Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλαγές στα τεκμήρια θα εξαγγείλει στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός


Αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, που προέρχονται από αυτοκίνητα, ακίνητα και την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη, θα εξαγγείλει στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ήδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει συσταθεί από τον Ιανουάριο ειδική επιτροπή, έργο της οποίας είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και η διατύπωση απόψεων και προτάσεων σχετικά με το θέμα της αναμόρφωσης των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Η επιτροπή απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και η εισήγησή τους, με την ολοκλήρωση του έργου της, θα αποτελέσει τη βάση των αλλαγών, οι οποίες θα εφαρμοστούν, από το 2025.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΟΟ είναι η μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση θα είναι οριζόντια, αλλά μάλλον μεσοσταθμική.
Επίσης, πρόθεση του ΥΠΕΘΟΟ να επανεξετάσει και το πόθεν έσχες, δηλαδή την υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν με εισοδήματα τρέχοντα ή του παρελθόντος, το κόστος των αγορών περιουσιακών στοιχείων που αποκτούν εντός του φορολογικού έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις στις οποίες προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών στα τεκμήρια των δαπανών διαβίωσης είναι οι ακόλουθες:
  • Θα αλλάξουν οι κλίμακες υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.
  • Θα μειωθεί η τεκμαρτή δαπάνη των ακινήτων, λόγω των αυξήσεων που έγιναν και που έρχονται στις αντικειμενικές αξίες, γεγονός που θα εκτοξεύσει στα ύψη το τεκμαρτό βάρος.
  • Θα μειωθούν τα ελάχιστα τεκμαρτά ποσά των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.
  • Μείωση της τεκμαρτής δαπάνης για τους «φιλοξενούμενους».
Πόσους πιάνουν τα τεκμήρια
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι πιάστηκαν το 2023 στην παγίδα των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ήταν χαμηλότερα από εκείνα που προσδιορίζονται από τις τεκμαρτές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου καταλογίστηκε σε 1.540.255 φορολογούμενους, οι οποίοι αρχικά δήλωσαν συνολικό εισόδημα ύψους 2,96 δις. ευρώ.
Ωστόσο, τους καταλογίστηκε τεκμαρτό εισόδημα ύψους 4,39 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για εισόδημα ύψους 7,35 δισ. ευρώ.
Το δηλωθέν εισόδημά τους αυξήθηκε με τα τεκμήρια κατά 148,2% ενώ από το συνολικό ποσό για το οποίο τελικά φορολογήθηκαν τελικά, το 59,7% ήταν η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως:
  • Από τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα πιάστηκαν στα τεκμήρια οι 195.843, λόγω και των χαμηλών εισοδημάτων που δήλωσαν.
  • Από τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα πιάστηκαν στα τεκμήρια οι 77.002, λόγω επίσης των χαμηλών εισοδημάτων που δήλωσαν.
  • Από τους μισθωτούς πιάστηκαν στα τεκμήρια 537.068.
  • Από τους συνταξιούχους στα τεκμήρια πιάστηκαν 410.608.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα