρατήσει το ευμενέστερο σενάριο και συσπειρωθούν 12 βουλευτές γύρω του, τότε θα αδυνατεί να ελέγχει την πλειοψηφία της Κ.Ο. (αριθμεί 35 βουλευτές).
Η ομάδα Πολάκη συγκροτείται
Στη διαπάλη Κασσελάκη και Πολάκη για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερα στελέχη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει κερδίσει τον βουλευτή Χανίων. Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να κινείται «κάτω από τα ραντάρ» με στόχο να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα την δική του ομάδα, με στόχο να προσελκύσει περισσότερα κεντρικά και τοπικά στελέχη.
Ο Μάρκος Χατζησάββας είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την επικοινωνία με δημοσιογράφους. Για χρόνια δίπλα στον Παύλο Πολάκη, θεωρείτο ο «συγκεντρωσιάρχης» του Στέφανου Κασσελάκη στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα όταν πριν έναν χρόνο διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν παρέμειναν στενές, παρά το γεγονός πως διατηρούσε γραφείο στην Κουμουνδούρου. Ο Μάρκος Χατζησάββας ήταν από τα στελέχη που μέχρι λίγα 24ωρα πριν την αποπομπή Κασσελάκη συγκέντρωνε υπογραφές υπέρ του, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που έλαβε μαζί με άλλα μέλη της Κ.Ε.. Επέλεξε, όμως, να συνταχθεί με τον Παύλο Πολάκη και τάχθηκε υπέρ της έκπτωσης Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης διατηρεί στενές σχέσεις με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, που εκλέγεται στη Μαγνησία και φέρεται να κατέχει σημαντικές δυνάμεις στον Βόλο.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης, βρίσκεται επίσης στον κύκλο των υποστηρικτών του Παύλου Πολάκη. Πρώην συνδικαλιστής στον χώρο των εφοριακών, καθώς και ενεργός στη Β’ Πειραιά, θεωρείται ένα από τα στελέχη με ενεργές επαφές στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας άμεση γνώση των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος στα οικονομικά της Κουμουνδούρου.
Δίπλα στον Παύλο Πολάκη συναντά κανείς συχνά τον Βασίλη Σμπώκο, που προέρχεται από τον νομό Ρεθύμνου, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Πρώην αντιδήμαρχος Ανωγείων, κατήλθε στις υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Σπύρου Δανέλλη και εξελέγη.
Ένα ακόμα στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον κρητικό βουλευτή είναι ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε το 2013, ενόσω ασχολήθηκε με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και υπήρξε επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Το 2019 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος της «Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας» και από τότε εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα