Το Μικροβίωμα Αλλάζει με τα Χρόνια
Όταν γεννιόμαστε, το έντερο μας είναι σαν ένας λευκός καμβάς. Από την πρώτη μας ανάσα (και για πολλούς, την πρώτη γουλιά μητρικού γάλακτος), το μικροβίωμά μας αρχίζει να γεμίζει με ζωή. Εκατομμύρια μικροβιακοί κάτοικοι έρχονται και φεύγουν ανάλογα με την τροφή που τους παρέχουμε! Έτσι, η ποικιλία και η πορεία του εξελίσσεται μέχρι την ενηλικίωση, όπου φτάνει στο αποκορύφωμά του. Όμως, όπως τα αγαπημένα μας μπλου τζιν, το μικροβίωμα μας αρχίζει να αλλάζει όσο μεγαλώνουμε και συνήθως φθείρεται. Και όχι πάντα προς το καλύτερο.
Καθώς περνούν τα χρόνια, το μικροβίωμά μας χάνει μέρος της ποικιλίας του, με κάποια καλά βακτήρια να μειώνονται και κάποια λιγότερο ευνοϊκά να παίρνουν το προβάδισμα. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν μικρότερη ποικιλία στο μικροβίωμά τους, με συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη απόντα, κάτι που συνδέεται με φλεγμονές, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και εκφυλιστικές ασθένειες. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να παρέμβουμε!
Γιατί Συμβαίνει Αυτό;
Καθώς μεγαλώνουμε, το περιβάλλον του εντέρου μας αλλάζει. Η διατροφή μας, τα φάρμακα, το άγχος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο μικροβίωμα μας. Τα αντιβιοτικά, η λιγότερη σωματική δραστηριότητα, οι διαταραχές στον ύπνο και οι διατροφικές αλλαγές όλα παίζουν το ρόλο τους. Η μείωση του γαστρικού οξέος κάνει το έντερο λιγότερο φιλόξενο για τα καλά βακτήρια, και τα παθογόνα μικρόβια βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Αλλά το μικροβίωμά μας δεν είναι μόνο για την πέψη! Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό, παράγει βιταμίνες και έχει άμεση επικοινωνία με τον εγκέφαλο. Όταν η ισορροπία του διαταράσσεται, το σώμα μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει, και η γήρανση επιταχύνεται.
Μπορούμε να Παρέμβουμε για να Κερδίσουμε Μακροζωία;
Ευτυχώς, ναι! Η επιστήμη πλέον μας δείχνει ότι μπορούμε να επηρεάσουμε το πώς γερνάει το μικροβίωμά μας και, κατ' επέκταση, το πώς γερνάμε εμείς.
1.Διατροφή: Τάισε τους «καλούς»
Ας ακολουθήσουμε κυρίως τη Μεσογειακή διατροφή. Ένας πλούτος από φυτικές ίνες, ζυμωμένα προϊόντα όπως γιαούρτι, ελιές, κεφίρ και kimchi είναι σαν να σερβίρουμε πιάτα γκουρμέ στο μικροβίωμά μας! Πολλά φρούτα και λαχανικά και χωρίς φόβο για τους ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες. Αυτές οι τροφές ενισχύουν τους καλούς τύπους βακτηρίων, διατηρώντας την ισορροπία και ενισχύοντας την υγεία μας.
2. Προβιοτικά: Οι Σύμμαχοί μας σε Μορφή Συμπληρώματος
Τα προβιοτικά—φιλικά βακτήρια που μπορούμε να πάρουμε καταναλώνοντας ζυμωμένες τροφές, η σε συμπληρώματα —βοηθούν το έντερο μας να διατηρήσει την ισορροπία του όσο μεγαλώνουμε. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών έχουν δείξει πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προάγουν την εντερική υγεία. Για τα προβιοτικά συμπληρώματα, καλό είναι να απευθυνόμαστε σε ειδικό για να είναι κατάλληλα για εμάς.
3. Άσκηση: Κίνηση για Καλό Μικροβίωμα
Η τακτική άσκηση δεν ωφελεί μόνο τους μύες και τα οστά μας! Έρευνες δείχνουν ότι όσοι παραμένουν δραστήριοι έχουν πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα, το οποίο συνδέεται με μεγαλύτερη μακροζωία και υγεία.
4. Ύπνος και Άγχος: Οι Σιωπηλοί Ήρωες
Ένας καλός ύπνος και η σωστή διαχείριση του άγχους είναι απαραίτητα για το μικροβίωμά μας. Το χρόνιο στρες και η αϋπνία μπορούν να διαταράξουν το μικροβιακό μας οικοσύστημα. Ας επικεντρωθούμε στην ξεκούραση και τη χαλάρωση, και το έντερό μας θα μας ευγνωμονεί!
5. Καινοτομίες: Μεταμοσχεύσεις Μικροβιώματος και Θεραπείες του Μέλλοντος
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι μεταμοσχεύσεις μικροβιώματος (FMT) αποκτούν όλο και περισσότερη προσοχή ως μέθοδος αναζωογόνησης του εντέρου. Στο μέλλον, αυτή η τεχνική μπορεί να είναι η "επανεκκίνηση" που όλοι περιμέναμε για το έντερο μας και ίσως έτσι μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα μικροβιακά στελέχη της νεότητας!
Τι Επιφυλάσσει το Μέλλον;
Η έρευνα για το μικροβίωμα και τη γήρανση μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. Φανταζόμαστε ένα μέλλον όπου η υγεία του εντέρου μας θα μπορεί να διαμορφωθεί με εξατομικευμένες θεραπείες μικροβιώματος! Μέχρι τότε, μια υγιής διατροφή και οι σωστές επιλογές για το μικροβίωμά μας σήμερα είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον μας—όποια κι αν είναι η ηλικία μας!
Συμπέρασμα: Αντιγήρανση ή Ευ-γήρανση
Οι πιο τυχεροί από εμάς θα φτάσουν να γεράσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η γήρανση πρέπει να είναι δύσκολη. Ας ρίξουμε μια ματιά στους χαρούμενους αιωνόβιους των «Μπλε Ζωνών»—σε μέρη όπως η Ικαρία, η Σαρδηνία και η Οκινάουα—και θα δούμε ότι η γήρανση μπορεί να είναι γεμάτη ζωντάνια και ευεξία. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους με πάθος, παραμένοντας σωματικά και ψυχικά υγιείς. Το μικροβίωμά τους, γεμάτο ποικιλομορφία και υγεία, είναι το μυστικό τους όπλο.( Όπως είναι φυσικό αυτοί οι αιωνόβιοι λιγοστεύουν με τα χρόνια, αλλά οι έρευνες που υπάρχουν μας έχουν αποδείξει ότι η ευ-γήρανση είναι εφικτή και έχουν ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή της γνώσης αυτής).
Φροντίζοντας το εσωτερικό μας μικροβιακό οικοσύστημα, μπορούμε να ενισχύσουμε τη μακροζωία μας και να παραμείνουμε υγιείς, δυνατοί και ανθεκτικοί όσο περνούν τα χρόνια. Όπως οι αιωνόβιοι των Μπλε Ζωνών, μπορούμε κι εμείς να απολαύσουμε την πραγματική ευ-γήρανση—επειδή η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός! Δρ. Ελένη Κάντζου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα